HomeИНТЕРЕСНОКак българските инфлуенсъри, които следвам, отразяват войната в Украйна

Как българските инфлуенсъри, които следвам, отразяват войната в Украйна

войната

Как българските инфлуенсъри, които следвам, отразяват войната в Украйна

Какво публикуват българските инфлуенсъри, които Радостна Мама следва, относно войната в Украйна

Светът е настръхнал от войната в Украйна и почти всички около мен се опитват да помогнат – кой гласно и публично, кой включвайки се тихо в чужди инициативи, кой с каквото може и успее.

Има нещо, което ми прави силно впечатление онлайн. Инфлуенсърите, които аз следвам в Инстаграм, сякаш се разделиха на три групи по отношение на войната:

  • едни съвсем замлъкнаха и почти не публикуват съдържание;
  • другите са супер дейни и голяма част от съдържанието им включва призиви за помощ към страдащите украинци и особено за прииждащите в България;
  • третата група продължи да споделя ежедневните си теми сякаш нищо никъде по-различно не се случва.

Забелязах и още нещо в социалните мрежи: призивът на обществени личности към българските инфлуенсъри да говорят за войната. Защо мълчат. Точно тук бих искала да споделя моите мисли.

Завършила съм Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет, където са ни учили за кризисна комуникация, за отразяване на стресови ситуации, дори на война. Какви етични норми се спазват, как се предават лоши новини и на теория, кое как трябва да се случи. Никъде обаче не съм чела, как трябва да се отразява война в реално време от инфлуенсъри. Особено от такива, които:

  • не са запознати с историята на конфликта;
  • не са наясно с геополитика;
  • не разбират нито защо, нито как се случва;
  • не могат да си представят размера на последиците и как пряко всички ние ще бъдем засегнати;

Затова ми се иска отчасти да защитя тези, които избраха да не споделят нищо – дали е защото не знаят какво, как или ги е страх да не сгрешат. Дали е, защото нямат мнение, или защото емоциите им вземат връх и реално не виждат смисъл през своя профил да променят нагласи или човешки съдби.

Понякога е просто ОК да замълчиш.

Инфлуенсърите, които приеха темата за войната за своя

Забелязах обаче други дейни момичета /следвам множество малки профили и съвсем бегло големите български звезди и инфлуенсръи/, които наистина приеха темата за своя, прегърнаха идеята да помагат ежедневно и го правят по всякакъв начин. Иска ми се да изброя поне част от тях, защото те докоснаха мен, а вярвам, че са добър пример за показване:

Polina Sofia – обяви, че цялата печалба от магазина й ще бъде дарявана за Украйна, докато може да си го позволи


Пирина – започна събиране на детски книжки на украински, руски и английски за децата, които пристигат в България


Даниела Динева – пече сладки благотворително


Мартина – показваше сторита къде и как се дарява в БЧК


Стефи от mammi.bg – обяви, че печалбата от продажбите на току-що пуснатия й магазин ще отиват за нуждаещите се в Украйна

Най-активна обаче ми се стори Андреа Банда Банда, която не спира да информира – исторически, политически, чисто човешки по темата за войната

12 кулинарни блогъри и майки създадоха специална великденска книга с рецепти и пуснаха по 9.99, а 100% от печалбата отива за украинския червен кръст.

Гери Змийчарова – показа как подготвя дома си за посрещане на украинско семейство, после и какво се случва там

Има още куп хубави примери, които следя и подкрепям.

Самата аз в първите дни бях в ступор

Не знаех нито какво, нито как да го кажа, какви сторита да публикувам и защо изобщо да пускам каквото и да било. Отне ми няколко дни да реша за себе си, кое е правилно и адекватно, както и да отменя едно мое парти за 8-ми март. Точно за него пуснах анкета, дали да го направя или отложа – резултатите бяха в полза да го организирам, но ми се стори адски трудна задача да комуникирам розово, весело парти точно в този период. Не, че не празнуваме. Не, че не се виждаме с приятелки или не пазаруваме в мола. Просто нямаше как да го изведа на дневен ред като акцент. По същата причина спрях и всякаква комуникация за новия ми розов магазин.

Пътят, който избрах за моите канали, е среден: ежедневно съдържание + всякакви кампании, които могат да помогнат на различни сектори

Така например мен ме вълнува свобода на медиите, подкрепих The Kyiv Independent  вълнуват ме децата – споделям какви инициативи има за тях – като тази в Музейко , или кампанията на fox books – дари книга за дете от Украйна. Темите, които ме вълнуват, включвам ги. Не съм спец по война, не разбирам от история или политика, но знам, че това не е ОК. Нямам какво повече да кажа за тази война, освен да се опитам да бъда полезна някак.

В заключение ще споделя, че не съм фен на нападките и откритото критикуване на това, кой какво прави онлайн, защото често не знаем какви са мотивите му – да мълчи, да говори или да избере да игнорира случващото се.

Понякога това е просто инстинкт за самосъхранение. И докато аз се чудех какво да публикувам, едно момиче ми писа: „Благодаря ти, че не постваш за войната. По цял ден гледаме новини, после влизаме в Инстаграм и там всички пишат само за това, трябва ни място за почивка”.

Този коментар много ме замисли.

Според вас кой от българските звезди или инфлуенсъри отразява най-добре случващото се и не ти носи допълнително стрес, а напротив – вдъхновява те да помагаш?


Радостина Христова, по-известна като Радостна, е един от първите маркетинг специалисти в България. Автор е на две книги, а по време на втората си бременност става и Радостна мама, като създава блог със същото име и изгражда целия си брандинг на негова основа. През 2021 година, блогът „Радостна мама“ получава награда за „Сайт на годината“ в категория „Личен сайт“. 

Колонката на Радостна е авторска рубрика, която тя води на страниците на MADAMSKO. Очаквайте два пъти в месеца, в петък. Личното мнение на Ради за нещата около нас, това, което ѝ е направило впечатление, това, за което си задава въпроси, това за което се замисля .….. Може да ѝ пишете и  задавате въпроси на me@radostna.com


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: