HomeЗДРАВЕКакво се случва с тялото, ако ядем авокадо всеки ден

Какво се случва с тялото, ако ядем авокадо всеки ден

Авокадо всеки ден

Какво се случва с тялото, ако ядем авокадо всеки ден

Всички знаем за ползите от авокадото – най-обичаният и популярен продукт за детоксикация и здравословен начин на живот. Но какво ще стане, ако започнете да го консумирате всеки ден?

Авокадото е рядко съкровище сред плодовете: то е богато на здравословни хранителни вещества, мазнини и придава мекота и приятна текстура на всяко ястие. Но, както при всяка храна във вашата диета, принципът на баланса трябва да бъде на първо място. Не всичко, което има добър вкус или дори е здравословно, може да бъде от полза за вашето здраве, ако консумирате един или друг продукт в прекомерни количества. В случая с авокадото обаче ситуацията е малко по-различна, тъй като тук редовността има само положителни страни. Кои, разказваме в нашия материал.

Защита за сърцето

Мононенаситените или „здравословните“ мазнини, които се намират във високи количества в авокадото, имат благоприятен ефект върху здравето на сърцето и по-конкретно намаляват риска от инфаркти и нивото на лошия холестерол в кръвта.

В допълнение към ненаситените мазнини, авокадото съдържа и някои антиоксиданти, които са ефективни за предотвратяване на възпаление и оксидативен стрес (клетъчно увреждане поради прекомерно окисление) в кръвоносните съдове.

Консумирайки по едно авокадо всеки ден,
можем значително да подобрим притока на кръв и здравето
на сърдечно-съдовата си система.

Отслабване

Може да изглежда, че тук има някаква грешка: как продукт с високо съдържание на мазнини като авокадото, може да помогне за отслабване? В крайна сметка мазнините са основния виновник за излишните килограми. Въпреки това, задавайки подобни въпроси, ние демонстрираме незнание за собственото си тяло и механизмите, по които то работи.

Учените са доказали, че авокадото наистина помага за отслабване: поради високото съдържание на мазнини и фибри (около 14 грама на плод), след като го ядете, се чувствате сити и това ви спасява от натрапчивото желание да похапвате през деня. Например, проучване, публикувано в Nutrition Journal, показва, че хората, страдащи от хронично наднормено тегло, са се отървали от желанието да похапват за почти пет часа, веднага щом добавят само половин авокадо към ежедневната си диета.

Намаляване на риска от диабет

Последните научни изследвания показват, че авокадото е най-доброто нещо, което природата е измислила за регулиране на кръвната захар. В един скорошен експеримент участниците добавиха половин авокадо към обяда си, след което експертите измерваха нивата на кръвната им глюкоза и инсулин на редовни интервали. Резултатите от експеримента показаха, че въпреки факта, че авокадото увеличава общото съдържание на калории в ястието, то не променя нивото на захарта в кръвта в кръвоносните съдове. В резултат на това, консумирайки по едно авокадо всеки ден, можете значително да подобрите притока на кръв и здравето на сърдечно-съдовата система като цяло.

По-добро зрение

Дегенерацията на макулата е една от най-честите причини за ранна загуба на зрението, поради което хранителните вещества като лутеин и зеаксантин са наистина задължителни за съвременния човек. Добрата новина е, че в авокадото и двата се съдържат в голямо количество. Освен това е важно да се има предвид, че те се усвояват в тялото само като част от храната, така че добавките тук са безсилни. Ето защо, ако усетите, че зрението ви вече не е това, което е било, си струва да добавите авокадо към ежедневната си диета. Още повече, че е най-богатият източник на лутеин сред 20 други често консумирани плода.

Косата и кожата ви ще станат по-красиви

Същият лутеин и зеаксантин, открити в авокадото, служат като основни защитници на нашите клетки от UV увреждане и вредните окислителни процеси, които предизвиква.

UV лъчите водят до преждевременно стареене на кожата и влияят неблагоприятно върху здравето на косата, като я правят слаба и дехидратирана. Но това не е всичко. Едно авокадо на ден ще ви осигури повече от 20% от препоръчителния дневен прием на витамин Е, който е любима съставка в продуктите за красота. И с добра причина: помага за неутрализиране на свободните радикали, които деформират структурата на тъканите.

Доброто настроение като нормално състояние

Редовната консумация на авокадо ще помогне за стабилизиране на емоционалното ви състояние, поради високото съдържание на редица витамини и минерали, които влияят положително на промените в настроението. Вашето тяло получава пълния набор от хранителни вещества, които са необходими за неговото гладко функциониране. В резултат на това нищо не пречи на тялото ви да произвежда пълноценно серотонин, хормона на щастието, в резултат на което приливите на енергия, добрите мисли и вдъхновението се превръщат в нормално състояние, а не в рядко изключение от правилото.

Но една от основните роли играе високата концентрация на калий, с която може да се похвали авокадото. Научните проучвания многократно показват, че хората, които са склонни към депресивни мисли, показват ниски нива на калий в тялото.

Всички най-полезни вещества – в един плод

Авокадото съдържа около 20 вида витамини и минерали и това го прави истински шампион, посочва сайта НАРОДНЫЕ РЕЦЕПТЫ Един плод съдържа следните проценти вещества от препоръчителния дневен прием: витамин К – 53%, фолиева киселина – 41%, витамин С – 33%, витамин В5 – 28%, калий – 28%, витамин В6 – 26%, витамин Е – 21%, мед – 19%. Авокадото съдържа също лутеин, тиамин, желязо, ниацин, рибофлавин и множество антиоксиданти. Хубав комплект, нали?


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: