HomeИНТЕРЕСНОТоп 5 книги свързани със семейството и възпитанието

Топ 5 книги свързани със семейството и възпитанието

Топ 5 книги свързани със семейството и възпитанието

Всеки родител иска да превърне детето си в успешна личност и да го възпита по най-добрия начин. Често пъти търсим книги, които да ни помогнат в тази мисия.

В интернет и в книгите за възпитание е пълно с информация, която е почти невъзможно да прегледате, за да намерите помощта от която се нуждаете. Много пъти тези книги ни карат да се чувстваме дори още по безпомощни и лутащи се в търсене на правилното решение. Затова в този списък сме ви подготвили класация с 5-те най-добри книги за възпитание и отглеждане на деца. От общи съвети до справянето с конкретен проблем, този списък ще ви помогне да се справите с много от родителските проблеми, пред които сте изправени.

Самостоятелното дете – Уилям Стиксруд и Нед Джонсън

Книгата е издадена през 2018 година. Авторите твърдят, че „хеликоптерното“ родителство и прекалено структурираните училищни графици са част от проблема с повишената тревожност и намалената мотивация сред младите хора. Възрастните често кръжат над малките и не им дават нужната свобода, за да се развиват самостоятелно. Необходимо е да позволите на децата да поемат контрола над живота си и да изпитат последиците от своите избори – както добрите, така и лошите.  Уилям Стиксруд и Нед Джонсън смятат, че родителите трябва да се доверяват повече на децата си и да им помагат сами да достигнат до правилните решения.

Прекомерното безпокойство, което изпитват майките и бащите, поражда тревожни разстройства в детето. Възрастните е необходимо да взимат решения за малките си, когато става въпрос за избор на педиатър, книги за четене, хранене, училище и т.н, но децата трябва да бъдат оставени да направят своя избор за нещата от ежедневието. Нашите наследници непрекъснато са изправени пред външен натиск – в училище, вкъщи, на улицата. В същото време са заобиколени от технологии, изискващи тяхното внимание и често причиняващи безпокойство и депресия. Така че е разбираемо, когато загрижените родители искат да поемат юздите. Според авторите обаче това е грешен подход. Упражняването на контрол кара детето да бъде още по-стресирано. Книгата показва алтернативен начин да помогнете на децата да управляват живота си. Уилям Стиксруд и Нед Джонсън смятат, че е необходимо малките да имат контрол над действията си и да им се позволи да вземат самостоятелни решения. Децата са напълно способни да правят своите избори и родителите трябва да разберат това.Авторите предлагат конкретни начини, чрез които родителите да позволят на детето си да вземе собствено решение, без това да означава, че го оставят да прави каквото си иска. С всеки съвет те обясняват защо това помага за увеличаване на вътрешната мотивация.  


Как да отгледаме успешни личности

Авторката е преподавател, журналист и майка на три дъщери, всяка от които изключително успешна в своята сфера. Тя въвежда революционни методи в начина на възпитание. В книгата „Как да отгледаме успешни личности“ Естер Войчицки говори за разработения от нея метод за възпитание – ТРИК. Този подход е познат в цял свят и благодарение на него се оформят мислещи, мотивирани и креативни личности. Авторката учи читателите как да възпитават децата си в съвременния дигитален свят и как с 5 прости принципа да отгледат успешни и самостоятелни личности. Обществото се нуждае от креативни и независимо мислещи хора. Според Естер Войчицки е необходимо родителите да управляват поетапно пътищата на децата си към успеха, оказвайки им необходимата помощ. Затова, вместо да се отнасяме с детето си като с наша сянка, нека му покажем доверие и уважение, като му позволим да намери своя собствен път.


Как да говорим така, че малкото дете да слуша – Джоана Фабер и Джули Кинг

„Как да говорим така, че малкото дете да слуша” съдържа полезни и изпитани стратегии за ефективно общуване с деца на възраст от 2 до 7 години. Всеки родител е прибягвал към заплахи, караници и наказания при възпитанието на детето си. Възрастните често изпадат в моменти на безсилие, когато малките се тръшкат, хвърлят предмети или плачат. Джоана Фабер и Джули Кинг предлагат по-лесен начин да накарате малкото дете да направи това, което казвате. Тяхната книга е издадена през 2017 година и помага на родителите да се справят със специфичните предизвикателства, с които се сблъскват всеки ден, като това да накарат детето да яде, да се облече, да спре да удря брат си или сестра си и да си легне навреме. Фабер и Кинг обясняват как родителите, учителите, бабите и дядовците, бавачките и останалите възрастни могат по-ефективно да комуникират с малките. Предоставят на родителите множество стратегии, които помагат на децата да изкажат своите чувства и да разберат логиката на големите, скрита зад дадено правило. Обсъждането на проблемите и тяхното разрешаване са много по-ефективен метод от наказанията и заплахите.


Монтесори за малкото дете – Симон Дейвис

Книгата „Монтесори за малкото дете: Как да отгледаме любознателни и отговорни деца“ е издадена през 2019 година. Авторката Симон Дейвис помага на родителите да станат по-внимателни и състрадателни към децата си. Тя дава ценни насоки как могат да превърнат жилището си в истински Монтесори дом. Време е майките и бащите да променят начина, по който виждат и възпитават малките си деца. Използвайки принципите, разработени от педагога д-р Мария Монтесори, Симон Дейвис показва как да направим живота на децата си изпълнен с любов, спокойствие и вълнение. Книгата съдържа стотици практични идеи за всеки момент от живота на малкото дете -от миенето на зъбките до използването на гърнето. Симон Дейвис съветва родителите как да останат спокойни, когато детето плаче и се ядосва, как да поставят необходимите граници, без да прибягват към подкупи и наказания, как да подредят жилището, така че да няма хаос и безпорядък. Книгата дава ценни насоки за това как родителите да бъдат истински водачи на детето и да се наслаждават на всеки етап от развитието му.


   

Тайният език на бебетата – Трейси Хог

„Тайният език на  бебетата” е наръчник за родители, които искат да разберат по-добре нуждите на бебето си. Тя описва начините на общуване с него и предлага различни методи за успокояване, приспиване и хранене.  Езикът на бебето понякога е неразбираем, но родителите трябва да го научат. Бебетата непрекъснато показват какво харесват, не харесват и какви са нуждите им. Вместо обаче говорим език, те си служат с невербални знаци. Такива сигнали са виковете, изражението на лицето и езикът на тялото. Задачата на родителите е да разберат тези сигнали и да реагират по начин, който ще успокои бебето. 

Още в първите месеци от живота, когато бебетата зависят изцяло от родителите си, е важно да се установят граници

Те помагат за изграждане на една добре балансирана връзка между бебето и родителите. За детето светът е изпълнен със странни гледки и звуци, които могат да бъдат плашещи. Работата на майките и татковците е да създадат безопасна и любяща среда, в която бебето се чувства спокойно.

Резюметата на тези и още книги може да чуете в Бързи Книги -
първото мобилно приложение за аудиорезюмета на български език.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: