HomeМЕСТА7 загадки на известни архитектурни шедьоври

7 загадки на известни архитектурни шедьоври

7 загадки на известни архитектурни шедьоври

Има няколко архитектурни шедьоври, които са широко известни в света дори на тези, които никога не са ги виждали в действителност. А около тях се крият интересни загадки.

Изглежда, че за повечето от тях се знае всичко, като се започне от външни характеристики и завършва с историята на създаването. Но при по-внимателно разглеждане с някои от тях са свързани доста интересни, необичайни факти и подробности.

Обзаведен апартамент на Айфеловата кула на последните етажи

Построен на последните етажи на Айфеловата кула, апартаментът е проектиран да приема посетители и отдих. Създателят на този архитектурен шедьовър Густав Айфел построил и оборудвал апартамент за себе си на горните му етажи. Предназначен е основно за приемане на посетители и отдих. Именно тук се е срещнал с Томас Едисън. Жилището се състои от две спални, баня, хол и кухня. И, разбира се, гледката от прозореца на апартамента е невероятна. Сега апартаментът е музей, в който се съхраняват две восъчни фигури – самият Айфел и Томас Едисон.


Статуята на свободата и счупената верига в краката й

Малко хора знаят за наличието на счупена верига в краката на Статуята на свободата. Съединените щати получили статуята на свободата като подарък от французите за стогодишнината от революцията. Статуята е символ на демокрацията, свободата и изкореняването на робството в страната. В тази връзка тя има едно допълнение – счупена верига, лежаща в краката на статуята. Туристите обикновено не я виждат.


Големият сфинкс и оригиналният му вид

Първоначалният вид на известния Сфинкс се различавал значително от сегашния. Тази статуя е най-старата в целия свят. Веднага след построяването е изцяло покрита с боя в ярки цветове, която на места е оцеляла и до днес. Няколко фрагмента са останали зад ухото. Освен това, Сфинксът е имал нос и специална брада за церемонии. Сега части от нея се намират в два музея – в Кайро и Великобритания. Според някои предположения първоначално Сфинксът е имал лъвска глава. Много по-късно му е издялана и човешка. Това обяснява несъответствието между пропорциите на статуята. Главата й е твърде малка в сравнение с тялото.


Капсула на времето, която се намира в планината Ръшмор

Тайната стая в планината Ръшмор е била предназначена да съхранява документи с надеждна информация за американската история. Гутсон Борглум, архитектът, планирал да построи Зала на хрониките в скалата по време на изграждането на известния монумент. Стаята трябвало да е тайна. В бъдеще хората ще можели да намерят тук важни документи с надеждна информация за американската история. Той дори издълбал пещера в планината, точно зад главата на Линкълн. Скоро архитектът умрял, затова и работата останала на начален етап. Повече от половин век след смъртта на Борглум през 1998 г., копия на важни документи и президентски мемоари са запечатани в тази пещера, превръщайки я в нещо като капсула на времето.


Наклонената кула в Пиза: процесът на създаване

Вероятността Бонано Пизано да не е автор на световно известната наклонена кула в Пиза е много голяма. Много мистерии са свързани с наклонената кула, позната във всички краища на света. Фактът, че е наклонена е известен на всички, но кой е авторът на конструкцията – с абсолютна точност, практически никой не знае. Преди всичко, такава информация не става известна, поради факта, че строителните работи са извършвани около двеста години. Историците по навик смятат, че разработката принадлежи на Бонано Пизано. Но има и по-правдоподобна версия. Някои смятат, че Диотисалви е автора. Именно този архитект работил по проекта на баптистерията, която се намира в непосредствена близост до кулата. И двете сгради са създадени в един и същи стил.


„Златна врата“ и цветът на този мост

Мостът Голдън Гейт може да не е бил оранжев, а с черни и жълти ивици. Този мост може да се види на много снимки. Преди да бъде построен, всички тънкости и подробности били продължително обсъдени и съгласувани с ВМС на САЩ за дълго време. Те се съгласилш, но пожелали той да бъде боядисан с черни и жълти ивици за по-добра видимост при мъгливо време. Но победител излязъл Ървинг Мороу, архитектът. Той бил убеден, че би било по-добре конструкцията да бъде боядисана в тъмно оранжево. Резултатът е много красив и добре маркиран мост.


Биг Бен: името на добре позната британска забележителност

Всъщност Биг Бен не е името на кулата, а на камбаната. Това име не е свързано с общата структура под формата на кула, а само с огромната камбана, която е в него. До есента на 2012 г. структурата официално се наричаше Уестминстърската часовникова кула. След това е преименувана на „Елизабетовата кула“. Това име е актуално и днес. Защо камбаната се нарича Биг Бен, никой не знае със сигурност. Според една версия, тя е наречена така в чест на човека, който ръководил процеса на отливането й. Бил доста едър и всички се обръщали към него само с Биг Бен. Друга версия е свързана с факта, че камбаната е кръстена на Бенджамин Граф, боксьор, шампион в тежка категория, пишат от Наука и живот.


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: