HomeМОДАКакво представляват капсулните колекции дрехи и защо са толкова популярни?

Какво представляват капсулните колекции дрехи и защо са толкова популярни?

капсулните

Какво представляват капсулните колекции дрехи и защо са толкова популярни?

Капсулните колекции обикновено включват пет до десет облекла, които са обединени от обща идея, тема или философия.

Всички елементи на колекцията са комбинирани помежду си, така че често купувачите избират да закупят няколко облекла, включени в капсулната колекция наведнъж. Оттук идва и името – тази условна „капсула“ има всичко, от което може да се нуждаете, и не е нужно да стоите дълго пред гардероба си и да мислите кои дънки ще подхождат на тази качулка – въпросът за съвместимостта вече е решен от дизайнерите на етапа на създаване.

Успехът на сътрудничеството накара марките по цял свят да разберат, че капсулните колекции са чудесен начин да се изявят и да привлекат нова публика

Ето защо днес такива колекции (с различна степен на успех) се създават от всички: от производители на компютърни компоненти до компании, продаващи бързо хранене. Ето няколко примера за интересни капсулни колекции дрехи от различни марки.

Подходящ пример е сътрудничеството между китайския технологичен гигант Xiaomi и руснаци от творческото студио OUTLAW CREATIVE

Дизайнерите на студиото бяха вдъхновени от флагманската линия смартфони Xiaomi Mi 10T — това ни кара да се замислим как се е променила ролята на смартфона в човешкия живот днес. Отдавна не го използваме само за звънене или търсене на информация в интернет. Днес смартфонът е отражение на нас самите, нашите идеи и креативност, пишат от Мода.

Дизайнерите на OUTLAW CREATIVE въплъщават тази идея в своята капсулна линия дрехи: както самите те обясняват, „концепцията и идеологията на колекцията е движение от общото към особеното, от макрокосмоса към микрокосмоса. От еволюцията, която даде на човека зрение, до технологични инструменти, които ви позволяват да забележите това, на което хората не са обръщали внимание преди. OUTLAW CREATIVE комбинира идеите на древната алхимия, съвременната наука и изображенията на невроните на ретината на човешкото око – всичко това е визуално отразено върху тениските, качулки и аксесоари на новата капсула.

Друг интересен пример касае известния производител на питейна вода „Боржоми“

През 2019 г. той пусна капсулна колекция с базираната в Тбилиси марка Berhasm, включваща дълги ръкави и тениски, както и чанти и обеци в ярко зелено, отпечатани с мистериозни цифри с „тайни географски координати“. Ако посочите тези координати на картите, се оказва, че те водят до грузинския град Боржоми – всичко се сближава! Сбитост, минимализъм на формите и смелост на цветовете – дизайнерите на Berhasm си поставиха за цел да ги комбинират в интересна и прогресивна капсулна колекция – и трябва да кажа, че се справят добре.

Какъв би бил разговорът за капсулни колекции и сътрудничество в света на модата, без да се споменава Кание Уест(Kanye West)?

Чикагският рапър отдавна е по-известен със своите маратонки и линии на дрехи, отколкото с музиката си. Кание започна да работи с големи марки дрехи през 2006 г., но пусна първата си капсула през 2013 г. с френската марка A.P.C. Артикулите на марката вече бяха популярни сред публиката – и когато там беше добавено името на известния музикант, още на първия ден онлайн магазинът на компанията спря да работи от прекомерно натоварване и цялата линия капсули беше разпродадена за броени часове . Успехът беше ясен намек и за двете страни, че би било хубаво да го повторим – резултатът беше нова капсулна колекция на Kanye и A.P.C, този път за есенно-зимния сезон.


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: