HomeИНТЕРЕСНОПаркур катерене по знакови за столицата сгради от Антоан льо Менестрел

Паркур катерене по знакови за столицата сгради от Антоан льо Менестрел

паркур

Паркур катерене по знакови за столицата сгради от Антоан льо Менестрел

Френската легенда в света на скалното катерене Антоан льо Менестрел ще се превърне в център на атрактивен пърформънс в сърцето на София на 30 март от 17 ч.

Ще го видим в действие в периметъра на площад “Славейков”, където той ще изкатери в паркур стил фасадите на знакови за столицата сгради.

Спектакълът LÁmant ще ни дари с една нова перспектива към катеренето – ще ни изненада приятно, че то може да бъде не просто спорт, а изящно изкуство. Нещо, което Менестрел находчиво нарича “вертикална хореография”. Французинът не признава жанрови определения, а границите на танца, поезията и техниката в катеренето се размиват в една впечатляваща в динамиката си сценичност – вертикален магически балет, празник за сетивата и провокация към нашето въображение. Създателя на жанра “вертикална хореография” гледаме в спектакъла LÁmant (“Влюбеният”) на открито в сърцето на София.

Маршрутът на Менестрел ще премине през фасадите на бившето кино “Култура”, Френския културен институт и Градската библиотека. По време на спектакъла паркирането и движението на автомобили на алеята пред входа на Министерството на културата и Библиотеката ще бъде забранено.

След края на демонстрацията  Менестрел се включва във втория ден от програмата на фестивала ‘Дни на предизвикателствата” (29-31 март, кино Люмиер). Това е годишен форум за спортове на открито, планинарство, приключения и активен начин на живот. Французинът е специален гост на събитието по покана на организаторите на форума от “Планини и хора – асоциация на планинските водачи, магазини “Стената” и Френския културен институт.

Менестрел  ще представи на сцената на събитието своя премиерен за България филм L’ESCALADE LIBEREE.

Той е посветен на неговата любима скала Buoux в Южна Франция. Там са създадени и преминати едни от най-трудните катерачни турове на 90-те години. Това е една открита изповед за неговия катерачен път, преосмислен от него като „освободен“ от ограниченията на нормите в катеренето, проповядвани от самия него като по-млад. „Научете се да обичате пътя, а не целта. Грижете се за тялото си и споделяйте изкачването.“, съветва той в лентата.

Роденият през 1962 г. в Париж Менестрел е сред тези, които правят възможен „бума” на катеренето в Европа в началото на 80-те. През годините е международен съдия по катерене и откривател на маршрути, но търсенията му се простират далеч отвъд – в изследване на вертикалните измерения той се превръща във вдъхновяващ артист и философ, истинско явление на нашето време.

Освен Антоан льо Менестрел като специален гост на “Дни на предизвикателствата”  ще пристигне и френско-американският филмов продуцент Люк Харди, създател на филма The Pursuit of Endurance”.

Продукция, която също ще гледаме за първи път на голям екран у нас в рамките на “Дните”. Това е особено интересен от днешна гледна точка документален проект по следите на безследно потъналия под ледовете на Антарктида кораб Endurance. С него полярният изследовател Ърнест Шекълтън извършва своята епична полярна експедиция в тъмните години на Първата световна война. Само преди броени дни официално бе обявено, че митичният кораб е открит почти непокътнат цели 107 години по-късно!

Още премиери от света на  приключенско кино, презентации и др. могат да се видят в трите дни на фестивала „Дни на предизвикателствата”. Пълната програма може да се види тук: www.predizvikatelstva.com/програма

Билети за събитието:
www.predizvikatelstva.com/билети


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: