HomeИНТЕРЕСНОТоп 5 книги за мотивация

Топ 5 книги за мотивация

мотивация

Топ 5 книги за мотивация

Понякога преминаването през живота може да бъде като влакче в увеселителен парк. В него всеки има своите възходи и падения, а по пътя често пъти губим мотивация.

За да направим живота си по-лек обаче трябва да приемем, че в това пътешествие ще има много предизвикателства и бариери по пътя. Ето защо избрахме да ви запознаем с наши любими мотивационни книги, с които да разпалите вашия вътрешен огън и да започнете да действате, и да се развивате.

Мотивацията – Даниъл Пинк

Автор насочва вниманието на читателите към същността на това, което действително ги мотивира, когато вземат решения или предприемат стъпки в живота си. Мотивацията може да бъде различна и да произлиза от различни фактори. Първичната мотивация е тази, която подтиква човека да задоволи първичните си потребности – като това да съумее да осигури за себе си храна и подслон. Но освен тази мотивация, има и различни видове външни стимули, които влияят върху човешкото поведение. Такива стимули са заплахата от наказание или обещанието за награда

Тези стимули могат да затвърдят проявата на желано поведение, както и да ограничат изявата на нежелано поведение при служителите в една фирма например.
Много по-ефикасна от външните стимули обаче е вътрешната мотивация. Тя се влияе от искрените желания на личността и е свързана с насладата, която човек изпитва, когато върши нещо, независимо дали получава за труда си възнаграждение или не. Когато някой има вътрешна мотивация, той не се нуждае от допълнителни заплахи или убеждаване. Дори напротив – външните стимули могат да повлияят отрицателно на този тип мотивация. Вътрешната мотивация е свързана с вдъхновението, с искреното желание да се посветим на дадена дейност и страстта, която влагаме в работния процес. Търсенето на смисъл е в основата на този тип мотивация.

Дай, за да вземеш – Адам Грант

„Принципът „дай, за да вземеш“ е основен за дипломацията: дай едно, за да вземеш десет.“

Това са думи на Марк Твен, които авторът напълно подкрепя. Той предлага свеж поглед върху това какво е необходимо, за да бъдете успешни. Книгата разкрива принципа как даването може да бъде тайната на дълготрайния успех и удовлетворение. Разбира се, всичко трябва да бъде с мярка, за да не се стигне до претоварване и прегаряне.

В миналото е популярно мисленето, че за да постигне целите си, човек трябва да се конкурира с другите и да ги надмине. Съвременните изследвания и исторически доказателства показват, че това не е задължително. Адам Грант смята, че тези, които дават, могат да постигнат големи успехи, за разлика от тези, които непрекъснато вземат. Само така лидерите ще създадат една процъфтяваща организация, която се радва на отлични резултати както за служителите, така и за собствениците.

Книгата е насочена към мениджърите и се фокусира върху мотивацията на служителите и намаляването на стреса по време на работа


Според автора компаниите, които успяват да създадат атмосфера на доверие и уважение, се радват на много повече лоялност и ангажираност от страна на служителите си. Хората се определят основно като „даващи“ и „вземащи“. Има и една средна категория, която Адам Грант нарича „балансиращи“. Каква е разликата между тези групи хора? Авторът смята, че „вземащите“ са като черни дупки. Те искат всички облаги и ползи за себе си, без да се интересуват какво причиняват на другите. ”Даващите“ са тяхна пълна противоположност. Те се интересуват от колегите си, изслушват ги и им предоставят възможност да споделят мнението си.

Не очаквах това – Кери Нюхоф

“Не очаквах това“ е издадена през 2018 година и помага на хората да преодолеят седем предизвикателства, с които неизбежно ще се сблъскат. Кери Нювхоф се опира на своите лични битки и победи. Книгата показва как вярата и благоразумието могат да ви помогнат да преодолеете едни от най-големите трудности в живота. Според автора седемте предизвикателства, които хората не очакват, но преживяват, са: цинизъм, компромис, изолация, липса на промяна, гордост, преумора и празнота. Независимо от това откъде сте, каква е вашата работа или произход, вероятно ще се сблъскате с една или повече от тези трудности.

За щастие, има начини да ги преодолеете и да промените за добро обществото, в което живеете. Според автора е необходимо хората да имат ясен поглед върху това как да се справят с трудностите и проблемите в живота. Книгата „Не очаквах това“ е за всички, които се чувстват в застой и обмислят промяна в начина си на живот.


Времето наистина лети

В един момент сте абитуриент, нетърпелив да промени света със своите големи идеи и ентусиазъм. В следващия момент сте циник на средна възраст, който страда от самосъжаление, разочарование и депресия. Никой не е имунизиран срещу всичко това. Независимо дали сте високопоставен изпълнителен директор, или трудолюбив сервитьор, рано или късно ще се сблъскате с едно от седемте предизвикателства в живота. Добрата новина е, че можете да се научите да разпознавате признаците на тези предстоящи предизвикателства и да предприемете стъпки за ограничаване на тяхното въздействие. Някои от нещата, които ще научите в тази книга са – защо характерът на човека е по-важен от неговите умения и кои са конкретните мерки за премахване на цинизма в зародиш. Ще разберете също така дали технологиите пречат или помагат на взаимоотношенията.

Мечтай смело – Боб Гоф

„Мечтай смело” е издадена през 2020 години и ни показва как можем да постигнем целите си. Авторът насърчава читателите да се изправят пред предизвикателствата и да осъществят най-смелите си мечти. За да направят това, трябва да опознаят себе си и да разберат кое е това нещо, което ги мотивира най-много. Коя е движещата сила в живота на човека? Всеки един от нас е необходимо да бъде честен със себе си. Единствено след това можем да видим ясно кои от нашите мечти са осъществими. Не се страхувайте да мечтаете смело. Премахнете безпокойството, както и предразсъдъците, за да се насладите на пътя към успеха. Научете се да преследвате мечтите си с постоянство и увереност.


Примирявате ли се с работа, която не ви допада особено? Може би сте във взаимоотношение, което ви задушава, но страхът ви пречи да се освободите? Учите ли специалност в университета, която не ви харесва, но го правите, защото родителите ви искат така? В каквото и положение да се намирате, може би си мислите, че сте загубили мечтите си. Книгата на Боб Гоф ще ви помогне да се свържете отново с това, за което копнеете. Ще научите как да разберете какво ви мотивира, а също така какво трябва да направите, за да мечтаете смело. Авторът помага на хората да видят, че ги очаква светло бъдеще, а не тъмни дни.

Законът на успеха – Наполеон Хил

„Законът на успеха” e издадена през 1928 година. Книгата е написана в осем тома и се счита за шедьовър. Помогнала е на милиони хора по света да осъществят най-смелите си мечти и да реализират най-големите си успехи. Този колосален труд съдържа голямо количество информация за начините, по които хората могат да постигнат богатство, успех и благополучие в живота. Приемайки безграничната сила на човешкия ум, всеки един от нас може да осъществи най-големите си и дръзки мечти. Щастието и благополучието са постижими, независимо къде и в какво време се намира човек.

Истинският успех се подхранва от силата на вярата


Хората трябва да се стремят към успеха като първо си поставят конкретна цел. Тази стъпка не може да бъде пропусната. Колкото по-конкретна е целта, толкова по-добре. След като човек е решил каква е неговата цел, следващата стъпка е да повярва, че ще постигне успех. Човешкото въображение има невероятна сила да превръща мислите в реалност. Хората, които вярват, че ще бъдат успешни, наистина стават такива. Тези, които се страхуват, че ще се провалят, наистина се провалят.
Мислите на хората и начинът им на говорене са други важни компоненти на успеха. Мислите и думите определят начина на действие. Позитивното мислене и позитивното говорене означава да видим новите врати, които се отварят пред нас. Вместо хората да се губят от статуквото, те трябва да се възползват от всяка нова възможност за иновации на работното място. Позитивизмът и ентусиазмът са заразни. Те се предават лесно от човек на човек. Изключително важно е хората да се обграждат с приятели, които мислят и говорят положително за себе си и за другите.

Резюметата на тези и още книги може да чуете в Бързи Книги -
първото мобилно приложение за аудиорезюмета на български език.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: