HomeИНТЕРЕСНОБлагодарната американка – Мадлин Олбрайт

Благодарната американка – Мадлин Олбрайт

Олбрайт

Благодарната американка – Мадлин Олбрайт

Мадлин Яна Корбел Олбрайт, първата жена държавен секретар на САЩ почина на 23-ти март на 84 години.

Преди да се превърне в политическа и феминистка икона, Олбрайт пристига в САЩ като младо момиче от разкъсана от войната Чехословакия. Смъртта на Олбрайт от рак беше потвърдена от семейството й в изявление в  сряда, в което се казва, че е заобиколена от семейство и приятели.

Олбрайт, която беше държавен секретар от 1997 до 2001 г. при президента Бил Клинтън, настояваше за разширяване на НАТО на изток в бившия съветски блок

Тя помогна в ръководството на кампанията за бомбардировки на НАТО през 1999 г. за спиране на етническото прочистване в Косово.  Служила е като посланик на Клинтън в ООН от 1993 до 1997 г.

Бил Клинтън казва в изявление, че той и Хилари Клинтън са „дълбоко натъжени“ от смъртта на Олбрайт. Наричайки я „един от най-добрите държавни секретари, изключителен посланик на ООН, брилянтен професор и необикновено човешко същество“. „Малко лидери са били толкова подходящи за времето, в което са служили“, казва бившият президент.

„Тъй като тя знаеше от първа ръка, че политическите решения на Америка имат силата да променят живота на хората по света, тя виждаше работата си като задължение и възможност. И тя се възползва максимално от тях.“

Президентът Джо Байдън, който пътува за среща на върха на НАТО в Брюксел, когато се появява новината за смъртта на Олбрайт, я нарича „сила за доброта, благодат и благоприличие – и за свобода“. „Америка нямаше по-отдаден защитник на демокрацията и човешките права от секретаря Олбрайт, който знаеше лично и пишеше силно за опасностите от автокрацията“.

Олбрайт нарича себе си „благодарна американка“

Родена в Прага през 1937 г., Олбрайт – тогава Мадлин Корбел – избягва в Англия със семейството си през 1939 г. –  по-малко от две седмици след нахлуването на нацистка Германия в Чехословакия. Въпреки че семейството й е от еврейски произход, тя е отгледана като римокатоличка и научава едва през 1997 г., по време на утвърждаването си за държавен секретар, че трима от нейните близки са загинали в Холокоста.

Семейството на Олбрайт живее в мазето на апартамент в Нотинг Хил, преди да се върне в Прага след Втората световна война

Те се преместват в САЩ през 1948 г. след комунистическото превземане на Чехословакия. Установяват се в Денвър, където баща й работи като декан на училището по международни отношения в университета. Мадлин, която завършва колежа Уелсли и получава магистърска степен от Колумбийския университет, се омъжва за Джоузеф Олбрайт от семейството на издателите на вестници Медил през 1959 г. Двойката има три дъщери и се развежда през 1982 г. Тя не се омъжва повторно.

„Живях на много, много места“, каза Олбрайт през 2020 г. , когато беше призната за една от жените на века на USA TODAY.

„На вечерята ме помолиха да се опиша с шест думи, които бяха „притеснена, оптимист, решаваща проблеми, благодарна американка“.

Бившият президент Барак Обама казва, че Олбрайт е помогнала за постигането на мир на Балканите

Тя е проправила пътя за напредък в някои от най-нестабилните кътчета на света и е била „защитник на демократичните ценности“, казва той. „И тъй като самата тя е имигрантка, внесе уникална и важна перспектива в своята новаторска кариера“, каза той, разказвайки една от любимите си истории за Олбрайт. На церемония по натурализация, казва Обама, мъж от Етиопия отишъл при Олбрайт и й казал:

„Само в Америка бежанец от Африка може да срещне държавния секретар. „Само в Америка бежанец от Централна Европа може да стане държавен секретар“

казва Обама, отговорила Олбрайт.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, DN.Y., си спомня Олбрайт като „единствена и първа по рода си“, чиято житейска история въплъщава „американската мечта“

„Макар да беше малка на ръст, тя беше титан в американската история и държавно управление“

казва той.

Преди да стане 64-ия държавен секретар, Олбрайт работи за президентската кампания от 1972 г. на Едмънд Мъски, американски сенатор от демократите от Мейн, и става негов главен законодателен помощник. След това работи за Збигнев Бжежински, съветник по националната сигурност на президента Джими Картър, както и за различни организации с нестопанска цел през годините на Рейгън и Буш.

От 1982 до 1993 г. е професор по международни въпроси в Джорджтаунския университет.  Малко след преизбирането на Клинтън за втори мандат през 1996 г., Олбрайт е номинирана да замени бившия държавен секретар Уорън Кристофър и потвърдена от Сената през 1997 г. Тя казва за USA TODAY, че е чула критики, че една жена не може да служи като държавен секретар, защото арабските лидери не биха се занимавали с жена. Арабските посланици в ООН обаче са казали: „Ние не сме имали проблеми да работим с посланик Олбрайт; няма да имаме никакъв проблем и със секретаря Олбрайт“.

Като държавен секретар Олбрайт беше привърженик на военна намеса, включително в конфликта в Косово, който приключи след 11 седмици въздушни удари. Тя оформи външната политика на Клинтън в Ирак и Босна и Херцеговина, настоявайки за военни действия и в двете.

Тя беше първият американски служител, който се срещна с Владимир Путин, след като той стана президент на Русия през 2000 г.

Същата година, малко преди края на втория мандат на Клинтън, тя пътува до Северна Корея, за да се срещне с Ким Чен Ир. Така, тя отбелязва първото пътуване в историята в Северна Корея от американски дипломат.

„Вярвам в доброто на американската мощ“, каза тя пред PBS през последната си година като държавен секретар. „Вярвам, че имаме отговорности. И това не означава, че Съединените щати трябва да бъдат навсякъде, през цялото време, с всичко. А че има определени части на света и определени ситуации, включително хуманитарни бедствия, при които присъствието на САЩ, под някаква форма,  е наложително“.

Мадлин Олбрайт имаше уникална дипломатическа техника: използването на аксесоари

Олбрайт

Тя споделя, че за първи път е била вдъхновена от иракските медии, които я сравняват с „несравнима змия“ относно отношението й към Саддам Хюсеин след първата война в Залива. „Имах тази прекрасна антична игла за змия. Така че, когато се занимавахме с Ирак, носех иглата за змия“, казва тя пред NPR през 2009 г.

Тя решава, че аксесоарите могат ще бъдат забавен начин да изразява дипломатическите си чувства

За костенурките на Олбрайт цветята и балоните имат свои собствени подсъзнателни интерпретации. Веднъж тя носи гигантска брошка с насекоми, когато руснаците биват въвлечени в скандал с „подслушване“. Тя си спомня мразовита среща с президента Владимир Путин по повод маймунската брошка със символи „не виждам зло, не говори зло, не чуй зло“, която тя слага, за да предаде послание за дейността на Русия в Чечения, разказва BBC News.

Олбрайт реагираше на актуалните събития до края на живота си. Тя предупреждаваше в публикация на New York Times от 23 февруари, че Путин прави „историческа грешка“, като нахлува в Украйна, пише USA TODAY.

Мадлин Олбрайт основава Институт за глобални въпроси в колежа Уелсли и председателства Albright Stonebridge Group, глобална бизнес консултантска фирма. Наред с това, че е телевизионно лице, барабанистка, бизнесдама, професор и автор на три бетселъри. Олбрайт е предала ценностите си на дъщерите си Алис, Ан и Кейти, сестра си Кати, брат си Джон, шестте си внуци, както и на своите племенници.


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: