HomeЗДРАВЕХрани с най-много цинк

Храни с най-много цинк

цинк

Храни с най-много цинк

 Микроелементът цинк (Zn) е от съществено значение за функционирането на тялото.

Той участва в синтеза на приблизително 300 ензима, които регулират мозъчната дейност, растежа на клетките, метаболизма и храносмилането. Zn предпазва от сърдечно-съдови заболявания, подпомага имунитета, регенерацията на тъканите, подобрява зрението.

Кои храни съдържат най-много цинк? Дефицитът на цинк може да е причина за системни настинки, промени в настроението и други болезнени състояния. Какво е важно да включите в хранителния си протокол, за да осигурите на организма този ценен микроелемент?

Продукти – „шампиони“ по съдържание на Zn

Миди

В 100 г сурови стриди има 37,9 мг Zn (253% от необходимата норма на ден). Стридите съдържат 90,8 mg цинк (605%). Стридите са нискокалоричен продукт с висока концентрация на ценни компоненти (витамин В12 и микроелемент Se – селен). Ядат се сурови, консервирани, варени. Но на бременните жени е позволено да ядат само варени миди, за да елиминират риска от отравяне.

Тиквени семена

Тиквените семки съдържат до 10,3 mg Zn на 100 g (69% от необходимата норма на ден). Семената се отличават с висока концентрация на растителни фибри, ценни мазнини, витамини и микроелементи. Те съдържат антиоксиданти, полезни са за пикочния мехур и помагат за намаляване на кръвната захар.

Раци

100 г месо от раци съдържат 7,6 мг – 51% (нормално на ден). Раците са полезни за имунната система, мозъка и сърдечната функция (съдържат омега-3, микроелементи селен, фосфор, рибофлавин).

Свинско

Във всяко червено месо Zn присъства в излишък. Но лидерът в концентрацията на този микроелемент е нетлъсто свинско месо (100 g свинско месо съдържа 4,46-6,3 mg Zn, което е приблизително 42% от дневната доза). Свинското доставя на организма протеини, микроелементи желязо, Se, витамин В комплекс, креатин, таурин. Осигурява здравина на костите и подпомага растежа на мускулите. Важно е да запомните, че тлъстото свинско съдържа много холестерол.

Омари

100 g варено месо от омар съдържа 4 mg Zn (36% от нормата на ден). Омарът съдържа микроелемент селен, омега-3, протеин. Те са полезни при депресия, анемия и патологии на щитовидната жлеза.

Кашу

100 g от тези ядки съдържат 5,8 mg Zn (39% от нормата на ден). Кашуто служи като профилактика на сърдечно-съдови заболявания и катаракта, намалява кръвното налягане и подпомага преработката на холестерола.

Покълнал овес

100 г овес съдържат до 3,64 мг Zn (33% от нормата на ден). Но зърнените продукти съдържат фитати, съединения, които затрудняват усвояването на Zn. Ето защо е важно първо да накиснете овесените семена. Този продукт съдържа растителни фибри, микроелементи магнезий, калий, фосфор, селен и протеин. Овесът понижава холестерола, е полезен за сърцето и чревната функция и подпомага загубата на тегло.

Черен шоколад

100 g тъмен шоколад съдържа 3,3 mg Zn (22% от необходимата норма). Това сладко лакомство включва флаванол, важен за артериите, за да помогне за понижаване на кръвното налягане и оптимизиране на кръвообращението.

Сирене

Сирената съдържат Zn, който е лесно смилаем. Например, 100 g чедър съдържа 3,1 mg Zn (21% от необходимата норма на ден). Цинк има в сирена като швейцарско, пармезан, моцарела. Сиренето е полезно за костната тъкан, тъй като съдържа протеини, микроелемент клцийa, витамин D. Продуктът помага за избягване на кардиологични заболявания и кариес, пишат от Народни рецепти.

Сирената съдържат Zn, който е лесно смилаем. Например, 100 g чедър съдържа 3,1 mg Zn (21% от необходимата норма на ден). Цинк има в сирена като швейцарско, пармезан, моцарела. Сиренето е полезно за костната тъкан, тъй като съдържа протеини, микроелемент клцийa, витамин D. Продуктът помага за избягване на кардиологични заболявания и кариес, пишат от Народни рецепти.

Леща

Zn се намира в бобовите растения. 100 g варена леща включва 1,3 mg Zn (до 8% от нормата на ден). Но Zn от бобови растения се абсорбира по-слабо, отколкото от животински храни.


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: