HomeПОДКАСТKNAPP – Дрехата като произведение на изкуството в гардероба

KNAPP – Дрехата като произведение на изкуството в гардероба

KNAPP – Дрехата като произведение на изкуството в гардероба

Не е лесно да правиш това, което харесваш, а не това, което трябва – споделя дизайнерът и стилист Антония Йорданова

Тя е носител на наградата „Златна игла“ за млад дизайнер на Академията за мода и „Златна игла” за модна къща, печелила е приза „Жена на годината“, бивш моден редактор на сп. ELLE, а през последните години стилист на предаването „Преди обед“ по bTV. През 2010 г. създава модния бранд KNAPP. „Ама това българска марка ли е?“ – все още възкликват хора, които за първи път се срещат с марката. Смели, стилни, открояващи се, интересни и направени с любов към детайла – това са моделите на KNAPP.

Тя е Антония Йорданова и е гост на шести епизод на подкаста „MADAMSKO представя“.

Едно осем годишно момиче получава своето първо модно списание от баща си и това е началото.  То превръща професията на модния дизайнер в свой култ, мисия и смисъл. Завършва Националната гимназия за приложни изкуства и съвсем естествено Националната художествена академия.

 „Ти ще станеш стилист! Ти си родена за стилист!“- това ѝ казва неин приятел, след работа в музикалната телевизия ММ и я запознава с продуцентите на компанията „Съни Мюзик“, които по това време развиват Азис, Софи Маринова и Бони. Следват години в работа като стилист за различни модни списания. Днес Антония се определя повече като стилист отколкото като дизайнер.

„Да си стилист е това, което правиш със себе си, но за други хора – креативните виждания, съчетаването на платовете, стилове, материи. Това знание и умение трябва да се превърне в реалност за хората, които ти гласуват доверие.“

За себе си казва, че е човек, който мисли във форми и цветове. Обича да усеща вдъхновение. „Дори и да е клише, то е като една машинка, която работи в теб.“ Вярва, че ентусиазма идва с добре свършената работа, а тя винаги се забелязва.

Границата между залитането по модата и личния стил

Личният стил е най-важен, категорична е Тони. Да облечеш нещо, само защото някой го е посочил за актуално е като да влезеш в образ. Според нея тенденциите са инструмент на индустрията, да те кара непрекъснато да имаш желание да купуваш. Тенденциите са просто цветове, които излизат като нова палитра. Въпрос на възприятие и на личен избор – ако човек харесва модата и е намерил своите изразни средства може да покаже идентичност и индивидуалност.

„Това е хубавото на модата – тя се върти на бързи обороти, а ти стоиш отстрани и избираш „това съм аз, това не съм аз“ Другото е показност и болезнен снобизъм.“

Вдъхновява се от азиатската мода. „Те са богове на естетиката, на това да играеш с материите, точно това, което ми харесва“. В азиатската мода може да бъде видяно цялостното разбиране на стойностна дреха. Тази, която показва, че в нея има мисъл, познание и любов към всеки детайл. Обича стила на японския дизайнер Риота Сакай. Дрехи, които са уникално съчетание на поне три материи. Например тренчкот, който наполовина е прозрачен, на половина е плътен, а коланът е от трета материя.

Според Антония обаче в България  публиката не може да оцени тази мода. Затова и моделите, които самата тя прави са доста по-различни от това, което ѝ диктува фантазията. А и да правиш такава мода е инвестиция. „Иска ми се повечето хора, които имат пари да ползват такава мода.“ Днес консуматорството и пренасищането сякаш ни лишават от възможността да бъдем ценители. В историята на модата, дрехата е изразявала статута на човека. Във шивашките ателиета всеки детайл се е изпипвал с  внимание на ръка. С тази носталгия, ако можеше, Антония би се връщала непрекъснато назад във времето.

KNAPP

Идеята за нейният моден бранд се ражда на кафе с приятелки. Като всяко начало е трудно. Продуцентите Иван и Андрей са хората, които първи ѝ подават ръка. Следва разделяне на пътищата с първите три приятелки, с които започва. Те избират да създадат семейства и съвсем естествено личните им приоритети вече не са еднакви.

Антония се изправя пред сериозните изпитания да създаде марка и да има концепция какво иска да прави, да мисли как да го адаптира към пазара и в същото време, да е готова близки хора да се отдалечат от нея.  След първия сезон на KNAPP  се събира с най-близката си приятелка още от училище, с която след това са заедно и в художествената академия.  

Днес Кристина Бъчварова и Антония Йорданова са лицата, ръцете и сърцата зад името KNAPP.

Дрехите с марката KNAPP са стойностни, те не са създадени просто да се продават. Моделите изразяват артистичност, вдъхновение, любов към модата и майсторство, което ги прави различни. „Ние си правим всичко – принтовете, циповете, изпипваме всеки детайл, искаме да създадем идеалистичния вариант на дрехата. Дреха, която си купуваш не просто, за да имаш поредната бройка, а която стои като произведение на изкуството в гардероба.“

Дали женската сила ще спаси света?

„Да, вярвам. Интересно е коя точно женска сила и на кой точно тип жена. Хората обичат да са в клишето, защото там е много по-комфортно. Вярвам, че жената е с много точки напред, стига да знае как да се възползва от преимуществата си.“ – споделя Антония.

Всички епизоди на подкаста „МАДАМСКО представя“ може да гледате в You Tube или да слушате в в Spotify и SoundCloud.


Прочетете още: Елисавета Станчева – между изкуството и света на високите технологии

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: