HomeЗДРАВЕПолезни свойства на артишок за тялото

Полезни свойства на артишок за тялото

артишок

Полезни свойства на артишок за тялото

Артишокът (Cynara scolymus) е ценен заради вкуса и хранителната си стойност.

Артишокът е нискокалоричен продукт, който съдържа около 90% вода, 0,1 % мазнини и редица микроелементи, фибри и витамин В9. Ядливите части на зеленчука са богати на антиоксиданти. Как да изберем подходящия артишок и да го съхраняваме? Този зеленчук може да се приготви по различни начини. И най-важното, децата много го обичат.

Артишокът съдържа инулин и антиоксиданти, има деликатен и сладък вкус. Но за да получите гастрономическо удоволствие от яденето на артишок, ще трябва да се потрудите, тъй като се ядат само две части от него, до които е доста трудно да стигнете: основата на листата и сърцевината под листата, които трябва първо да бъдат премахнати.

Ползи от артишок

Артишокът е източник на фибри. Плодът съдържа много фибри, а именно инулин. Това са водоразтворими диетични фибри със сладникав вкус. Инулинът се счита за пребиотик. Ферментира от полезната микрофлора на дебелото черво. Инулинът има положителен ефект върху жизнеспособността ни, което се отразява благоприятно на цялостното здраве. Полезният микробиом регулира чревната функция. А инулинът помага на тялото да абсорбира калциевите и магнезиеви микроелементи, необходими за тялото.

Антиоксиданти в артишока

Частите на плода, които се консумират, се отличават с висока концентрация на антиоксиданти (това са фенолни вещества, антоцианини, каротеноиди). Каротеноидите имат положителен ефект върху зрението и действат като превенция на катаракта, дегенерация на макулата.

Освен това артишокът съдържа: витамин В9 (за клетъчно обновяване, пълноценен растеж на децата и развитие на плода при бременни жени, възстановяване на организма след боледуване; Калий (К) (за функциите на нервната система, мускулите, нормализиране на кръвното налягане); мед (Cu); желязо (Fe); магнезий (Mg); манган (Mn).

Как да изберем артишок

Когато купувате артишок, е важно внимателно да разгледате съцветието: листата и стъблото. Съцветията трябва да са плътни, със стегнати листа без петна. Стъблото на пресен артишок е леко влажно и ярко оцветено. Не трябва да се реже: зеленчукът ще издържи по-дълго със стъблото, съветват ни от Народни Рецепти.

Как се съхранява артишокът?

Артишокът се съхранява в хладилник. Но се препоръчва да готвите зеленчука веднага, тъй като той бързо губи ценни хранителни качества.

Как да приготвим артишок

Някои сортове могат да се консумират сурови: малки по размер зеленчуци от лилавите провансалски сортове, както и тудела (най-ценения сорт, който се произвежда в района Тудела, Навара, Испания). Плодовете се мариноват в зехтин, пържат се, използват се като компонент на пълнежа, който се приготвя за пица. Големите плодове се подлагат на термична обработка, от която вземат сърцевината и основата на листата. Зеленчукът се готви за 10-50 минути на пара – в еър фрайър или стимър. Може и в тенджера под налягане. Сърцевината на варен зеленчук може да се сервира с оцетно-горчица дресинг, ядки и билки. Свинско, бъркани яйца, различни салати се съчетават добре с артишок. От този плод се прави вкусно пюре.

Важно е да запомните! Цветовете и жилавите листа на този здравословен зеленчук не трябва да се ядат. Но ако предпочитате да го консумирате готово приготвен – можете да си го закупите от всички големи магазини.


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: