HomeИНТЕРЕСНОЗнаете ли кои са четирите вида темперамент?

Знаете ли кои са четирите вида темперамент?

Знаете ли кои са четирите вида темперамент?

Въпросите, които ни вълнуват днес и които са анализирани от съвременната психология, са били обект на изследване на древните философи в Гърция и Римската империя.

Чували ли сте теорията за четирите темперамента?

Тя е дело на римския хирург и философ Гален живял в периода II-III век сл. н.е. Той е бил прочут лекар на различни римски императори в това число и на Марк Аврелий, също така е автор на повече от петстотин медицински книги.

Теорията за четирите темперамента на Гален се базира на древногръцката теория на хуморализма, водеща началото си от Емпедокъл и неговия труд за четирите елемента (природни стихии), усъвършенствана по-късно от Хипократ. След двеста години Гален развива теорията за хуморализма в теория за личността. Според него съществуват четири вида темперамент – сангвиник, холерик, флегматик и меланхолик. Тези типове темперамент се определят от съотношението на телесните течности в тялото на човека. Според теорията му, ако някоя от тях преобладава, се наблюдава доминация на съответния личностен тип. При сангвиника преобладава количеството кръв, при холерика жълтата жлъчна течност, при флегматика лимфата, а при меланхолика черната жлъчна течност.

Сангвиник

Този тип темперамент отговаря на елемента „въздух“.  Тези личности се характеризират с ведрост, сърдечност, ентусиазъм, любознателност, креативност. Като отрицателни черти могат да бъде отразени следните: той е непостоянен, разсеян, неблагонадежден, търси необикновеното и опитва непознатото.

Личности : Франклин Рузвелт, Роналд Рейгън, Лионел Меси, Наполеон Бонапарт , Елин Пелин, Упи Голдбърг и тн.

Холерик

Конкретният тип темперамент се обвързва с елемента „огън“. Холерикът е страстен, пламенен, емоционален, енергичен, усърден. Неговите негативни черти са свързани с бързата му избухливост, необуздания гняв и агресията.

Личности : Петър I Алексеевич, Доналд Тръмп, Бил Гейтс, Опра Унфри ,Фил МакГроу. Христо Ботев, Христо Стоичков, Слави Трифонов и др.

Флегматик

На този личностен тип отговаря елемента „вода“. Той се характеризира със  доброта, вярност, спокойствие, рационалност, последователност, издръжливост. Отрицателните му качества са свързани с това, че е срамежлив, пасивен, бавен, тромав.

Личности : Имануел Кант, Галилео Галилей, Ема Уотсън, Киану Рийвс и тн.

Меланхолик

Неговият темперамент се свързва с елемента „земя“. Меланхоликът е емпатичен, всеотдаен, търпелив, сантиментален, независим, изобретателен, притежаващ артистични и поетични наклонности. Относно негативните му качества могат да бъдат отбелязани следните: той често е тъжен, унил, песимистичен и емоционално нестабилен.

Личности : Бритни Спиърс, Майкъл Джексън, Денис Дидро и др.

Можете ли да определите своя тип темперамент? Кои качества най-много се доближават до вашата същност? В коя група от известни личности попадате?


Share With: