HomeСЪБИТИЯЖените в българската фотография

Жените в българската фотография

Гаджева

Жените в българската фотография

Д-р Катерина Гаджева ще изнесе лекция на 16 март, на която ще направи обзор на женското присъствие във фотографията в България, Германия и по света.

Март месец се смята за най-женския месец в годината. Но за много от нас това е повод да се замислим каква роля всъщност заема жената в живота, изкуството и изобщо. През последните години темата за равни права между мъжете и жените стана една от най-обсъжданите и много жени по цял свят започнаха да се борят за по-добро заплащане, позиции и възможности. В света на фотографията все още се срещат истории, които са знак, че мъжете и жените не са третирани като равни в професионален аспект.

Фокус на лекцията на д-р Катерина Гаджева

Макар днес т. нар. “Gender studies” да са особено актуални и насочени към широк спектър от социални, културни, икономически, политически и други проблеми, фотографията все още остава в периферията на сериозния интерес.

Почти всички съществуващи трудове, посветени на жените зад фотографската камера, са резултат от исторически, а не от философски, социологически, изкуствоведски или културологични изследователски подходи. Ако в световен план интердисциплинарните трудове в тази област са недостатъчни, то в България те напълно отсъстват. За да бъде поставено началото им обаче, е необходимо не само да анализираме настоящето, но и да обърнем поглед към миналото, тъй като там се зараждат редица от процесите, които продължават да влияят върху състоянието на българската фотография днес.

В тази връзка лекцията ще фокусира вниманието върху 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век – десетилетията, в които жената започва да заявява себе си като автор в българската фотографията. От съществено значение ще бъде въпросът дали настъпилите по това време промени, засягащи професионалното развитие и присъствието на жените във фотографския живот на страната, са резултат от личните вътрешни потребности и творчески възможности или „покълват” изкуствено, върху специално подготвена идеологическа почва, старателно подхранвана от социалистическата власт.

Д-р Катерина Гаджева е изкуствовед, главен асистент в Институт за изследване на изкуствата към Българска академия на науките.

Изследователските ѝ интереси са в областта на историята и теорията на българската и световната фотография. Специализирала е в университета „Лудвиг-Максимилиан” в Мюнхен и в „Европейски университет” в Санкт Петербург. От 2007 г. е хоноруван преподавател. Провеждала е курсове в Националната художествена академия, Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Нов български университет. Автор е на редица статии в български и чуждестранни издания, както и на монографията „Между желаното и действителното. Фотографските илюстрации в българските периодични издания 1948-1956”.

Повече информация за лекцията тук.

Лекцията ще се проведе в рамките на програмата „Гледане с разбиране“

Гьоте-институт и фондация „Изкуство – дела и документи“ предлагат турове, фотографски ателиета за деца и родители и посещения за хора в третата възраст в изложбата на легендарната фотографка Сибиле Бергеман в СГХГ. Основно събитие в програмата е лекцията на изкуствоведката д-р Катерина Гаджева в Гьоте-институт на 16 март.

Гледане с разбиране: Сибиле Бергеман

Образователна програма към изложбата „Сибиле Бергеман. Фотографии” на ifa – Institut für Auslandsbeziehungen в СГХГ, 1.03. – 10.04.2022 г.

Тази събота, 12 март, е първото от семейните фотографски ателиета в рамките на „Гледане с разбиране“, водени от Мария Вълкова. Те са предназначени за деца между 7 и 12 години и техните родители. Началният час е 11:00 ч., темата е „Портрет“, а мястото е СГХГ. По време на ателието децата ще се запознаят с работата и подхода на Сибиле Бергеман и ще научат повече за портретната фотография. В практическата част децата и родителите ще имат възможността да участват в създаването на портрети, като застанат пред или зад обектива.

Във вторник, 15 март, продължават и регулярните турове в изложбата с изкуствоведката Жени Дечева. Този път турът е предназначен за хора в пенсионна възраст, като ангажирането на тази публика в културния живот е една от основните мисии на програмата „Гледане с разбиране“. За пенсионери участието е напълно безплатно.

Програмата продължава и на следващия ден, 16 март, с основен акцент в нея, а именно лекцията на д-р Катерина Гаджева в Гьоте-институт.


ПРОГРАМА

ЛЕКЦИЯ НА Д-Р КАТЕРИНА ГАДЖЕВА

сряда, 16.03., 18:30, Гьоте-институт, ул. “Будапеща” 1

*вход свободен


ТУРОВЕ В ИЗЛОЖБАТА, водени от Жени Дечева

вторник, 29.03., 18:00-19:00

събота, 19.03., 13:00-14:00

събота, 9.04., 13:00-14:00

*участието в туровете е безплатно, заплаща се вход в галерията


ТУРОВЕ В ИЗЛОЖБАТА ЗА ХОРА В ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ, водени от Жени Дечева

вторник, 15.03., 11:00

вторник, 5.04., 11:00

*участие и вход: безплатно

*предварително записване на тел. 02 987 2181, 0896 70 34 38 (между 11:00 и 19:00) или на място в СГХГ


СЕМЕЙНИ ФОТОГРАФСКИ АТЕЛИЕТА, водени от Мария Вълкова

за деца между 7 и 12 години и родители

12.03., 11:00 – 12:30 // Тема „Портрет“ (в СГХГ)

По време на ателието децата ще се запознаят с работата и подхода на Сибиле Бергеман и ще научат повече за портретната фотография. В практическата част от нашата среща децата и родителите ще имат възможността да участват в създаването на портрети, като застанат пред или зад обектива. В импровизирано студио всички заедно ще експериментираме, вдъхновени от фотографии в изложбата.

19.03., 11:00 –12:30 // Тема „Човекът и градът“ (в СГХГ и на открито)

Ателието ще започне с кратък тур в изложбата, в който ще обърнем особено внимание на портретите в градска среда в работата на Сибиле Бегргеман. Ще обсъдим разликата между модната и уличната фотография. Във втората част ще се разходим в района на галерията и ще влезем едновременно в ролята на фотографи и модели, като работим активно с градската среда.

26.03., 11:00 –12:30 // Тема „Градски натюрморт“ (в СГХГ и на открито)

Кое прави една фотография запомняща се, въпреки отсъствието на хора в нея? Ще разгледаме заедно изложбата на Сибиле Бергеман като акцентираме върху заснемането на градска среда.

Във втората част на ателието ще се разходим в района около СГХГ в търсене на интригуващи места и елементи от града, които да запаметим със средствата на фотографията.

*участието е безплатно, заплаща се вход в галерията

*задължително предварително записване за събитията тук

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на сайта и във Facebook


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: