HomeИНТЕРЕСНОТоп 5 книги за изграждането на по-добри навици

Топ 5 книги за изграждането на по-добри навици

Топ 5 книги за изграждането на по-добри навици

Книгите свързани с темата за навиците са ръководства за самопомощ, които показват на читателите как да изградят здравословно и продуктивно поведение и навици.

Тези произведения обхващат теми като преодоляване на отлагането, формиране на рутини и максимизиране на времето. Целта им е да ви насърчат да  изградите такива навици, които ще ви помогнат да станете по-добра версия на себе си и да постигате целите си. Ако вие сте от хората, които искат да променят начина си на живот и да изпълните мечтите си, то започнете като промените вашите навици. Във всяка положителна промяна се коренят и нови навици. Подготвили сме ви няколко книги, чрез които да постигнете по-пълноценен и по-организиран живот.

Навици за висока продуктивност – Брендън Бърчард

Според автора хората, които се стремят към успех в живота трябва да развият шест навика за висока продуктивност. Тази книга е за всеки, който иска да постигне повече личен растеж, щастие и удовлетвореност от живота.Хората погрешно мислят, че за да станат успешни, трябва да работят изключително много и да притежават невероятни умения и таланти. За да поддържат висока ефективност, след като са я постигнали, хората трябва да избягват три капана: чувство за превъзходство над останалите, постоянна неудовлетвореност и пренебрегване на отговорностите.  

Според Брендън Бърчард успехът зависи от шест навика, които всеки човек може да развие, а не от характера и талантите на човека

Всеки човек може да бъде успешен и продуктивен. Много хора погрешно смятат, че успехът идва от вродените таланти и усилия. Той по-скоро е въпрос на изграждане на правилни навици. Привичките на хората и връзката им с продуктивността са сравнително нова област на изучаване в психологията и социологията. От години учените вярват, че навиците по принцип са вродени, подобно на качествата и характера. Те смятат, че човек се ражда с тях. Всъщност навиците могат да бъдат променени, усъвършенствани и развивани.  Всички рутинни практики са съставени от три части. Първата е спусъкът. Това е събитието или действието, което предизвиква навика. Втората част е самият навик. Третата част е ползата или наградата, която навикът предоставя. Представете си клиент, който отива в мола, за да си купи шоколадови бисквити. Спусъкът е пътуването до мола и миризмата на прясно изпечени бисквитки. Навикът е самото хапване на десерта. Наградата или ползата е приливът на енергия, който следва.

  Най-добрият начин да промените лош навик е да свържете желаното поведение със спусъка, който го предизвиква. Отначало този процес може да се прави насила, но с времето става автоматично действие. Има редица дейности, които хората могат да прилагат в ежедневния живот, за да предизвикат промяна в навиците си.

Съсредоточи се – Нир Йеал

 Книгата е издадена през 2019 година и разглежда един от най-често срещаните проблеми на съвременния живот – разсейването. Обикновено модерните технологии се смятат за основен източник, който разфокусира вниманието. Нир Йеал обаче твърди, че макар смартфоните и приложенията да пречат на работата, те не са основната причина за проблема. Какво тогава възпрепятства хората да останат съсредоточени? Освен външните фактори, влияние имат и редица вътрешни стимули. Ако наистина искате да разберете какво точно е разсейването, трябва да се задълбочите и  поразровите по-надълбоко. След като разберете как работи разсейването, можете смело да противодействате на нещата, които ви пречат да сте фокусирани. Книгата помага на читателите да развият навици, с които да премахнат разсейването от живота си веднъж завинаги. Съсредоточаването е ключът към професионалния и личния успех.  

Нир Йеал смята, че всеки човек трябва да се научи как да отстранява разсейващите фактори от животаси. „Съсредоточи се“ помага на читателите да овладеят това велико умение и да фокусират вниманието си върху наистина важните неща.  

Оправи си леглото – Адмирал Уилям Макрейвън

Автор на Оправи си леглото“ е адмиралУилям Х. Макрейвън– Тюлен от военноморските сили на САЩ. Книгата е издадена през 2017 година и описва десетте най-ценни лични преживявания на автора по време на многогодишната му служба. Съветите, които дава на читателите, са лесни и безценни. Те могат да окажат положително влияние върху живота на всеки човек. 

         1. Започни деня си с изпълнена задача. 

         2. Не можеш да го свършиш сам.

         3. От значение е единствено размерът на сърцето.

         4. Животът не е честен, но ти не се давай.

         5. Провалът може да те направи по-силен.

         6. Налага се да проявяваш голяма дързост.

         7. Опълчи се на тормоза.

         8. Представи се подобаващо.

         9. Дай надежда на хората.

        10. Абсолютно никога не се отказвай.

   Уилям Х. Макрейвън говори за дребните неща, които могат да променят хората и вероятно целия свят. Той описва своите истории на достъпен за всички нас език. Всички случки са взети от бойното поле, на което често прилича и самият ни живот.

Супер фокус – Майкъл Хаят

 Книгата е издадена през 2019 година и ни показва как да накараме времето да работи за нас. В съвременния свят, в който все не ни достига време е изключително важно да разпределяме задачите си правилно. Необходимо е да оптимизираме дейностите си, за да станем по-продуктивни. Това може да се постигне като се научим да управляваме времето си, ограничимнесъществените  неща и се съсредоточим върху най-важните. Лидерите и мениджърите е добре да делегират задачи на своите служители, така могат да си освободят време за наистина необходимите и ценни дейности. 

Времето и фокусът са едни невероятни ресурси, които хората притежават

За съжаление те много често се разпиляват и употребяват неправилно. Хората все повече работят тогава, когато трябва да почиват – през уикендите и ваканциите. Постоянната натовареност е лоша за здравето и за продуктивността. Работата поглъща огромна част от времето ни.  Методът за супер  фокус се състои от три лесни стъпки: спри, намали, действай. Те повишават производителността и освобождават време за истински важните неща.  

Първата стъпка е свързана със забавянето на темпото. Необходимо е хората да направят пауза от забързаното си ежедневие и да помислят върху наистина важните неща. По време на тази фаза е необходимо да се поставят целите, да се оцени текущото състояние и да се определят граници, които да носят резултати и защитават фокуса.  

 Втора стъпка е намаляване на ангажиментите. Тя е в основата на производителността. Хората често мислят за работата си като списък със задачи. Необходимо е обаче да разберем точно коя е истински важната работа и да свършим първо нея.  

 Трета стъпка за повишаване на производителността е действието. Изключително важно при тази стъпка е отстраняването на дейности, които пречат и разсейват.  

Силата на навиците – Чарлс Дюиг

 Авторът на книгата смята, че е достатъчно хората да променят само един ключов навик, за да постигнат промяна в живота. Навикът е рутинно поведение, повтарящо се регулярно. Той спестява усилия и остава трайно в живота на хората. Навикът образува цикъла знак – рутина – награда. Умът на човека непрекъснато търси начини, по които да пести време и енергия. Изследванията показват, че един от начините, по които мозъкът прави това, е като превръща определени дейности в навици. Дори и най-сложното действие, което първоначално изисква силна концентрация, като например паркирането на колата на заден ход, в даден момент се превръща в един най-обикновен навик, за който не се изисква никакво усилие. Според учените близо 40 процента от действията, които хората изпълняват всеки един ден, са основани на навици, а не на съзнателни решения. 

Според Чарлс Дюиг един навик може да бъде разделен на цикъл от три части

Най-напред се появява някакъв външен знак, например позвъняването на алармата сутрин. Това повишава мозъчната дейност, тъй като умът започва да търси и да преценява кой навик е подходящата реакция за тази ситуация. След това идва рутината. Това е онова действие, което човек извършва в повечето случаи, в които се сблъсква с този конкретен знак. В примера с алармата рутината е човек да стане, да отиде в банята, да си измие зъбите. И всичко това става, докато мозъкът на практика продължава да е на автопилот. Накрая идва наградата – усещането за успех или в този случай свежест в устата и чистота на тялото. 

Резюметата на тези и още книги може да чуете в Бързи Книги -
първото мобилно приложение за аудиорезюмета на български език.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: