HomeЗДРАВЕ5 съвета за интимна хигиена при жените

5 съвета за интимна хигиена при жените

хигиена

5 съвета за интимна хигиена при жените

Грижата за интимната зона при жените има важна роля, когато искаме да се предпазим от бактерии и инфекции. За жалост при много жени тази тема се е превърнала в табу и се смята за неприемливо да бъде коментирана. Това може да доведе до липса на знания, как да полагаме основни грижи за интимни хигиена, а много жени стигат и до сериозни инфекции. Вагиналните инфекции могат да прераснат в упорит и сериозен проблем, който е придружен от силен дискомфорт, сърбежи и парения, които могат да бъдат и болезнени.

Това е проблем, с който много жени се сблъскат, дори да имат и добри хигиенни навици. Имайки предвид колко деликатна е интимната зона, е важно да не пренебрегваме грижата за нея.

Едно от най-важните правила при интимната хигиена е да измиваме само външните зони

Препоръчително е да избягваме сапуни, които са на сулфатна основа, както и продукти за измиване, които съдържат парфюми. Този тип продукти за интимна грижа, могат да нанесат по-голяма вреда, отколкото ползи. Сухота, дразнене и сърбеж са някои от страничните ефекти, които тези продукти провокират. Експертите съветват да използваме продукти за интимна грижа, които са нежни и без химикал, за да не нарушат естествения pH баланс на вагината.

Без да предполагаме, храната, която приемаме, оказва влияние върху здравето на интимните зони

Консумацията на повече листни зеленчуци може да бъде магичната съставка към подобряване на вагиналната флора. Освен протеинът, който приемаме, е препоръчително менюто ни да съдържа свежи зеленчуци, плодове и пробиотици като киселото мляко, което успява да контролира развитието на инфекции в интимните зони.

Без гъби и твърди кърпи

Препоръчително е да избягваме гъбата като помощник при измиването на интимните ни части, тъй като те са изключително деликатни и може лесно да ги нараним. Точно затова трябва да използваме и мека, суха кърпа след душ, която да попие и водата и изсуши добре интимната зона.

Интимната грижа преди и след сексуален контакт

Всяка жена знае, че преди да бъде интимна, е хубаво да вземе душ и да се погрижи за интимните зони, за да избегне пренасянето на бактерии. Не по-малко важно е и партньорът ни да поддържа добра хигиена, тъй като инфекциите се предават много лесно и бързо.

Бельо от памук

Памукът позволява на кожата да диша, докато синтетичните материали блокират притока на въздух, което води до повишаване на нивото на влажност. Изключително важно е да избягваме влагата да се задържа в интимните зони, тъй като това превръща зоната в благоприятна среда за развитие и разпространяване на бактериите. Хубаво е да заложим на мекото и памучно бельо за ежедневно, а дантеленото за по-специални случаи. Също така тесните дънки, панталони и т.н. също оказва негативно влияние върху вагиналното здраве.

Грижата за интимната зона при жените е от изключително важно значение. Всяка инфекция и бактерия засяга както здравословното състояние на жената, така и нейното самочувствие. Спазването на тези на пръв поглед прости, но важни правила, може да ни спаси от нежеланата инфекция. Изборът на козметика за интимна грижа може да се окаже нелека задача, тъй като много от продуктите съдържат вредни съставки с високи нива на pH, които са врагове на вагиналната флора. Спреят на Ozone Gold за интимна грижа помага за хидратацията, свежестта и чистотата на интимната зона. Нежният спрей съдържа антиоксиданти, извлечени от листата на алое, за да спомогнат за почистването на интимните зони. И не забравяйте, никоя част от тялото ни, не е табу.

За още полезна информация за женското здраве и красота, може да видите тук.


Share With: