HomeЗДРАВЕKак психичният свят може да навреди на щитовидната жлеза

Kак психичният свят може да навреди на щитовидната жлеза

жлеза

Kак психичният свят може да навреди на щитовидната жлеза

Могат ли емоциите да ни разболеят и да повлияят на щитовидната жлеза?

За заболяванията на щитовидната жлеза можем да говорим като за епидемия не само в България, а на световно равнище

Все повече хора, предимно жени, но вече и мъже и деца, биват диагностицирани с различни отклонения на функциите на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм, хипертиреодизъм. Както и болест на Хашимото, възли, Базедова болест и други. Може би един от най-притеснителните аспекти на това е, че възрастовата граница продължава да пада все повече.

По данни на Българското дружество по ендокринология, около 750 мил. души в света имат заболяване на щитовидната жлеза. В България до 2019 годината броят на диагностицираните достига над 600 000.

Ако обърнем вниманието си какво свързва тези хора при внимателно снемане на анамнеза или историята на пациента, често се натъкваме на няколко основни фактора. Първият най-ярък белег е, че при тези пациенти един или повече роднини са страдали от захарен диабет или психични заболявания. Това могат да са нервност, емоционално напрежение, раздразнителност, симптоми на паника, психосоматични симптоми, нарушен сън и апетит и др. Втори белег е, че пациентът с нарушение на щитовидната жлеза, често е бил доста по-нервен, раздразнителен, хиперактивен още по време на своето детство. И не на последно място впечатление прави, че настъпването на симптомите на заболяването следва скоро след появата и на психическа травма (ето защо тук добри резултати дава например EMDR терапията).

Много изследвания доказват, че при по-екстремни нарушения на функциите на щитовидната жлеза, често се стига и до халюцинации, забавен процес на психичната дейност, органични психотични състояния, депресия и други.

Много често поради своята сходност с други заболявания, симптомите дори се бъркат

В процеса на лечение става ясно, че човек няма психични заболявания, а проблем именно с функционирането на щитовидната жлеза. Смята се, че емоционалните преживявания и ресурс за справяне на човек се основават на биологични процеси, свързани с нервната и ендокринната системи. Т.е това би могло да означава, че ендокринната система и в частност щитовидната жлеза играят важна роля при определянето на способността на индивида да преживява. Следователно на начина му на преживяване и справяне с житейските трудности и преминаването през различните етапи на живота. И да, емоциите могат да ни разболеят, но това може би не изненадва никого в днешно време.

Когато се появи патология на щитовидната жлеза не рядко се наблюдава, че защитните механизми на човек са подложени на изпитание

В действителност завишените функции на щитовидната жлеза обратно могат да окажат голямо влияние на психичния свят на човек, неговото поведение и страхове. При голяма част от пациентите, диагностицирани с променена функция на ендокринната система,  срещаме например  агорофобия или други соматогенни псевдоневрози.

Не по-малка е и ролята на витамин B-12 както за функционирането на щитовидната система,  така и за невро-психологичното функциониране на човек

Много ниските нива на този витамин са свързани с неврологични симптоми като затруднена концентрация, лоша памет, депресия, мания, а дори и психози. От същата гледна точка можем да свържем и силния дефицит на B-12 с ниските нива на солна киселина. Тях обикновено срещаме при хора с диагноза Хашимото например.

Нека се спрем на термина психосоматична болка

Това е термин, използван за описанието на болката, която най-общо казано произтича от психологическия опит и травмите, които се съхраняват в части на нашите тела. Например: Ако в деня на тежка загуба или в ден, в който сме били свидетели на тежко събитие, катастрофа, война или друго травмиращо за нас събитие, изпитаме силна болка в някоя част на нашето тяло, много възможно е всеки път, когато си спомняме това събитие да изпитваме същата или близка болка, без да си даваме сметка защо. Без да правим връзка как и на какво тялото ни реагира. В разглежданата тема можем символично да опишем щитовидната ни жлеза като малък контейнер, който събира цялата ни болка и всички травми, докато те не станат твърде големи и болезнени и не започнат да се проявяват в симптоми на заболяване на същата щитовидна жлеза. 

Без да изключваме влиянието и значението на медицината и медикаментозното лечение и грижа, много често тази болка се разрешава, когато успеем да обработим травмите си през терапия

Въпросът, който най-често стои пред човек, когато бива изправен пред психосаматично заболяване е сега кое по-напред тялото ли да лекувам или душата? Самото диагностициране и разграничение на симптомите не рядко е трудно и много объркващо. Ето защо тук най-добре би работил модел на лечение, който да припокрива както телесното, така и психичното.

Човек може да избере за себе си различни подходи и методи на лечение.Но обикновено тялото и умът ни са свързани и трудно можем да ги „излъжем“. Болестите на тялото не рядко са вик, симптом, че нещо не е наред или не е било и с душата.

Всички органи в човешката система са перфектно балансирани и подложени колкото различно, толкова и еднакво на хормоналното влияние и по-специално на адреналиновите хормони

Щитовидната жлеза не рядко играе ролята на „гъба“, която като последна инстанция попива негативните преживявания за да предпази мозъка от пълна разруха. Ето защо е добре да обръщаме внимание на тези сигнали и да се научим да общуваме с тялото си. Да се научим да не атакуваме себе си, а да работим в посока на това да се грижим за тялото си, така както бихме се грижили за скъп приятел, дете или любим.


Фотка Георгиева
Фотка Георгиева е специалист клинична психология с основни интереси и области на консултантска практика: кризисна интервенция, проблеми със самооценката и общуването, хранителни разстройства, безпокойство, тревожност, стрес и чувство на неудовлетвореност, бърн-аут, проблеми по време на бременност и следродилна депресия и др. Тя е част от екипа на Медицински комплекс "Доверие" София и Център Empatium

„Вярвам, че хората имаме силата да направим промените, които търсим. Има моменти в живота ни, когато се чувстваме обезсилени и откъснати от себе си и другите. Тук съм за да вървя с Вас по Вашето пътуване към изграждането на една силна личност.“

В своята рубрика Фотка Георгиева ще споделя мнение по актуални казуси, но и ще отговаря на ваши въпроси. Пишете на:  fotkavasileva@gmail.com

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: