HomeИНТЕРЕСНОТоп 5 книги за личностно развитие

Топ 5 книги за личностно развитие

оп_5_книги_за_личностно_развитие

Топ 5 книги за личностно развитие

На книжния пазар рафтовете преливат от книги за самопомощ и личностно развитие. Изключително трудно е да се намери подходящо четиво, което да ви донесе истинска стойност и да ви даде нови идеи и вдъхновение. Много от тези книги представляват едно безкрайно разтягане на локуми. Ако и вие като нас сте привърженик на стойностните книги за личностно развитие, сме ви подготвили списък с няколко книги, които ще предизвикат интереса ви и ще запалят желанието ви към действие.

Всеки ден е важен – Джордан Лий Дули

Книгата е ръководство за откриване на истинското „Аз“ и намиране на главната цел в живота. Авторката помага на читателите да се освободят от постоянния натиск на съвременния свят и да изживеят живота си пълноценно. Ако се съсредоточите върху истинската цел и това, за което сте създадени, тогава ще имате пълноценен живот – точно тук, точно сега. Книгата разказва за живота на авторката и едновременно с това предлага реален план за промяна. Джордан Лий Дули дава ценни уроци, практически инструменти и вдъхновяващи истории за намиране на истинската цел в живота. В днешния забързан свят хората живеят под голямо напрежение. Непрекъснато някой ни казва да преследваме мечтите си, за да постигнем велики неща. Този натиск може да бъде опасен, защото ни кара да се фокусираме върху неправилните неща.  Много често мислим, че целта е нещо, което можем да покажем на другите. Смятаме, че тя е доказателство пред света за нашия успех. За много хора главната цел е да имат добра работа, да завършат висше образование или да стартират собствен бизнес. Джордан Лий Дули смята, че истинската цел не се крие в това, което правим. Според нея със сигурност не е нужно да доказваме нищо на никого. Главната цел в живота трябва да бъде да открием кои сме и кое е нашето истинско „Аз“.  


Мечтай смело – Боб Гоф

Издадена през 2020 г. “Мечтай смело” ни показва как можем да постигнем целите си.  Авторът насърчава читателите да се изправят пред предизвикателствата и да осъществят най-смелите си мечти. За да направят това, трябва да опознаят себе си и да разберат кое е това нещо, което ги мотивира най-много. Коя е движещата сила в живота на човека? Всеки един от нас е необходимо да бъде честен със себе си. Единствено след това можем да видим ясно кои от нашите мечти са осъществими. Не се страхувайте да мечтаете смело. Премахнете безпокойството, както и предразсъдъците, за да се насладите на пътя към успеха.  Научете се да преследвате мечтите си с постоянство и увереност.

  Примирявате ли се с работа, която не ви допада особено? Може би сте във взаимоотношение, което ви задушава, но страхът ви пречи да се освободите? Учите ли специалност в университета, която не ви харесва, но го правите, защото родителите ви искат така? В каквото и положение да се намирате, може би си мислите, че сте загубили мечтите си. Книгата на Боб Гоф ще ви помогне да се свържете отново с това, за което копнеете. Ще научите как да разберете какво ви мотивира, а също така какво трябва да направите, за да мечтаете смело.  Авторът помага на хората да видят, че ги очаква светло бъдеще, а не тъмни дни.


Пътят към мечтите – Краси Ангелова

Всичко е възможно, когато си позволим да мечтаем, действаме и желаем с цялото си сърце. Промяната започва отвътре-навън. Затова е важно вътрешно да направите промяната в себе си, за да проявите новите неща, които искате да постигнете в живота си. И да започнете да действате и превърнете вашите мечти и желания в цели, които след това да ги осъществиш в реален живот.

  Това е практическа книга – ръководство, което ще ви покаже другата страна на живота и на собственият ви успех и потенциал. Мечтите, които изглеждат невъзможни и непостижими, за тях мечтайте – днес, утре, всеки ден. Защото всеки ден е от значение? Всеки може да реализира живота, за който мечтае, стига да вярва и да бъде целеустремен. Дори и понякога да падаме, това не трябва да ни демотивира, важно е да продължим по пътя си и да не спираме да мечтаем и благодарим за всичко, което животът ни поднася. Всяка мечта е реална и постижима! Щастието и благополучието се определят от нашите решения. Промяната е въпрос на личен избор и едва, когато направим крачка към нея, вратите започват сами да се отварят.


Лидерство – Джоко Уилинк

Да ръководиш хора е едно от най-трудните житейски начинания. Книгата „Лидерство“ съдържа ясни, конкретни и практични инструкции за действие в най-често срещаните ситуации, в които попада един лидер. Благодарение на дългогодишния си опит като командир в редиците на военноморските тюлени, а след това и на консултантската си дейност по лидерство и мениджмънт, Джоко Уилинк извежда основните принципи на лидерството. Те работят винаги – и в армията, и в бизнеса, и в живота. Целта на лидерството изглежда проста: да накараш хората да правят това, което трябва да правят, за да подкрепят екипа и неговата мисия. Лидерската практика обаче е различна при всеки. В лидерството има нюанси, които всеки трябва да открие сам. Лидерите са различни. Последователите са различни. Колегите са различни. Всеки има собствени индивидуални характеристики, личност и гледна точка. Добрата новина е, че в човешкото поведение има модели. Ако се научите да разпознавате моделите, ще можете да прогнозирате как ще се развиват ситуациите и да им повлияете. Тази книга е решението, от което се нуждаят ръководителите на всяко ниво – не просто за да разбират играта на лидерството, но и за да знаят как да я играят и да я печелят.


Фокусът – Даниъл Голман

Животът на хората е изпълнен с отклоняващи вниманието неща. Съвременният свят предлага безкрайно много начини за разсейване и отнемане на концентрацията. Според Даниъл Голман съсредоточеното внимание гарантира успеха във всяко едно начинание. Неговият съвет към читателите е да не пропускат ценни възможности и да не разводняват вниманието си. Правилното фокусиране върху нещата помага за изграждането на един истински поглед над дадената ситуация. Вниманието е съсредоточеност на съзнанието върху определено нещо. Да внимаваме означава да се затворим за външния свят и да се насочим към това, което ни интересува в момента. Авторът на книгата разглежда вниманието като мускул, който при недостатъчна употреба отслабва, а при подходящи тренировки заяква. Препоръката към всички хора е: фокусирайте се, фокусирайте се, фокусирайте се. Лесното разконцентриране пречи на хората да подобрят уменията си и да вършат работата си добре. Претендентите за вниманието на хората са много – смартфони, имейли, социални мрежи и какво ли още не. Човек често позволява на подобни неща да отклоняват фокуса му. Това пречи на неговата способност да си свърши работата навреме и така, както трябва. На базата на различни проучвания Даниъл Голдман разкрива, че механизмът, който помага за личностното ни израстване, е точно вниманието. Осъзнатото, съсредоточено и тренирано внимание гарантира успеха в живота и бизнеса.


Резюметата на тези и още книги може да чуете в Бързи Книги -
първото мобилно приложение за аудиорезюмета на български език.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Share With: