HomeЗДРАВЕХрани, съдържащи антиоксиданти

Храни, съдържащи антиоксиданти

антиоксиданти

Храни, съдържащи антиоксиданти

Живеем във враждебна среда. Лоша екология, не особено здравословно хранене… Всичко това силно се отразява на тялото ни, по-специално засилва окислителните процеси в организма, които ускоряват стареенето на клетките. Окислителните процеси са свързани с много заболявания.

Антиоксидантите могат да се борят с окисляването – вещества, от които тялото ни наистина се нуждае.

Те предпазват тялото от окисляване, подпомагат възстановяването на увредените клетки. Антиоксидантите също помагат в борбата с различни заболявания и се препоръчват за предпазване от рак.

Антиоксидантите се съдържат в храната.

И ние имаме нужда от тях във възможно най-много количества. Ето защо е толкова важно да следите диетата си, да се храните разнообразно, да не злоупотребявате с нездравословна храна, която не съдържа нищо полезно.

Владимир Подхомутников, доктор на медицинските науки, професор-кардиолог, заслужил лекар на Руската федерация, говори за това как антиоксидантите се борят със стареенето, защо те все още са необходими и какво трябва да ядете, за да получите необходимото количество антиоксиданти:

„Вероятно всеки от нас поне веднъж е чувал за свободните радикали и антиоксидантите. Мнозина дори знаят, че първите са вредни, а вторите са полезни. Това знание на мнозинството обаче, като правило, не се разпрострира по-дълбоко от това. Защо свободните радикали са толкова лоши и защо се нуждаем от антиоксиданти…“

Как действат антиоксидантите

Свободните радикали са непълноценни молекули без един или повече електрони. Попаднали в тялото ни, те отнемат липсващите им електрони от здрави, пълноценни молекули, които изграждат клетките на човешките органи и тъкани. Това причинява така наречения оксидативен стрес, поради което клетките губят способността си да функционират пълноценно. Някои от тях по-късно успяват да се възстановят, други умират завинаги. Колкото са повече такива умиращи клетки, толкова по-интензивен е процесът на стареене. Освен това оксидативният стрес може да причини онкология, съдова атеросклероза, разширени вени, болести на Паркинсон и Алцхаймер, различни възпаления, артрит, бронхиална астма, катаракта и други опасни заболявания.

Свободните радикали не се произвеждат от тялото, а попадат там отвън – под въздействието на радиация и ултравиолетова радиация, тютюнопушене и алкохол, лоша екология, некачествена храна и т.н. Учените са изчислили, че вътрешните ни органи са подложени на такива „атаки“ до 10 хиляди пъти на ден.

Антиоксидантите, хранителните вещества, които неутрализират действието на свободните радикали, ни помагат да устоим на тези атаки. Те „търсят“ увредени клетки и ги „поправят“, давайки им  своите електрони. В същото време самите антиоксиданти, давайки им свой електрон, не губят своята стабилност.


Храна и антиоксиданти

Основният източник на антиоксиданти е храната. Те се намират в различни продукти предимно от растителен произход. Ето най-богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци. Всъщност има доста:

  • червени, сини, черни, жълти и оранжеви зеленчуци: домати, чушки, патладжани, цвекло, репички, моркови, черен и пъстър боб.
  • Кисели и сладко-кисели плодове и ягоди: сливи и сини сливи, малини, касис, ягоди, боровинки, кисели ябълки, арония, череши, грозде и стафиди, къпини, цитрусови плодове, нар.
  • Зелени зеленчуци и билки: броколи, магданоз, копър, целина, спанак, артишок, зелена ряпа, зеле.
  • Ядки: орехи, бадеми, лешници, шам фъстък, пекан.
  • нерафинирано растително масло.
  • Натурално кафе и чай.

Е, най-мощните антиоксиданти, според учени от Бостънския университет, са подправките, особено куркумата, канелата, карамфилът и риганът.


Сварени или запържени

Не е достатъчно просто да ядете продукта под каквато и да е форма. Необходимо е правилно да се подготвите продукта, така че да не загуби полезните си свойства. Най-надеждното нещо е да го ядете суров, така тялото ви ще получи всички полезни неща, които се съдържат в зеленчуците и плодовете. Ако не можете без обработка, най-добре е да го приготвите на пара. Така в продуктите се запазва максимално количество полезни вещества. Друг добър вариант е печенето на скара. Но не за дълго, тъй като при готвене, пържене или печене на зеленчуци и плодове за повече от 15 минути повечето от полезните съединения се унищожават.

Трябва също да се има предвид, че полезните съединения се унищожават при продължително съхранение. Така че най-добре е да ги ядете възможно най-пресни.

Източник: https://narodmed.temaretik.com/


Share With: