HomeМОДАКой и как измисля модата?

Кой и как измисля модата?

Кой и как измисля модата?

Историята на модата не е само съдбата на великите дизайнери или промените в стила на дрехите след политически и социални промени.

Историята на модата е и история на нейните изображения. И въпреки че днес модната илюстрация заема по-малко място на лъскавите страници от фотографиите, ние можем безкрайно да се възхищаваме на грациозните линии, очарователните детайли и драматичните образи в работите на известни модни илюстратори.

7 изключителни модни графици от миналото и настоящето

Вацлав Холар (1607-1677) – бащата на модната илюстрация

Чешки гравьор и чертожник, живял през седемнадесети век, голям почитател на Дюрер, Вацлав Холар (Wenceslaus Hollar) оставя след себе си огромно художествено наследство. Съдбата му била печална – бърз възход, спечелен от упоритата му работа на гравьор, и също толкова бързо падане, смърт на сина му по време на чума, бедност и забрава.Въпреки това, благодарение на работата му, изследователите са запознати с тоалетите на богатите граждани от онези времена, включително жителите на Англия и Германия, до най-малките подробности.


Ерте –  икона на арт деко

Роман де Тиртоф (1892-1990), който взема творческия псевдоним Ерте, „за да не опозори семейството си“, влиза в историята на изкуството като скулптор, моден дизайнер, сценограф, художник, производител на мебели и лампи, но най-важното – култов моден илюстратор, един от основните представители на стила Арт Деко. Още на петгодишна възраст той проектира тоалети за майка си и дава съвети на семейната шивачка. На двадесет години напуска Русия – за да не се върне никога повече. Той се опитва да намери работа в Париж в малко известна модна къща, но получава отказ и решава да изпрати своите скици на самия Пол Поаре. И той  е във възторг от тях и го наема на работа.Сътрудничеството им, първоначално успешно, завършва със съдебно дело и Ерте започва свободна практика. Проектира и създава костюми за Анна Павлова, Мата Хари, Лилиан Гиш, за театрални представления и рисува за лъскави списания. Руският бизнесмен и импресарио Сергей Дягилев отказва да работи с него – само, защото го посъветвал да се съгласи на по-изгодно предложение за работа с американците. Стилът на Ерте – едновременно суров и романтичен, пълен с причудливи фантазии и омайни орнаменти – твърдо влиза в историята на световното изобразително изкуство.


Рене Грюо и вечната класика на модната илюстрация

Рене Грюо (граф Renato Zavagli Ricciardelli della Caminate, известен като Rene Gruau(1909-2004)), е наречен последният истински моден илюстратор. В много отношения именно той формира класическия стил на модната илюстрация – лаконизъм, свобода на линиите, лекота и елегантност. Той е роден в богато и знатно семейство. Баща му е италиански аристократ, майка му е графиня… Именно нейното име носи художникът, когато започва кариерата си. От известно време той мечтаел да стане моден дизайнер. Макар бързо да се разочаровал от тази посока на творчество, не можел да не отчете, че модните му публикации като илюстратор били много търсени. Истински успех му донася сътрудничеството с Christian Dior. Грюо създава серия от рекламни постери за новия аромат на Miss Dior, изпълнен с деликатни женски образи и очарователни метафори. Букети цветя, перлени колиета, лебеди…

След войната лъскавата илюстрация е заменена от фотография. Интересът към творчеството на Грюо обаче се възражда през седемдесетте години и нараства до ден днешен. Винаги е бил подражаван. И днес много млади модни графици вземат пример от него, наричайки го учител и вдъхновител.


Антонио Лопес (1943 – 1987) – бунт и дискотека

Модата на седемдесетте е невъзможно да си представим без смелите, почти скандални графики на Антонио Лопес (Antonio Lopez). Той не намира разбиране в САЩ – в края на краищата жените в неговите творби са не само дръзки и шокиращо чувствени, но често… не бели. Но в Париж той намира истинска слава. Карл Лагерфелд се възхищава на творчеството му, а Анди Уорхол буквално изгарял от завист към популярността му сред другите от всички полове и възрасти. Смели цветове, безумни принтове, изобретателни композиции – макар Лопес да си отива твърде рано, неговият разпознаваем стил оформя езика на модерната експериментална модна графика.


Бил Донован е най-добрият моден илюстратор на нашето време

Донован (Bil Donovan – 1953 -)завършва Модния технологичен институт в Ню Йорк и по-късно заема преподавателска позиция там. От 2009 г. художникът активно си сътрудничи с Christian Dior, а през 2019 г. излиза книгата му „Advanced Fashion Drawing/Lifestyle Illustration”, посветена на стиловете и техниките на модната илюстрация. Много модни критици и професионалисти в изкуството наричат ​​Донован най-добрият жив илюстратор.


Дейвид Даунтън (David Downton, 1959 -) и ренесансът на модната илюстрация

Англичанинът започва кариерата си като илюстратор през 1984 г. Създава илюстрации към фантастични произведения, илюстрира готварски книги, работи активно в областта на модната илюстрация, разработва проекти в областта на графичния дизайн и рекламата. През 1996 г., в сътрудничество с The Financial Times, той прави редица илюстрации, базирани на ревюта на Седмицата на модата в Ню Йорк. Най-известният проект на художника за широката публика е поредица от най-красивите жени в света, включително Туиги, Палома Пикасо, Дита фон Тийз, Катрин Деньов и други.


Гаранс Доре (Garance Dore) – стилът на истинските французойки

Корсиканката Гаранс Доре (родена Mariline Fiori, 1975-) беше удостоена с титлата „пазител на стила“ от New York Times. Тя започва кариерата си като асистент на собственик на кино и в началото дори не мислела за модата – в Корсика малко хора се интересуват от външния вид. Въпреки това, уморена от монотонната работа, тя решава да учи рисуване за една година и … бързо привлича вниманието на лъскавите издания и рекламни агенции. Тя става известна като създава дизайни за Louis Vuitton, Dior, Gap и други модни марки.

Освен това през 2007 г. Доре става един от пионерите в жанра за улична модна фотография, като започва да снима обикновени хора по улиците на Париж, а също така започва свой собствен блог, където добавя не само снимки, но и видео съдържание. Оттогава професионалните й връзки с големите марки само нарастват. Стилът на Гаранс е много „френски“. Леки линии, минимализъм в образите и типични, почти стереотипни парижанки с големи слънчеви очила, разхвърляни коси, женствени рокли или класически тренчкоти. Въпреки че в творбите на Гаранс няма нито бунт, нито смели експерименти, тя е обичана заради тази елегантна сдържаност.


Източници:  omode.info, kulturologia.ru

Share With: