HomeМЕСТА7 необичайни сгради в света

7 необичайни сгради в света

7 необичайни сгради в света

Човешката фантазия не познава граници и се проявява дори в такива сложни инженерни конструкции като обществени и жилищни сгради. Ето 7 от най-необичайните сгради в света.

Дом – обувка, САЩ

През 1949 г. собственикът на верига магазини за обувки Малоун Хейнс построява необичайна сграда в Пенсилвания. Къщата за обувки служил за рекламни цели: Хейнс искал сградата да привлече вниманието към бизнеса му. В малката къща, дълга 12 м и висока 8 м, Малоун Хейнс обзавежда всекидневна, три спални и две бани. Освен това той проектирал всичко наоколо по такъв начин, че у гостите да възникнат асоциации с обувния бизнес. Дори пощенската кутия и кучешката колиба изглеждат като ботуши. Къщата за обувки се превръща в истинска забележителност в Пенсилвания, а след смъртта на Хейнс новият собственик отваря кафене в нея.

Дом – камък, Португалия

Необичайна къща в северната част на Португалия е издигната между две огромни буци камък. През 1973 г. архитектът Виктор Родригес решава да построи своеобразно убежище за отдих и уединение близо до град Фафе. Покрити с мъх камъни заменят стените на къщата и я предпазват от силни ветрове. Къщата е на два етажа, асиметрични прозорци и керемиден покрив. В близост има плувен басейн в огромна каменна купа.

Зданието, напомнящо сграда от праисторически времена, изглеждала толкова необичайна, че привлекла много туристи. Поради голямото внимание на хората към дома им, собственикът трябвало да се сбогува с мечтата за уединение в планината и да се премести. Сега къщата е празна.

Дворецът на балончетата, Франция

Унгарският архитект Анти Ловаж построил необичайна къща в град Теул-сюр-Мер на френския бряг през 1989 г. Негов собственик е световноизвестният модист Пиер Карден. Palais Bulles, или „Дворецът на мехурчетата“, изглежда като розови сапунени мехурчета. Вилата от 1200 кв. м е признат за шедьовър на съвременната архитектура. Всичко в „къщата с балончета“ е необичайно: няма прави линии и ъгли нито отвътре, нито отвън, всички елементи на сградата се състоят от сфери или полукълба. С кръгли прозорци и стаи, къщата разполага с кръгли легла и дивани, кръгли килими красят стените и пода, а осветлението се променя в зависимост от времето на деня.

Домът – планета на шейх Хамад

Арабският шейх Хамад веднъж решил да направи мобилен дом, който може да вземете със себе си на дълги пътувания из пустинята. Уникалността на сградата се крие във факта, че е построена във формата на огромен глобус и дори сплескана на полюсите. Размерите й са 20 m ширина и 12 m височина. Четириетажният глобус на колела изобразява на фасадата си морета, океани, планини и равнини, а вътре има четири спални и шест бани. През 1993 г. мобилният дом Hamada Planet е вписан в Книгата на рекордите на Гинес, като една от най-уникалните сгради. Шейхът е сигурен, че ако имате пари и въображение, можете да направите истински шедьовър от всяка къща.

„Танцуваща къща“, Чехия

Танцуващата къща (Tančící dům) е една от най-екстравагантните сгради в Прага, построена на мястото на следвоенните руини на брега на Вълтава. Другото й име – „Джинджър и Фред“ – е дадено на сградата от жителите на града. Танцуващата къща се превръща в архитектурна метафора за световноизвестните танцьори Джинджър Роджърс и Фред Астер, звездната двойка, участвала в дузина филма от 40-те години на миналия век. Силуетът на сградата наподобява танцуваща двойка: кръглата каменна кула е Фред, а деконструктивната стъклена част под формата на женска фигура в рокля е Джинджър. Международният проект на Танцуващата къща е разработен през 1996 г. от двама архитекти: Владо Милунич от Хърватия и Франк Гери от Канада, а изграждането му е ръководено от чешкия президент Вацлав Хавел. През 2013 г. известният колекционер Вацлав Скала купува Dancing House за $18 млн. Сега в сградата се помещават офиси, хотел и ресторант.

Кривата къща, Полша

Полските архитекти Залевски и Шотински са вдъхновени от рисунките на детските илюстратори Ян Марчин Шанцер и Пер Оскар Далберг и през 2004 г. построяват необичайна къща в град Сопот. Идеята за стила на тази сграда авторите са взели от оптична илюзия. Кривата къща (Krzywy Domek) е уникална: няма прави ъгли. Авторите деликатно вписаха необичайната сграда с площ от 4 хиляди квадратни метра в историческата част на града и тя се превръща в една от основните забележителности на Сопот. Сега кривата къща разполага с магазини, ресторанти и студия за радиостанции.

Къща – космически кораб, Русия

През 2006 г. световноизвестната иранско-британска архитектка Заха Хадид проектира частна резиденция на руския бизнесмен Владислав Доронин в Барвиха, Московска област. Хадид предложила да се построи сграда във футуристичен стил, която е оформена като космически кораб, и нарисувала скицата й върху салфетка в ресторант.

Владислав Доронин чака 12 години завършването на проекта. След смъртта на Заха Хадид сградата е завършена от Патрик Шумахер, настоящият ръководител на Zaha Hadid Architects. В резултат на това, всички фантазии на известната архитектка са въплътени в проекта. Резиденцията с площ от 3 хиляди кв. м включва плувен басейн, спа център и нощен клуб, а на „капитанския мост“ е спалнята. Необичайният проект на частната архитектура струва на собственика си 140 милиона долара.

Източник: realty.rbc.ru

Share With: