HomeИНТЕРЕСНО5 идеи за Св. Валентин, вдъхновени от историята на изкуството

5 идеи за Св. Валентин, вдъхновени от историята на изкуството

MADAMSKO ART idei Valentine’s Day

5 идеи за Св. Валентин, вдъхновени от историята на изкуството

Св. Валентин е почти тук и интернет е пълен със съвети, как да направим този ден специален. DailyArt Magazine предлага няколко идеи, вдъхновени от историята на изкуството и илюстрирани в красивите произведения от Държавния музей (Rijksmuseum) в Амстердам и кралската галерия Маурицхойс(Mauritshuis) в Хага.  

Изберете истинската любов

Любов или пари? Вечно актуалната дилема е повтаряща се тема в произведенията на изкуството и културата. Тези картини от 17-ти век насърчават да изберете любовта. На тези гравюри от Андрис Якобс Сток (Andries Jacobsz Stock), бароков гравьор, печатар и илюстратор, млад мъж отказва предложението на възрастна, богата дама и избира добродетелна млада жена – истинската му любов.

Втората картина изобразява как богат, възрастен мъж, който се интересува от млада жена, е разубеждаван от Смъртта, съветваща го, да остави младите влюбени, защото неговото време е почти изтекло, а парите не биха могли да спечелят любовта на момичето.

Направете си портрет заедно

Да направите селфи с любимия човек звучи като най-очевидното нещо на света. И все пак, този тип картини, включващи и двете части на двойката, на едно и също платно, са много необикновени в творчеството на Франс Халс (Frans Hals). Повечето такива портрети представляват всеки един от двамата участници, нарисувани в различен панел. Портретът вероятно е бил създаден, в чест на брака на Айзък Ейбрахамс Масса и Беатрикс ван дер Лаен през 1622 година. Те били приятели на Халс, което би обяснило игривия и неформален характер на картината, както и разположението сред природата.

Напишете писмо

Написването на традиционно любовно писмо на хартия е едно от най-романтичните неща, които можете да направите. Въпреки че няма да има пратеник, който да ви чака, както в картината на Франс ван Миерис (Frans van Mieris), може да опитате да пишете с перо, докато домашният ви любимец ви прави компания. Любопитно, но откъде можем да сме сигурни, че дамата на картината пише любовно писмо? Предполага се, заради лютнята – старинният музикален инструмент (предшественик на китарата), който от древни времена символизира любовта.

Споделете романтична вечеря

Наистина ли пътя към сърцето на любимия/любимата минава през стомаха? Мъжът от картината (самият Франс ван Миерис) изглежда вярва в това и се опитва да съблазни дамата (съпругата му) като ѝ предлага стриди, известни със славата си на афродизиак. Съпругата, държейки стрида в едната си ръка и провокативно показвайки деколтето си, изглежда се наслаждава на романтичната вечеря.

Не изневерявайте (или гледайте да не ви хванат)

Защото ще свършите като Венера и Марс. На тази картина на Йоахим Втевал (Joachim Wtewael) виждаме как Венера и Марс извършват прелюбодеяние. Те са изненадани от съпруга на Венера – Вулкан, който разкрива измамата пред събралите се богове.


Share With: