HomeИНТЕРЕСНОКак да си направим визуална карта за манифестиране 

Как да си направим визуална карта за манифестиране 

карта

Как да си направим визуална карта за манифестиране 

Изработването на карта за манифестиране може да бъде първата крачка към сбъдването на мечтите ни

Някои от най-влиятелните световни лидери на мисълта, като Дийпак Чопра , Габриеле Бернщайн и Опра, са единодушни – напълно възможно е да превърнеш мечтите си в реалност. Нарича се манифестиране. Това е сериозна работа. 

Не е само магия, все пак. И не е нещо, което се случва за една нощ. За да има успехи манифестирането, трябва да настроите намеренията си, да вярвате, че ще се превърнат в реалност и да предприемете активни стъпки към превръщането на тази абстрактна идея към осъществяване. Без значение какви са целите ви – да се научите как да релаксирате, да сте по-търпеливи, да подобрите отношенията си, да пътувате повече, да намерите работа, която обожавате, да бъдете по-добри към себе си – визуалната карта е чудесен уред, с който да поемете на това пътешествие. 

Но какво точно е визуалната карта?

Казано просто – това е визуално представяне на вашите цели, обяснява life coach-ът Закия Лари. Тези типични подобни на плакати визуализации съдържат всякакви картини и текст, представящи нещо, което искаш да постигнеш. 

Не го бъркайте с карта на настроенията. Въпреки че са подобни, не са едно и също. Картата на настроения е по-скоро уред за планиране, с естетична насоченост – декориране на стая, или планиране на парти. Визуалната карта, от друга страна, се отнася за посоката на живота ви, казва Лари. 

Наистина няма правила когато става въпрос за визуалната карта, тъй като това е изработване на нещо, което ще ви вдъхнови да сбъдвате мечтите и целите си в ежедневието. Някои визуални карти усъвършенстват една единствена идея, докато други представят голямата картина, за това как бихте искали да изглежда бъдещето ви. 

Работи ли наистина визуалната карта?

Оказва се, че поставянето на целите ни на хартия, в такъв тип визуален формат може да помогне в постигането им. Това е практика, която Опра и други знаменитости, като Рийз Уидърспуун, са споделяли и преди (въпреки, че Опра споделя, че вече не използва визуална карта, защото е “силен манифестор”). Може да намерите много проучвания, които подкрепят тази практика. 

Според проучване на Psychology Today,  менталните упражнения (като визуализацията) могат да увеличат мотивацията, увереността и дори моторните функции. Всъщност, в проучване, изследователите откриват, че при атлетите, визуализацията е почти толкова ефективна колкото и физическата тренировка. 

Това също така е и един забавен, креативен проект, който ви позволява да видите, как биха изглеждали вашите цели, щом ги постигнете, казва Лари. Така че, ако например, искате да се чувствате по-комфортно в тялото си, може да закачите на своята визуална карта снимки на щастливи, здрави жени, заедно с мотивиращи думи, като “самочувствие”. 

Добре, готови ли сте? Първо, помислете какво е най-важно за вас

Отделете момент за саморефлексия и си отговорете на въпроса кое е най-важното за вас, препоръчна Лари. Помислете за един или два сегмента от живота ви, които наистина искате да промените и се фокусирайте върху думите, които тези сектори извикват в ума ви. Тогава изберете, дали картата ви ще показва промяна в близкото бъдеще или в далечното. Лари препоръчва да се работи в малки интервали, тъй като така е най-лесно да се следи прогреса. 

После извадете списанията си

Време е да се поровите из старите си списания за визуално представяне на вашата цел. Или винаги може да принтирате снимки, които намерите в Пинтерест или Инстаграм.

Ако искате да направите промени в кухнята си, например, може да закачите снимки на дом, който ви вдъхновява. Или, може би искате най-накрая да си вземете почивен ден. В такъв случай намерете снимка на някое палмово дърво и малко лепило. 

Или използвайте онлайн картинки

Ако предпочитате да поемете по дигиталния път, има достатъчно онлайн програми, които ще ви помогнат да направите визуалната си карта. За простота, може да създадете борд в Пинтерест. Ако искате дигиталната визуална карта да е по-близка до реална физическа карта, използвайте приложението Canva, което може да се използва на телефон, таблет или компютър. Не е нужно да сте експерт по графичен дизайн – тази програма е безплатна (може да платите за премиум за допълнителни функции и опции) и е изключително лесна за ползване. Просто прикачете снимките, които ви вдъхновяват и ги подредете в колаж на празното ви дигитално платно. 

За да работи визуалната ви карта, трябва да я сложите някъде, където ще я виждате

Тайната е думите, които използвате, да са къси, а картинките, които избирате, да си ярки, атрактивни и бляскави, за да може визуалната ви карта редовно да привлича погледа ви, препоръчва Лари. 

Когато сте готови, сложете визуалната си карта на място, което е в полезрението ви – на нощното шкафче, на бюрото, на което работите, или дори до телевизора – защото е от ключово значение да я виждате възможно най-често. 

Ако не се чувствате комфортно да създадете голяма карта, Лари препоръчва да си направите по-малка версия. Може да разделите картона за картата наполовина, или да използвате най-голямата рамка за снимки, която има около вас.  Като алтернатива, може да използвате дигиталната си карта като снимка на десктопа си или на екрана на телефона си, съветват от Oprah Daily.

И не се страхувайте да правите промени върху своята карта

Въпреки че визуалната дъска е прекрасен уред, който ще ви помогне да постигнете целите си, не може да стоите отстрани и да очаквате нещата магически да се случат. 

Мислете за визуалната си карта като за нещо живо – махайте снимки, добавяйте нови, или започнете от нулата, ако прецените, препоръчва Лари. Бъдете отворени за различните варианти на това, което искате да постигнете. Например, ако вашата цел е да станете веган, не се ядосвайте, ако след 6 месеца сте по-скоро вегитарианец. 

“Понякога пропускаме факта, че сме постигнали нещо велико, защото не изглежда точно по начина, по който сме си го представяли.”

казва Лари.


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: