HomeСЪБИТИЯПремиера на книгата „Български шевици от русенски регион“ ще се състои на 11 май в Русе

Премиера на книгата „Български шевици от русенски регион“ ще се състои на 11 май в Русе

шевици

Премиера на книгата „Български шевици от русенски регион“ ще се състои на 11 май в Русе

Над 300 български шевици са събрани в луксозното двуезично издание, което съхранява духа и традициите и се превръща в мост към следващите поколения

В страна с богато минало, каквато е България, фолклорът е онзи даровит майстор, който събира нишките на времето и разказва истории

Веднъж избира да говори с песен, друг път – чрез магията на писаното слово. Понякога обаче взема конец, за да го прекара през иглата, и търпеливо везе символи и знаци – шифър, който днес отключва вратата към света на нашите предци. Везането е традиция, която обединява местности и хора, обичаи и порядки. Връзка, податлива на ерозия, ако не я подхранваме. Именно на нейното опазване се посвещава Здравка Димитрова с книгата „Български шевици от русенски регион“. Изданието на „Софтпрес“ ще бъде представено официално на 11 май, от 18 часа, в зала „Европа“ на Доходно здание. Премиерата ще бъде придружена от изложба на част от шевиците, включени в книгата, която може да бъде разгледана във фоайето на Доходно здание от 9 до 12 май.

„Български шевици от русенски регион“ излиза на 3 май 2022 г.

Вече може и да се поръча предварително от сайта на издателство “Софтпрес“ – https://bit.ly/37QpKvD. Сборникът включва над 300 български шевици от североизточния край на България и ги представя в детайлни илюстрации и текстове на български и английски език. В продължение на седем години Здравка Димитрова издирва и извезва наново везбени мотиви, които са се срещали по дрехите на нашите прабаби и дядовци. Водена от любовта си към родния край и желанието да съхрани културното наследство на везбеното изкуство, тя отваря прашната ракла, която стои закътана във всеки селски дом.

Сред купища дрехи и платове авторката намира онези, върху които са извезани шевици, впечатляващи с майсторството и символиката си

Цветни памучни и копринени нишки оформят детайлите, с които преди години е бил описван вселенския ред и мястото на човека в него. В началото на книгата „азбука“ от 20 различни бода дава на читателите нужните познания, за да разкодират правилно всеки елемент. С изключителна прецизност Здравка Димитрова пресъздава композицията и цветовете, които са били използвани за изработката на традиционни престилки, женски и мъжки ризи. Облекло, което символично е запечатало най-важните моменти от живота на българина в онези времена, и което днес играе ролята на съкровищница от спомени и знания.

„Вярвам, че шевицата е молитва, благослов, желание за продължаване на рода, за дълголетие, щастие, късмет, самоирония дори”

– казва Здравка Димитрова, която е убедена, че везмото има място и в съвременния ни живот. „Български шевици от русенски регион“ е доказателството.


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: