HomeЗДРАВЕПсихолог или психиатър

Психолог или психиатър

Психолог или психиатър

Психолог или психиатър

Питали ли сте се, каква всъщност е работата на един психолог и какво я различава от тази на психиатъра. Има ли разлика, каква е тя и към кого и кога трябва да се насочите Вие?

Често в кабинета чуваме думите “Ами какво, сега аз луд ли съм?”

И да си признаем трудно намираме правилните думи, с който да отговорим на този въпрос. Обикновено отговорът е НЕ, но истински тревожно за нас като специалисти, е от къде и защо се поражда този въпрос във Вас – нашите клиенти.

За здравната и пихологическата култура на страната ни, няма да говорим, тъй като това е една много обширна и важна тема, но ще се опитаме в следващите редове да Ви обясним и покажем разликата между това кога трябва да се потърси психолог и кога психиатър.

Да започнем с основната разлика, която е още в самото образование. Психиатрите са медицински лица, с медицинско образование. Т.е. те са лекари и могат да предписват лекарства.

За разлика от тях повечето психолози, в това число и психотерапевтите, не са лекари и не могат да предописват лекарства. Голяма част от психолозите притежават докторска степен. Това не означава, че са медицински лица. Инструментът, който психолозите използват за своята работа е предимно разговор – психотерапия. Тя включват база от знания, когнитивни и поведенчески техники. Тук е важно да отбележим, че психиатрите също прилагат терапевтични методи, но те често са придружени и от медикаменти.

Психиатрите в по-голямата си част, често се фокусират върху медицинските, биологичните и фармакологичните интервенции, докато психолозите са насочени основно към лечение на проблема чрез психотерапевтични методики.

Психиатрите, за разлика от психолозите завършват 4 годишна специализация с медицинско образование по психиатрия, докато вторите правят следдипломна квалификация в областта на психологията, както и специализация по конкретен терапевтичен метод.

Едно от основните задължения на психиатъра е да идентифицира конкретно разстройство, докато това на психолога е да осигури подкрепа, емпатия и друга гледна точка на пациента чрез психотерапия.

Важно е да знаем обаче, че въпреки различията и двете професионални направления имат важна роля за поддържането на доброто психично здраве на човека. Сред общоприетото схващане често двете професии се представят като противоположни. В действителност обаче често те са в синхрон и колаборация в работата си, с цел по-добро лечение на пациента.

Психологът и психиатърът често работят заедно, като разпределят отговорностите си. По този начин осигуряват на пациента цялостна и навременна грижа. Защото работата в екип винаги води до по-добри резултати.


Фотка Георгиева
Фотка Георгиева е специалист клинична психология с основни интереси и области на консултантска практика: кризисна интервенция, проблеми със самооценката и общуването, хранителни разстройства, безпокойство, тревожност, стрес и чувство на неудовлетвореност, бърн-аут, проблеми по време на бременност и следродилна депресия и др. Тя е част от екипа на Медицински комплекс "Доверие" София и Център Empatium

„Вярвам, че хората имаме силата да направим промените, които търсим. Има моменти в живота ни, когато се чувстваме обезсилени и откъснати от себе си и другите. Тук съм за да вървя с Вас по Вашето пътуване към изграждането на една силна личност.“

В своята рубрика Фотка Георгиева ще споделя мнение по актуални казуси, но и ще отговаря на ваши въпроси. Пишете на:  fotkavasileva@gmail.com

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: