HomeКУЛТУРАВернисаж на изложбата „Искри на въображението. На честотите на Бойс“ в „Квадрат 500“

Вернисаж на изложбата „Искри на въображението. На честотите на Бойс“ в „Квадрат 500“

изложба - искри на въображението

Вернисаж на изложбата „Искри на въображението. На честотите на Бойс“ в „Квадрат 500“

Националната галерия и Гьоте-институт България представят изложба на български артисти, вдъхновени от наследството на германския художник Йозеф Бойс – „ИСКРИ НА ВЪОБРАЖЕНИЕТО. НА ЧЕСТОТИТЕ НА БОЙС“.

Изложбата може да видите в Национална галерия – „Квадрат 500“ пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ .
Изложба и съпътстваща програма: 10 февруари – 21 април 2022. Вернисаж: 10 февруари, 17:00 – 20:00 часа (при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп).

През 2021 светът отбеляза 100-годишнината от рождението на Йозеф Бойс. В Германия инициативата beuys2021 имаше за цел преди всичко да постави въпроса дали идеите му са актуални и днес и какво е неговото наследство за германското и световно изкуство. В България въпросът беше – кой е Йозеф Бойс и какво общо има той с българското изкуство?

Идеите, към които Йозеф Бойс се е стремял, са били разпознати и възприети у нас, едва когато социалният климат е бил подходящ за тях. За много от българските художници Бойс е по-скоро потвърждението, че свободата в изкуството не е оградена с бодлива тел.

Макар и изтъкан от противоречия, Йозеф Бойс е визионер, който вдъхновява. Той посвещава цялата си енергия да насочва трансформативната сила на изкуството, за да въздейства на обществото, като развива идеята за социална скулптура. Изложбата търси артистичния израз на проблясъци, които са възпламенили нуждата от преосмисляне на социалната реалност, търсенето на нови форми на творческа изява и свобода на духа – за Бойс и за българските художници. От дистанцията на времето Бойс бива асоцииран и с образа на идол, с неговото легендарно присъствие и шамански атрибути.

Изложбата излиза от традиционно обособените зали за временни ескпозиции в „Квадрат 500“ и „завладява“ нови пространства, включително и чрез намеси в постоянната експозиция. В рамките на изложбата ще се проведе и съпътстваща програма с прожекции, лекции, пърформанси и турове.

УЧАСТНИЦИ

„Искри на въображението. На честотите на Бойс“ не е просто отдаване на почит към Йозеф Бойс. В изложбата, която съзнателно откриваме в София 101 години след рождението на художника, няма творби на Бойс, а творби на съвременни български художници, които са били вдъхновени от него или са развили сходни идеи, защото социалните и политически процеси са били кохерентни.

Дали искрите на въображението са прескочили от Запад на Изток, или са се появили едновременно на Запад и на Изток? Актуални ли са основните идеи, заложени в изкуството на Бойс и днес? Това са въпросите, които изложбата и съпътстващата я програма се опитват да изследват.

Куратор: Вера Млечевска

Участват

Аделина Попнеделева, Албена Михайлова, Александър Вълчев, Веселин Димов, Владимир Иванов, Георги Ружев, Група “Градът”, Добромир Иван, Сдружение “Изкуство в действие”, Иво Димчев, Камен Стоянов, Любен Фързулев, Лъчезар Бояджиев, Моника Попова, Миряна Тодорова, Орлин Дворянов, Правдолюб Иванoв, Група “Ръб”, Сашо Стоицов, Станислав Памукчиев, Стефан Николаев, Станка Цонкова – Уша, Цветан Кръстев и други.

Очаквайте скоро и повече информация за съпътстващата програма на изложбата.

„Искри на въображението. На честотите на Бойс“ е проект на Гьоте-институт България в сътрудничество с Националната галерия, София и Фондация „Изкуство – дела и документи“.

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на сайта и във Facebook.

Share With: