HomeИНТЕРЕСНОТоп 5 книги свързани със здравето и спорта

Топ 5 книги свързани със здравето и спорта

Топ 5 книги свързани със здравето и спорта

Доброто физическо и ментално здраве са изключително важни, за да имаме щастлив, спокоен и ползотворен начин на живот.

Книгите за здраве и спорт предоставят полезна информация, която може да ви приближи до постигане на перфектното благосъстояние на духа и тялото. За целта сме ви подготвили класация от няколко книги, чрез които ще успеете да живеете балансирано и да се чувствате добре в кожата си.

4 – часовото тяло – Тимъти Ферис

 „4-часовото тяло“ е резултат от задълбочени проучвания и не е просто поредната книга за фитнес и диети. Тимъти Ферис дава отговор на въпроса: Кои са малките неща, които радикално ще променят тялото и духа ви?

Той дава лесни съвети как да изгубите десет килограма за тридесет дни без упражнения, как да не напълнявате, докато хапвате по празниците, как да ускорите загубата на мазнини с 300% и как да натрупате петнадесет килограма мускули за 28 дни без стероиди. Книгата обхваща откритията на повече от сто изследователи, учени от НАСА, лекари, олимпийци, професионални треньори, световни рекордьори, специалисти по рехабилитация и дори треньори от бившия Източен блок. Авторът показва някои от най-невероятните примери за трансформация „преди“ и „след“. Неговите съвети са лесни и бързи за изпълнение. Какво можем да научим от Тимъти Ферис?

 Затлъстяване? Опитайте редовен прием на белтъчини и лимонов сок преди ядене. Не можете да заспите? Увеличете приема на наситени мазнини и си направете ледена вана. Недостатъчна мускулна маса? Вземете малко джинджифил и кисело зеле. В книгата също така се говори за минималната ефективна доза. Това е най-малката доза, която може да доведе до желания резултат. Всичко над тази доза е чисто пилеене на ресурси. Не усложнявайте излишно нещата. Повече не означава по-добре и по-бързо. Минималната ефективна доза не само води до изключителни резултати, но и не отнема излишно време. 


Храна за мозъка – Лиза Москони

Авторката разкрива ролята, която правилното хранене играе върху здравето на мозъка. Тя споделя какво точно да ядете и пиете, за да увеличите максимално когнитивната си сила и да предотвратите стреса, деменцията и загубата на памет.

Добрата и балансирана диета може да ви предпази от често срещани заболявания като бавен метаболизъм, безсъние и депресия. Лиза Москони предлага някои съвети за поддържане на мозъка млад и енергичен:

  • избирайте правилните мазнини;
  • внимавайте с въглехидратите;
  • защитете мозъка си с помощта на антиоксиданти;
  • пийте достатъчно количество вода и бъдете внимателни с алкохола и кафето. 

Сигурно сте чували поговорката „Вие сте това, което ядете”. Всеки един от нас знае, че това, което консумираме, влияе върху фигурата и здравето ни. Замисляли ли сте се обаче за най-гладната част от тялото – мозъкът? Този сложен орган, който ни поддържа, има свои собствени уникални хранителни изисквания. Когато не получи това, от което се нуждае, хората страдат от състояние наречено „мозъчна мъгла“, стрес и дори деменция. Лиза Москони изследва невероятната връзка между мозъка и храната. Тя показват колко лесно може да поемете контрола върху начина си на хранене. Предлага различни рецепти и съвети за това какво да ядете и какво да избягвате. Книгата е за всеки, който иска да подобри здравето си и да подсили ума.


Сол, захар мазнини – Майкъл Мос

Книгата „Сол, захар, мазнини: Как хранителните компании ни правят зависими към продуктите си” от Майкъл Мос е подробно научно разследване за това как хранителните компании слагат в продуктите си прекалено големи количества сол, захар и мазнини. По този начин те целят да направят храните по-вкусни и желани. Междувременно с помощта на умен маркетинг и умела дистрибуция заливат пазара с продуктите си.

Добавянето на захар, заедно със сол и мазнини към храните, се превръща в основна стратегия на компании като „Крафт“, „Кока-Кола“ и „Нестле“. Хранителната индустрия в САЩ е силно зависима от тези три вредни съставки, за да постигне своите огромни печалби. Тази зависимост към нездравословни продукти допринася за безброй проблеми в здравето на хората, като диабет и затлъстяване. Мениджърите се опитват да манипулират потреблението и да повишат приходите за сметка на здравето на своите потребители. Пазарът на преработени храни е огромен. Дори един малък магазин за хранителни стоки предлага хиляди продукти, пълни със захар, сол и мазнини. За да поддържат предимство пред конкурентни компании, производителите на храни трябва непрекъснато да произвеждат продукти, за които потребителите жадуват и ги търсят. Хранителните компании влагат милиони долари в научноизследователска и развойна дейност, за да намерят идеалните рецепти, на които потребителите ще се насладят най-много.

Трите съставки – захар, сол и мазнини – обикновено си взаимодействат с вкусовите рецептори и определен център в мозъка, което ги прави пристрастяващи. Когато хранителните компании създават хранителни формули, техният основен критерий е пристрастяващият вкус. В резултат на това те използват големи количества сол, захар и мазнини. Топ мениджърите на хранителните компании от години са наясно с вредите от преработените храни. През 1999 година 11 от най-известните американски изпълнителни директори обсъждат отговорността на техните компании за нивото на детското затлъстяване в страната. Обществото определено иска от тези големи производители да създават по-здравословни храни. На срещата присъстват изпълнителни директори и президенти на големи хранителни корпорации, включително на „Кока-Кола”, „Марс”, „Дженерал Милс”, „Крафт” и други. Все пак само мениджърите на „Крафт” си тръгват твърдо решени да направят своите продукти по-здравословни. Според Майкъл Мос хранителната индустрия продължава да заблуждава потребителите относно съставките и размера на порциите.


Кога – Даниъл Пинк

 Животът ни е непрекъснат поток от избори „Кога“: кога да започнем бизнес, да започнем курс, да предприемем следващата крачка към някого. Все пак взимаме тези решения въз основа на интуицията и предположенията.

   Книгата „Кога“ от Даниъл Пинк си заслужава отделеното време, защото съдържа няколко впечатляващи прозрения за това, колко важно е правилно да разпределяме времето си. Пинк си служи с богат набор от изследвания от психологията, биологията и икономиката и разкрива как по най-добър начин да живеем, да работим и да успяваме. Как можем да използваме скритите модели на деня, за да изградим идеалния график? Защо конкретни почивки, правени от студентите, драстично подобряват резултатите на тестовете? Как можем да превърнем една спънка в ново начало? Защо трябва да избягваме да ходим в болница следобед? Защо пеенето в определено време е толкова добро за вас, колкото тренировката? Кой е идеалният момент да напуснете или да смените работата си, или да се ожените?


Безумното хранене – Брайън Уансинк

Книгата „Безумното хранене: Защо ядем повече, отколкото ни се струва” е издадена за първи път през 2006 година. Неин автор е Брайън Уансинк. Книгата разкрива как човек може да отслабне без много усилия. Уансинк изследва кои са причините за преяждането и защо хората ядат повече, отколкото мислят. В „Безумното хранене”  той описва експериментите, които е провел, за да отговори на въпроса какво количество храна изяжда човек и защо всъщност го прави. 

Нещата, които карат хората преяждат, са едва забележими. Човек трудно им обръща внимание. Гладът или колко е вкусна храната не са най-важните фактори за преяждането. Приятелите, обкръжението на човек и средата, в която се намира са от първостепенно значение по отношение на храненето. Големината на една чиния, навиците на другите хора в домакинството и опаковката на храната влияят върху това какво и колко яде човек. За да измери тези фактори, Уансинк и неговият екип от Университета Корнел, САЩ създават лаборатория. Тя е оборудвана със специални сензори, скрити камери, огледала и други неща, които им помагат да наблюдават как хората се хранят. Учените също така провеждат експерименти в специално направен за целта ресторант, както и в реални условия. Те разработват сложни методи, които записват поведението на участниците. Измерва се точно колко храна е изядена и защо хората нямат реална преценка относно количество храна, което поглъщат. 

Резюметата на тези и още книги може да чуете в Бързи Книги -
първото мобилно приложение за аудиорезюмета на български език.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:Share With: