HomeИНТЕРЕСНОЗащо не продаваме? Какво се случва?

Защо не продаваме? Какво се случва?

продаваме

Защо не продаваме? Какво се случва?

Водещата тема на последните дни е “не продаваме” и “нямаме идея какво се случва, ама нищо не се случва”.

Това са разговори с бранд мениджъри, собственици на малки бизнеси, дори на инфлуенсъри.

Замислих се, какво реално се случва?

Да, война има. Да, пандемията още не е свършила, но все пак защо не продаваме обикновените ни продукти и какво можем да направим за подобрение на ситуацията.

Моите размишления са в следните три посоки:

  • насищането на реклами и подобни продукти на пазара започна да ни изтощава като потребители;
  • ежедневните призиви към минимализъм, за по-малка консумация и без излишни покупки на дрехи, обувки и ненужни вещи също ни повлияха;
  • времето е променливо и все още полузимно, полупролетно, което ни обърква в желанията и реализацията им за определено пазаруване.

И сега как да подобрим това онлайн и офлайн, ако сме продавачи, отговаряме за продукти и услуги или пък като инфлуенсъри помагаме за този процес?

  • Спрете да продавате! Развълнувайте ги с нещо ново, интересно, нещо, което да ги изкара от ежедневните мисли и грижи 🙂
  • Покажете ползите чрез истински истории, защото красивите снимки и видеа привличат, но реалните ползи са тези, които продават и задържат клиента.
  • Привлечете нови лица за вашата дейност и по този начин е вероятно да привлечете и нови потенциални клиенти и публики.
  • Дайте нова гледна точка за вашите налични продукти, поставете ги в нова среда
  • Добавете кауза към вашата дейност, която да привлече повече интерес и ангажираност
  • Забавлявайте се, иначе всичко се обезсмисля 🙂

И за да не бъда голословна ще посоча няколко вълнуващи кампании и продукта, които успяха да ме впечатлят през последните 2 седмици и с радост бих пазарувала и ползвала

Свещ “Моменти за мама ме докосна с идеята за време за мен. Не, че ще си я купя да си я паля в нас и да си прекарвам време със себе си. Не, че ще имам възможност да се насладя на аромата или идеята за релакс с нея, НО това, че някой е решил да ми създаде продукт, който дори да ме накара да се замисля за всичко това, ме усмихва. Кара ме да си търся повод да я подаря на някоя приятелка или близка за мен жена, която заслужава, ако не да преживее всичко това, то поне да си помисли, че може да й се случи.

Няколко магазина за дрехи втора употреба, които продават онлайн, ни разказват истории, карат ни да се чувстваме добре, че сме направили такъв избор, правят ни част от нова общност, прегръщаме идеята за по-зелен и правилен свят, в който преизползваме продукти и ресурси.

Модерните събития тип “ритрийт” без телефон, с вкусна храна и спортни занимания наистина ме вдъхновяват и с радост бих отишла на едно такова, ако можех да си го позволя. Но дори и да не отида, все пак ме замислят и по този начин променят мисленето ми и нагласите за употребата на мобилни устройства, за почивката на мозъка, за търсенето на моето лично щастие под различни форми.

И в заключение ще добавя: нищо не се случва, когато нашето вътрешно усещане е за “нищослучване”

На практика светът не спира да се развива, да продава и да се радва на успехите, въпрос на личен избор е дали ние ще бъдем част от този свят … и днес, и утре 🙂


Радостина Христова, по-известна като Радостна, е един от първите маркетинг специалисти в България. Автор е на две книги, а по време на втората си бременност става и Радостна мама, като създава блог със същото име и изгражда целия си брандинг на негова основа. През 2021 година, блогът „Радостна мама“ получава награда за „Сайт на годината“ в категория „Личен сайт“. 

Колонката на Радостна е авторска рубрика, която тя води на страниците на MADAMSKO. Очаквайте два пъти в месеца, в петък. Личното мнение на Ради за нещата около нас, това, което ѝ е направило впечатление, това, за което си задава въпроси, това за което се замисля .….. Може да ѝ пишете и  задавате въпроси на me@radostna.com


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: