HomeМЕСТА10-те най-опасни реки в света 

10-те най-опасни реки в света 

реки

10-те най-опасни реки в света 

Разгледайте най-опасните реки в света – с бързеи, скрити тунели, хищници.

Има много причини защо една река може да се счита за опасна, а реките в този списък покриват повечето от тях. Тези реки са най-дългите, най-дълбоките, най-смъртоносните на света. В тях се крият безброй заплахи от животинския свят, бързеи, непредсказуеми течения и водопади. Някои са добре известни, като Конго и Амазонка, други, като реката Уорф, не толкова, но това не ги прави по-малко опасни. 

Река Уорф, Англия 

Опасности – скрити тунели, които могат да завлекат човек

Реката Уорф се намира в Йоркшир, Англия, и е известна с това, че може да убие всеки, който падне във водите ѝ, поглъщайки цялото тяло. Най-прочутата част от реката е много малка, по-малко от 2 метра от бряг до бряг, и се намира между кулата Бърдън и абатство Болтън. Тази тясна пролука позволява на реката да набере огромна скорост. 

В допълнение, визуално ширината ѝ е илюзия. Бреговете са подрязани, което води до серия тунели, през които минава останалата част от реката. Има безброй истории, разказани от местни и новинарски организации за мъже, жени и деца, още от 2011-та година, които са били засмукани под бреговете на опасната река във въпросните тунели и никога повече не са били видени. 


Река Конго, Африка 

Опасности – изключителна дълбочина, с много бързеи и водопади

Река Конго е част от деветата най-дълга речна система в света. Тя е втората най-дълга река в Африка, позната още като река Заир, както и най-дълбоката река, с дълбочина 220 метра. Реката е твърде дълбока, за да прониква светлина. Конго е изключително популярна за транспорт в Африка, и колкото повече хора пътуват по нея, толкова повече инциденти се случват. Горната част на реката е пълна с бързеи и притоци, докато в долната част има много клисури и водопади, очевидно опасни за пътуващите по реката. 


Река Нил, Африка

Опасности – в реката живеят много хищници и има зони с много комари, пренасящи болести

Реката Нил е най-дългата река на света. Минава през 11 страни и се влива в Средиземно море. През историята Нил е била изключително важна за цивилизациите в Африка, но и е криела безброи опасности. Като например крокодили, които могат да се движат с почти 50 км/ч по суша и убиват около 200 човека на година, хипопотами, които нападат лодки, отровни змии, като черната мамба и египетската кобра, а също и комари. Последните не бива да бъдат пренебрегвани. Те са едни от най-опасните обитатели на реката Нил, заради способността им да пренасят болести. Заради комарите всяка година 500 милиона хора се разболяват и стотици хиляди загиват от малария и вирусът Западен Нил, както пише Ocean Info


Амазонка, Южна Америка

Опасности – много изключително опасни животни

Не е изненадващо, че Амазонка е включена в списъка с най-опасните реки на света. Смята се, че тя е втората по големина река в света, след Нил, но когато говорим за обем, е на първо място. Реката е пълна с опасности, като бича акула, анаконда и черни кайманови крокодили, които могат да достигнат до почти 5 метра дължина.

Други опасности включват пиявици, които се прикрепят към бозайници, пирани със остри като бръснач зъби, както и най-дългата отровна змия в западното полукълбо – храстовата усойница. Но с това опасностите не приключват и ако избегнете тези животни, може да се сблъскате с електрически змиорки, които пускат 600 волта електричество или бразилския скитащ паяк, който може да ви убие в рамките на 25 минути, и за чиято отрова няма лечение. 


Река Мисисипи, Северна Америка 

Опасности – изненадващи подводни течения 

Мисисипи е най-дългата река в Северна Америка, и една от най-дългите в целият свят. Реката е дом за риба щука, бича акула и много други опасни животни. Мисисипи, въпреки спокойния си пейзаж, е изключително опасна за плуване. Има безброй подводни течения, много от които са непредвидими и могат лесно да задърпат плуващия към дълбините. Местните жители също предупреждават за отломки в реката, които  правят трудно маневрирането и почти невъзможно, ако плавателният съд попадне на течения. Това важи за параходи, коли, различни боклуци и за съжаление, останките на хора, които са се удавили в реката. 


Река Меконг, Азия

Опасности – бързеи

Река Меконг е 12-та най-дълга река в света и се намира в Азия. През историята, реката става известна с невероятното си биоразнообразие и с това, че е дом на много рядък вид костенурки и делфини. Опасната река също така включва и рискови зони с бързеи, известни със своите колебания в нивото на водата. През последните години това се е влошило поради засилващите се климатични промени. Нивото на водата е стигнало до безпрецедентно ниски нива, оставяйки много общности без средства за транспорт и храна. 


Река Яндзъ, Азия 

Опасности – висок риск от големи наводнения. 

Река Яндзъ е дълга над 6000 км и е най-дългата река в Азия, както и третата по дължина в света. Влива се в Източно Китайско море и служи като естествен разделител между северен и южен Китай. Много от най-важните китайски градове се намират по бреговете на реката, включително Шанхай и Чунцин. Реката е  изключително замърсена, като следствие от индустриалното и земеделското оттичане, както и нарастващата индустриализация на страната.

 Допълнителна заплаха е и огромното изтичане в Яндзъ, което застрашава язовир Трите клисури. Възможно е реката да се препълни и да прелее. Опасната река отдавна наводнява и застрашава градовете по бреговете ѝ. В Китай е имало няколко тежки и смъртоносни наводнения през последните 100 години, едно от които, през 1931 година, отнема около 2 милиона човешки живота. Наводненията застрашават и икономиката на страната – през 1998-ма година едно такова наводнение на Яндзъ струва на Китай повече от 20 милиарда долара в щети. 


Река Ориноко, Южна Америка

Опасности – трудна за движение и бързо течение. 

Река Ориноко се намира в Южна Америка и е третия най-дълъг воден път на континента. Реката следва опасен път през континента, правейки преминаването през нея трудно, а загубването лесно. Също така, реката тече изключително бързо, което прави рифовете покрай брега ѝ още по-опасни. 


Река Замбези, Африка

Опасности – бързи течения и опасни бързеи. 

Река Замбези е четвъртата най-дълга река в Африка. Част от нея са водопада Виктория, водопада Чавума и водопада Нгоние. Те са само една причина да смятаме реката за толкова опасна. Бързите води скриват огромни камъни и падини в коритото на реката. Въпреки това 50 000 човека пътуват по нея всяка година. Тази опасна река има огромни бързеи, които привличат авантюристи от целия свят. 


Река Потомак, САЩ

Опасности – бързи и подводни течения. 

Въпреки приятно изглеждащата повърхност на река Потомак, водите на тази американска река далеч не са безопасни. Водата преминава бързо между границите си, създавайки смъртоносни подводни течения, които могат бързо да повлекат плуващия към дълбините. Случайни падания са сред най-честите причини за трагичен край или наранявания около реката. Тези падания бързо могат да станат фатални, казват спасителите. Но, реката осигурява едни от най-добрите условия за рафтинг в света за любителите на спорта. 


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: