HomeПОДКАСТЕлисавета Станчева – между изкуството и света на високите технологии

Елисавета Станчева – между изкуството и света на високите технологии

Елисавета Станчева - между изкуството и високите технологии

Елисавета Станчева – между изкуството и света на високите технологии

В днешният епизод на подкаста „MADAMSKO представя“ разговаряме с Елисавета Станчева, която живее между изкуството и света на високите технологии, а наш домакин е Домът на киното в София.

Елисавета работи в технологичната компания Hewlett-Packard Enterprice (HPЕ). Преди няколко години решава да започне да изучава „История на изкуството“ в НБУ. Интересно е, че успява да включи своята страст и хоби в работната си рамка. Така например серията от лекции “В интерес на историята с Елисавета” се провежда дигитално пред служители на Hewlett Packard Enterprise Bulgaria вече повече от година.  Днес като изкуствовед Елисавета се занимава с проучване, архиви, концепция и кураторство на изложби, сценарист e на документални филми и автор на монографии.

През 2020 г. е автор на идеята и курира първата изцяло дигитално реализирана изложба в България с онлайн откриване

В този свой творчески път Елисавета е част от един исторически момент за Бургас. Именно поставянето на паметника на художника Петко Задгорски в морската градина през 2021 г. През същата година тя е инициатор на дарителска кампания за изрисуване на най-старото кино в България – кино „Влайкова“. 

Причината да снимаме в Домът на киното е филмът, осъществен по идея на Елисавета – “Христо Берберов – портрет на един художник”, част от онлайн изданието на фестивала  Master of Art, което продължава до 28 февруари. Премиерата на филма ще бъде в рамките на изложбата „Отзвуци. Христо Берберов (1875–1948) и неговото наследство“ по повод 145 години от рождението на художника в Съюз на българските художници на ул. „Шипка“ № 6, ет. 1. Изложбата ще бъде отворена между 01 март – 02 април 2022, а датата на премиерата ще бъде обявена допълнително. 

В навечерието на премиерата на филма разговаряме за професията “куратор на изложба”, за моментите, в които се обръщаме към изкуството и за това как се премества една картина, висока 2 м. и широка 4 м., която е вградена в стена на къщата, в която е създадена.

Целият разговор може да чуете в аудиоформат в каналите ни в SoundCloud и Spotify. Избрани моменти, и кадри от трейлъра на филма “Христо Берберов – портрет на един художник” – вижте в видеото:


Прочетете още: Цветелина Русалиева – за изкуството като страст и бизнес

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: