HomeИНТЕРЕСНОТоп 5 книги за бизнес и предприемачество

Топ 5 книги за бизнес и предприемачество

бизнес

Топ 5 книги за бизнес и предприемачество

В днешно време много хора искат да имат или вече притежават собствен бизнес. Някои от тях обаче остават разочаровани, защото продажбите не идват толкова бързо, колкото са очаквали

В тази статия сме ви подготвили няколко интересни и полезни книги, свързани с бизнеса, чрез които ще успеете да увеличите продажбите си и да започнете да мислите като истински предприемачи.

Езиците на лидерството – Уенди Борн

бизнес

 Книгата е издадена през 2019 година и очертава границата между ефективното и неефективното лидерство. Авторката обяснява как с няколко прости техники можете да изградите свой собствен стил на управление и да станете вдъхновяващ и уверен лидер. Четивото е за всички водачи, които желаят да се изкачат по корпоративната стълбица, както и за всеки, който иска да изгради решителност и увереност. Да бъдеш ефективен лидер изисква постоянство и много работа. Има обаче няколко ключови умения и подходи, които всички лидери трябва да усвоят. Уенди Борн ги нарича „езици на лидерството“. На първо място, за да бъде един водач наистина успешен, трябва да бъде смел и решителен. Също така е необходимо лидерът да изгради позитивна работна среда и да умее да делегира власт. Други езици на лидерството са доверието и уязвимостта.  Авторката съветва да не се използват всички езици едновременно. Необходимо е да се прецени ситуацията и да се избере този, който е най-подходящ. За да бъдете най-добрия водач, трябва да използвате всички езици по различно време и в различни ситуации.

Може би всеки човек някога е имал шеф, който не е бил добър лидер. Лошите ръководители са навсякъде. Има такива, които настояват нещата да се правят по техния начин. Има лидери, които искат другите да свършат цялата работа, а те да оберат овациите. Съществуват и водачи, които правят всичко сами, защото смятат, че никой друг не може да свърши работата така добре, както тях.  Със сигурност обаче сте имали поне един шеф, който е бил истинско вдъхновение за вас. Може би този шеф дори е станал ментор, който ви води по пътя на успешната кариера. Добрите лидери не попадат случайно там, където са. За да станат това, което са, те работят усърдно, изграждат силни екипи и създават подходяща работна среда. 


Безкрайната игра – Саймън Синек

 Авторът смята, че игри като футбола или шахмата имат начало и край, играчите са известни, правилата са установени, а целта е ясна. След края има победители и победени. Такива са така наречените крайни игри. Обратното на тях – безкрайните игри като бизнеса, политиката или самия живот нямат край. Те само сменят играчите и правилата, но финалът не съществува. Заради това в безкрайните игри няма победители и победени. Целта е да останеш в играта възможно най-дълго. Саймън Синек споделя с читателите, че за да успеят в безкрайната игра на бизнеса, е необходимо да спрат да мислят кой е най-добрият и кой побеждава. Това, което трябва, е да работят за справедлива кауза, да изградят доверие и да се учат дори от конкурентите си.

Книгата „Безкрайната игра“ е издадена през 2019 година и помага на бизнес лидерите да се върнат в правия път, за да изградят компании, които да издържат дълго време

За съжаление много компании не са наясно в каква игра точно участват. Постоянно говорят за победа и за разгром на противника. Авторът посочва многото капани, в които лидерите попадат в преследването на краткосрочни печалби. Той показва как компаниите могат да използват различни практики, които водят до успех и стабилност. 

Бизнесът може да се разглежда като една безкрайна игра. Няма ограничение във времето или определен резултат, който решава кой печели или губи. Основната цел е да продължим да играем възможно най-дълго. За да направят това, лидерите трябва да имат буден ум и да следват тези пет правила:  да имат справедлива кауза, да изграждат екип, в който цари доверие,  да се учат и вдъхновяват от достойните си конкуренти, да бъдат гъвкави и да демонстрират смелост в управлението. В безкрайната игра на бизнеса справедливата кауза трябва да е нещо повече от предлаганите продукти и услуги. Те са част от инструментите, но не са самата каузата. За да успеете в безкрайната игра, трябва да спрете да мислите кой е най-добрият и кой побеждава. Необходимо е да разберете как да изградите организация, която да остане в играта за поколения напред. Само лидерите с безкрайна мисловна нагласа могат да изградят дълготраен и устойчив бизнес.


Бизнесът на доброто – Джейсън Хабер

Книгата е издадена през 2016 година и е ръководство за социално предприемачество. Помага на читателите да разберат как да правят добро, докато работят. Авторът обяснява какво е това социален предприемач и как всеки един от нас може да стане такъв. Той смята, че е възможно да печелите пари, като се включвате в различни социални каузи. Много инвеститори и предприемачи правят добро и в същото време се радват на впечатляващи печалби. Капитализмът е необходим за създаване на богатство. Той обаче се проваля при справянето с някои от най-големите предизвикателства на нашето време като екологичното равновесие и изменението на климата.

На помощ идва капитализмът 2.0. Този нов начин на правене на бизнес има за цел не само да създаде богатство, но и да промени света за добро

Това е най-ясният път за решаване на много от нашите глобални проблеми.

Социалното предприемачество обединява печалбата с решаването на социалните проблеми. Според автора на книгата бизнесът не трябва да продава само продукти. Необходимо е главната цел да бъде справянето с глобални проблеми като бедността, болестите, екологията и други. Така че забравете за бързата печалба и се фокусирайте върху дългосрочната цел. Това обаче няма да се случи, ако унищожаваме природата и света.


Мисли и забогатявай – Наполеон Хил

Книгата е издадена през 1937 година и от тогава са продадени над 20 милиона екземпляра. Авторът помага на читателите да разберат тайната на успеха и да се измъкнат от бедността и мизерията. Никога не е късно да станете такива, каквито винаги сте мечтали. Основното послание на книгата е, че богатството – под каквато и да е форма, рядко е резултат от късмет или случайност. Напротив, почти винаги зависи от различни умения и качества, които всеки човек може да научи и придобие. Наполеон Хил отговаря на въпроса как можем да намерим правилната цел в живота и как да я превърнем в действие? През годините авторът е научил три основни принципа, по които създава формулата на успеха: определяне на целите, положителна нагласа и правилно обкръжение. Хората могат да постигнат целите в живота си само ако са водени от силно желание и мотивация. Голяма част от нас мечтаят за богатство и финансова независимост, но само обикновено желание няма да ни помогне да постигнем целите си. Ако искаме да бъдем успешни и да осъществим мечтите си, трябва да имаме силно и непоклатимо желание. Дори след повече от 10 000 неуспешни опита, Томас Едисън не се отказва от целта си да изобрети електрически източник на светлина. Той е воден от силно желание да сбъдне мечтата си. След години упорита работа наистина изобретява електрическата крушка.


Интелигентният инвеститор – Бенджамин Греъм

Бенджамин Греъм е най-големият инвестиционен съветник на ХХ век. Неговата философия за „инвестиране в стойност“ предпазва инвеститорите от грешки и им показва как да разработват дългосрочни стратегии. В съвременния свят много хора обмислят дали да инвестират на фондовия пазар. Въпреки това повечето се колебаят дали да предприемат реални действия поради финансовите кризи, фалитите на компаниите и икономическите сривове, на които сме свидетели. Съществува обаче начин на инвестиране, който не ви поставя в риск да изгубите всичко. Това е интелигентното инвестиране. За него говори Бенджамин Греъм още през 1949 година. Този вид инвестиране предлага дългосрочен, ниско рисков подход към фондовия пазар и дава отлични резултати. Дори десетилетия след издаването на книгата, съветите, които авторът дава, остават все така актуални и полезни. Много хора използват подхода на Греъм и печелят цели състояния. Най-известният сред тях може би е Уорън Бъфет. Когато е на 19 години той прочита „Интелигентният инвеститор“ и описва книгата като „най-добрата книга за инвестиране, писана някога“. Бъфет се записва в Колумбийското бизнес училище, за да учи при Бенджамин Греъм. Впоследствие те стават много добри приятели.

Книгата „Интелигентният инвеститор“ помага на хората да разберат защо е по-добре да започнат инвестиционната си кариера с виртуални пари и защо най-евтините акции понякога се оказват най-ценните.


Резюметата на тези и още книги може да чуете в Бързи Книги -
първото мобилно приложение за аудиорезюмета на български език.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: