HomeСРЕЩИНакитите са като подправките в едно ястие

Накитите са като подправките в едно ястие

накитите

Накитите са като подправките в едно ястие

Изложбата “Граници на повърхността” представя накитите, които са изработени от стъкло и цветен печат

Своите авторските бижута представи Елена Тодорова – доцент и преподавател в НБУ. Изложбата включва колиета, брошки, зодиакални знаци-колиета, изработени от стъкло, цветен печат и др. Макар в публичното пространство тя да е позната като дизайнер на монети, отличен с множество награди в тази област, Елена Тодорова е и дизайнер-ювелир. Какво точно означава това и откъде черпи вдъхновение, споделя самата тя в специално интервю за MADAMSKO.

Как се появи вдъхновението за дизайн на бижута?

С дизайн на бижута се занимавам от много години. Ще прозвучи тривиално, но аз от както се помня, мечтаех да правя бижута и през годините съвсем целенасочено изучавах бижутерия. Експериментирала съм с различни форми, обеми, материали и методи за работа. Така се случи, че основната посока на творчеството ми е малко по-различна, занимавам се с дизайн на монети. Имам около 40 първи награди на конкурси за монети, обявени от БНБ. Последната беше монетата, която БНБ пусна за 100 години от рождението на Стоянка Мутафова. Но въпреки всичко, голямата ми любов си останаха бижутата.

Вие сте дизайнер-ювелир, какво точно означава това ?

За мен „дизайнер-ювелир“ е начин на мислене. Винаги да се търси нов дизайн, нова форма, нови комбинации от материали. И преди всичко да не се спира при първото постижение. Вече 30 години се занимавам с дизайн на бижута, но всеки път когато седна пред белия лист, за да нарисувам новите идеи, имам усещането, че започвам отначало. Така всяка нова колекция става различна от предишната.

Кои са любимите ви бижута в изложбата и защо избрахте името „Граници на повърхността“?

Трудно ми е да избера кои бижута харесвам повече. Представените колекции са много различни и не могат да се съпоставят. Едната колекция обединява накити със строг геометричен дизайн от стомана и стъкло. Другата колекция представя бижута, които напомнят на дантели от метал. При тях топлият цвят на месинга се допълва от оранжевото на коралите. Всяка колекция има своя концепция и бижутата се разполагат в границите й. Тази разноликост на накитите в изложбата ме доведе до името „Граници на повърхността“.

Каква е силата на накитите, като аксесоар, който отличава идентичността?

Накитите са като подправките в едно ястие. Ако са подбрани правилно, те могат да подчертаят индивидуалността и да придадат чар.

А в обратния случай, могат да създадат неприятно впечатление и грешна представа за този, който ги носи.  Това е краткият отговор. Има и дълъг отговор на този въпрос, който обхваща накитите като знак за идентичност, през цялата история на човечеството, в различни аспекти на живота – социална, духовна, обредна, военна и т.н. Но за този въпрос трябва отделен разговор.


Доц. Елена Тодорова е родена в София. През 1989 год. завършва Художествената академия „Николай Павлович“, специалност Промишлен дизайн. От 1990 работи седем години като дизайнер на трикотажни облекла към предприятие „Лиди“. От 2000 година започва работа в НБУ, департамент „Дизайн“, където работи и сега.  Там преподава в курсове „Изобразителна методика на дизайна“ и „Експериментални рисунки“. И двата курса са рисувателни.

 През всички тези години участва в много модни събития – ревюта и изложби, с авторски накити. От 1990 година започва да участва в националните конкурси на БНБ за дизайн на юбилейни монети. Първата си награда печели през 1992 година за сребърна юбилейна монета на тема: „XV световно първенство по футбол, САЩ, 1994″. Последната награда е през 2021 година за юбилейна монета „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“. Общо през годините има 44 първи награди.


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: