HomeИНТЕРЕСНОТоп 5 книги за ефективно общуване

Топ 5 книги за ефективно общуване

ефективно общуване

Топ 5 книги за ефективно общуване

Покрай огромното влияние на технологиите и в последните години covid пандемията, животът на хората стана по-самотен и изолиран. Те като че ли забравиха как да общуват.

Ефективното общуване обаче е необходимо както на работното място, така и в личния живот. Без значение с какво се занимавате, то може да ви помогне да разгърнете пълния си потенциал, да създадете нови контакти и голям кръг от приятели. Предимствата от това да можете да комуникирате правилно и недвусмислено са огромни. Затова сме създали списък с книги, които ще ви помогнат да комуникирате по-ефективно и по-уверено.

Как да говорим

Как да говорим с всеки във всяка ситуация – Ема Сарджънт и Тим Фиърън

Малцина се въодушевяват от идеята да влязат в стая, пълна с непознати, с които се налага да водят разговор. Повечето избягват ситуации и разговори с хора, които бегло познават и с които нямат допирни точки. Но има и такива, които се справят блестящо. Наблюдавали сме ги с нескрита завист — как с охота се присъединяват към компанията непознати. Те поемат контрола и без ни най-малко усилие очароват присъстващите с увереността, уместността си и хитроумни коментари и анекдоти. А ние се спотайваме и отчаяно се опитваме да не привлечем вниманието върху себе си.  

Книгата “Как да говорим с всеки във всяка ситуация” на Ема Сарджънт и Тим Фиърън представя стратегии за справяне с различни ситуации. Те ще ви помогнат винаги да се чувствате спокойни, а също и идеи за започване на разговор и полезни съвети за неговото поддържане. ”Как да говорим с всеки във всяка ситуация” помага на читателя и го учи как да бъде уверен и да постигне хармония с всеки срещнат бързо и лесно.  

Разбира се, всеки е бил жертва на неловък момент. Тъкмо сте се запознали с някой нов човек и разговорът изведнъж спира. Чудите се какво да кажете — вече сте разискали всички теми, поговорили сте за времето, разказали сте един на друг за професиите си. За щастие “Как да говорим” представя техники за справяне с притеснението, породено от тези неловки моменти. 


Изкуството да говорим – Гренвил Джанър

Книгата на Гревил Джанър е наричана “библията на ораторството”. Тя предлага точно това, което сочи заглавието – подробен наръчник по ораторство и практическа риторика. „Изкуството да говорим”, представлява безценен компендиум от съвети, похвати и техники за овладяване на стреса преди публична изява. Без значение дали това е реч, презентация или работна среща. В нея са включени и над 500 примерни речи, истории за преразказване, анекдоти и епиграми, които ще улеснят подготовката ви, а богатият опит и свежият хумор на Джанър ще Ви убедят, че с правилната нагласа можете да се справите блестящо с всяка поява пред публика.

От написването си през 1981 г., „Изкуството да говорим” претърпява няколко издания. Последното, преработено и разширено издание, подобно на неговите предшественици, се основава на житейския опит на автора с разнообразни аудитории. Неговите ораторски и презентационни изяви в различни части на света и обучението на комуникатори от всички нива. Изданието е допълнено с нови глави, свежи идеи и актуализиран материал.

Както във всеки друг вид изкуство, така и в ораторството, съществуват техники и умения, които е нужно да усвоите и развиете. „Изкуството да говорим” не само ще ви донесе огромна практична помощ, но и ще ви спести усилия, както и страдания на вашите слушатели или събеседници. Ако се упражнявате, репетирате, спазвате правилата и използвате предложените материали, ще увеличите значително изгледите си за ораторски успех. Пробвайте ги и ще се изненадате колко бързо ще ги усвоите.


Как да печелим приятели и да влияем на другите – Дейл Карнеги

Няма да е лъжа твърдението, че всеки човек иска да има добри приятели. Не е задължително да са много, важното е да са хора, на които може да се има доверие. От друга страна, тези, които са в позиция на власт спрямо друг човек или група, трябва да умеят да им влияят, без да оставят у тях чувството, че са по-низши.

На тези размисли е базирана книгата на Дейл Карнеги „Как да печелим приятели и да влияем на другите“, която той написва през 1936 г. В нея той дава изключително практични съвети за принципите, които трябва да се следват от всеки, който иска да се ползва с добра репутация сред своите близки или колеги.

Авторът набляга на личностните характеристики и навици за общуване, които самите ние трябва да променим у себе си, за да бъде различно и отношението на останалите спрямо нас. Той споделя мнението, че трансформацията трябва да започнем ние. Какво означава това? Да преустановим изблиците на критика, да показваме уважение и благодарност, да се усмихваме повече. Ако успеем да възпитаме тези добродетели у себе си, те ще служат като огледало за реакциите на хората, с които общуваме. В своите съвети към всички Дейл Карнеги се основава на Златното правило да се отнасяме към другите така, както бихме искали те да се отнасят към нас.


Как да решаваме конфликтите в живота си – Дейл Карнеги

Живеем в свят, изпълнен със стълкновения. Невинаги нещата вървят както искаме. Това важи с особена сила за службата ни. На работното ни място възникват конфликти между нас и колеги, началници, клиенти, доставчици и други в работната ни среда. В личния си живот се озоваваме в ситуация на сблъсък с хора от общността ни – членове на обществени организации, към които принадлежим, политически противници – и с близките ни в семейството. Дори да не сме пряко замесени в конфликта, той ни се отразява неблагоприятно и понякога се налага да се намесим в разрешаването му. 

Тази книга разглежда причините за конфликти и дава насоки как да се справим с тях. Тя предоставя ефикасни техники за преговаряне и стигане до удовлетворяващ  компромис, включително печеливша за двете страни ситуация. 

Книгите на Дейл Карнеги са световни бестселъри с непомръкваща популярност: „Как да печелим приятели и да влияем на другите“, „Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота“, „Как да се наслаждаваме на живота и на работата си“ и други. До днес са продадени над 30 милиона екземпляра от тях. Повече от 3 хиляди души седмично по целия свят се записват в курсовете на Карнеги, а 3,5 милиона души вече са завършили световноизвестните обучителни програми за самоусъвършенстване. 


Изкуството да четем по лицето – Ерик Стандоп

Лицето разкрива всичко. От хилядолетия по цял свят се практикуват различни техники за четене по лицето, а днес вече те имат и научно обяснение. Умението да разчитаме информацията, закодирана в лицата, ни помага по-ясно и задълбочено да разберем себе си и другите. Нашите уникални черти, белези, оттенък на кожата, микроизражения и мимики ни дават прецизни сведения за вътрешното и външното ни състояние – физическо, емоционално, умствено, здравословно.

Лицето е първият ни език от самото раждане. Родени сме с интуитивната способност да разчитаме и интерпретираме чувствата и израженията на хората около нас.

Изтъкнатият експерт Ерик Стандоп разкрива силата на тази вродена способност, споделя личния си опит, както и много истории, доказващи мощта на този единствен по рода си език. Авторът използва комбинация от три различни школи на физиогномиката и с научна точност разгадава и най-слабо доловимите микроизражения. Стандоп е усъвършенствал умението си да разчита личността, характера, емоциите и дори здравословното състояние на хората просто като наблюдава лицата им.


Резюметата на тези и още книги може да чуете в Бързи Книги -
първото мобилно приложение за аудиорезюмета на български език.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: