HomeЗДРАВЕКак значително да подобрим зрението си

Как значително да подобрим зрението си

зрението

Как значително да подобрим зрението си


Продължителната работа на компютъра, ежедневното напрежение на очите, неправилната стойка, понякога липсата на витамини – всичко това се отразява негативно на зрението ни.

Днес има много начини за възстановяване на зрението с помощта на голямо разнообразие от комплекси и техники за очна гимнастика. А за най-мотивираните хора те дават положителни резултати.

Как значително да подобрим зрението, да излекуваме и укрепваме очите?

Точков масаж

Офталмолозите препоръчват да се направи лек масаж на биологично активни точки за подобряване на зрението и облекчаване на умората на очите. Тази проста процедура продължава около 5 минути, а ефектът се забелязва след 1-2 седмици.
Така че, за да подобрите зрението си с помощта на масаж, е необходимо внимателно да действате върху следните точки:
• вътрешната страна на веждите – вдлъбнатината отстрани на носа;
• на бузата – 2,5 см под средата на долния клепач;
• долния ръб на скулата, под очната ябълка;
• вдлъбнатината между веждите над носа;
• темпоралните кухини, по-близо до очите.
Масажните точки трябва да се извършват с върховете на показалеца: натиснете с вибриращи движения едновременно върху две точки, разположени симетрично.
Обикновено се препоръчва извършване на акупресура за очите 2-3 пъти на ден (деца – 1 път) в продължение на 2-3 седмици. След това направете една седмица почивка и повторете курса. Необходимо е да започнете ефекта върху точките от 7 секунди и постепенно да го доведете до 1 минута.
По време на масажа е полезно да дишате дълбоко – това допринася за правилното му изпълнение. Ако носите контактни лещи, не забравяйте да ги свалите преди масажа.

Тратака – практиката за почистване на очите

Тратака е древна техника за медитация на хатха йога, която означава постоянен съсредоточен поглед. Основната й същност е концентрацията на ума, откриването на нови способности в себе си и развитието на концентрацията. Но освен всичко това, тя е в състояние да излекува очите и да подобри зрението на физическо ниво.
Смята се, че с помощта на Тратака човек може да се отърве от далекогледство, късогледство, астигматизъм, страбизъм(кривогледство), както и от депресия, безсъние и психическа тревожност.
Методът е разделен на две части: външната Тратака на свещта и вътрешната Тратака върху остатъчното изображение. Тези, които искат, могат да направят само външната Тратака. Като алтернатива можете да направите и двете части. Изборът е ваш.

Първа част

Запалете свещ и я поставете на малък стол или маса, така че пламъкът да е на нивото на очите ви, докато седите на пода. Седнете на пода и се настанете удобно с изправен гръб и свещта пред вас, на една ръка разстояние от очите ви. Затворете очи и отпуснете цялото си тяло. Нека цялото тяло стане като статуя. Вземете ясно решение, че няма да се движите по време на цялата сесия; ако се движите, вниманието ви веднага се отклонява от практиката. Подготовката е много важна, така че се съсредоточете изцяло върху тялото си и се опитайте да не мислите за нищо друго. Останете така за няколко минути.
Когато сте готови, отворете очи. И започнете да гледате пламъка, насочвайки вниманието си особено към върха на фитила. Не гледайте нищо друго, само пламъка и фитила. Опитайте се да не мигате и да не движите очните си ябълки. Но не напрягайте очите си, ако трябва да мигате – мигайте. Докато го правите, ще откриете, че можете да наблюдавате отблизо за продължителни периоди от време, без да мигате. В същото време е важно максимално да отпуснете очите – напрежението на очите ги кара да мигат.
Много хора се опитват твърде много да не мигат, което създава още по-голямо напрежение в очите, а това води до загуба на контрол и често мигане. Така че, не се опитвайте твърде много и ще забележите, че очите ви автоматично спират да мигат.
Фокусирайте се върху пламъка на свещта. Концентрирайте се по такъв начин, че да не осъзнавате тялото си. Ако умът ви започне да се лута нанякъде, внимателно го върнете към свещта. Първо погледнете внимателно пламъка за 2-3 минути. След това затворете очи, съветват от narodmed.temerik.

Втора част

Всеки някога е гледал слънцето и след това като затворел очи, виждал ясно изображение, което остава на ретината на очите. По същия начин се опитайте да видите послеобраза на пламъка на свещта пред затворените си очи.
Ако не виждате остатъчния образ, не се притеснявайте – изисква се практика. Междувременно просто се опитайте да визуализирате пламъка.
Обикновено изображението се измества нагоре или надолу. Опитайте се да го направите постоянен и се съсредоточете върху него напълно. Ако възникнат някакви външни образи, мисли или други преживявания, просто останете свидетел. Тоест, опитайте се да не реагирате на тях по никакъв начин. Просто ги оставете да се покажат, следете ги без никакъв интерес. Правете това, докато остатъчното изображение остане ясно. Когато започне да се разсейва, отворете отново очите си и започнете да гледате пламъка на свещта и фитила.
Фокусирайте съзнанието си върху външния пламък и нищо друго. Продължете това съзерцание за 2-3 минути, ако е възможно, без да мигате. След това отново затворете очи и си представете вътрешния образ, докато той остане ясен и видим.
Продължете да повтаряте последователно вътрешната и външната Тратака, докато имате време. Преди да прекратите практиката, затворете очи и наблюдавайте тъмното пространство пред очите си. Правете това за няколко минути. След това отворете очи и загасете свещта.
За да постигнете забележими резултати от упражнението, опитайте се да го практикувате поне 15 минути дневно, а ако е възможно и повече. Можете да го правите по всяко време, въпреки че е идеално, ако го правите рано сутрин или късно вечер. Упражнявайте се сутрин и вечер, ако е възможно. Желателно е по това време никой и нищо да не ви разсейва.


Share With: