HomeМЕСТА10 малки държави на планетата, които можете да обиколите за един ден

10 малки държави на планетата, които можете да обиколите за един ден

малки

10 малки държави на планетата, които можете да обиколите за един ден

Ако вашият дом е малък уютен свят и една страна се простира на хиляди километри и няма край, вие се чувствате като песъчинка в пустинята.

А ако се окажете в такава мъничка държава, ще се почувствате като Гъливер в страната на лилипутите. Не буквално, разбира се. Но самата мисъл да обиколиш цялата страна за един ден изглежда невероятно. Е, вижте сами! Тези десет са най-малките държави в света.

Ватикана

Ватикана е държава джудже, разположена в един от кварталите на Рим. Това е затворен град-държава с площ от само около 44 хектара. Ватикана не е много стара държава. Тя е основана едва през 1929 г. и се управлява от епископа на Рим, известен като папата.


На територията на Ватикана се намират най-красивите сгради в света: базиликата Свети Петър, Сикстинската капела, Апостолическият дворец (резиденцията на папата), няколко музея и много други красиви сгради. Освен това в тази малка зона се помещават и Ватиканските градини, които покриват около половината от страната. Около 800 души са официалните граждани на Ватикана, но още няколко хиляди италианци идват тук всеки ден, за да работят.


Монако

Монако е втората най-малка държава в света и заема площ от 2,02 квадратни километра. Благодарение на пресъхването на морето площта на страната се е увеличила леко през последните 20 години. Страната е и втората най-малка монархическа държава по размер.


Монако се намира в Югозападна Европа на брега на Средиземно море, граничи с Франция по суша. Монако е една от най-гъсто населените страни в света с население от около 30 000 души. Предимно жителите се занимават с туризъм, тъй като тук идват много гости, които залагат и се наслаждават на почивката си край морето.


Науру

Разположена в Микронезия, в южната част на Тихия океан, Науру е островна държава-джудже с площ от само 21,3 квадратни километра. Република Науру е най-малката островна държава в света.


Държавата получава независимост през 1968 г., но островът е дом на аборигени от най-малко 3000 години. Първият западняк, посетил острова, е Джон Фърн. Той дал на острова името „Приятно“. Днес населението на страната е 9 хиляди души, държавата няма въоръжени сили.


Тувалу

Разположена също така на островите в южната част на Тихия океан, държавата джудже Тувалу обхваща площ от 26 квадратни километра. Страната включва няколко коралови острова. Преди това тези острови се наричаха острови Елис и принадлежаха на Британската корона.


Островите са открити през 1568 г. и са били под британски контрол до края на 19 век. Тувалу получава пълна независимост от британците едва през 1978 г. В момента населението на страната е около 10,5 хиляди души. Тъй като на практика няма природни ресурси, Тувалу живее с помощта на други страни.


Сан Марино

Покривайки площ от 61 квадратни километра, Сан Марино е петата най-малка държава в света. Тя има и най-малкото население от страните членки на Европейския съвет. Сан Марино е една от най-старите независими държави в света.


Датата на основаване на тази държава е 3 септември 301 г. Конституцията на страната е приета още през 1600 г., което прави Сан Марино втората най-стара конституционна република в света. Сан Марино е и една от най-богатите страни на планетата, няма дългове, а приходите надвишават разходите в бюджета.


Лихтенщайн

Лихтенщайн е държава, заобиколена от всички страни със суша, разположена в Европа. Площта на страната е 160,4 квадратни километра, граничи с Швейцария и Австрия

Лихтенщайн може да е една от най-малките държави на планетата, но също така е в списъка на най-богатите. Тук е развит зимен туризъм, но той не е основният източник на доходи. Лихтенщайн е популярен бизнес център с повече регистрирани компании, отколкото резиденти.


Маршалови острови

Разположена в средата на Тихия океан, държавата джудже Маршалови острови се състои главно от коралови острови. Общата площ на страната е 181 квадратни километра, населението е 62 хиляди души.


Тази държава получи независимост от Съединените щати едва през 1986 г., но досега помощта на САЩ помогна на икономиката на Маршаловите острови да се „задържи на повърхността“. Страната практически няма природни ресурси и внася повече стоки, отколкото изнася. Маршаловите острови пострадаха през последните години поради високите разходи за енергия.


Сейшелски острови

Сейшелските острови заемат площ от 455 квадратни километра. Това е 8-ата по големина страна джудже с население от около 84 хиляди души. Архипелагът се състои от 115 острова в Индийския океан и се намира на север от Мадагаскар.


Сейшелските острови непрекъснато се развиват благодарение на износа на канела, кокос и ванилия. Откакто страната придоби независимост през 1976 г., туризмът се превърна в основен източник на доходи. Туристическата индустрия в момента заема около една трета от работещото население на страната.


Малдиви


Друга островна държава, Република Малдиви, или просто Малдивите, се намира в Индийския океан. По площ и население Малдивите са най-малката азиатска страна. Общата площ е 298 квадратни километра, а според преброяването от 2010 г. тук живеят 396 334 души.


Държавата притежава 1192 острова, но само около 200 са населени. Около една трета от всички малдивци живеят в столицата на страната – град Мале. Днес основният източник на доходи за жителите на Малдивите е туризмът, в старите времена страната се развивала благодарение на износа на миди каури, сушена риба тон и кокосови кабели.


Федерация на Сейнт Китс и Невис

Тази островна държава джудже се намира в Западна Индия – на островите на Атлантическия океан между


Тези острови са първите от карибските острови, заселени от европейци. Държавата получава независимост от Великобритания през 1983 г. Тази страна е не само най-малката по площ в двете Америки, но има и най-малкото население сред всички страни в тази част на света – около 50 хиляди души. Туризмът е основният източник на доходи за страната днес. Тук също са развити селското стопанство и офшорното банкиране, пишат от Среда на живот.


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: