HomeМЕСТАС какво е известна Норвегия: 10 причини да се влюбите в тази невероятна страна

С какво е известна Норвегия: 10 причини да се влюбите в тази невероятна страна

Норвегия

С какво е известна Норвегия: 10 причини да се влюбите в тази невероятна страна

Суровата страна на викингите предизвиква възхищение у мнозина. Тези, които вече са били там, казват, че е просто невъзможно да не се влюбиш в нея.

Името й се превежда като „пътят към север“. Да разберем с какво се слави Норвегия и защо на влюбените в тази удивителна страна е близък този „път“. С какво е прочута Норвегия:

Живописни фиорди


Фиордите могат смело да бъдат поставени на първо място от списъка на най-красивите места в Норвегия. Фиордът (от норвежки: Fjord) е дълъг и тесен морски залив между скали или стръмни склонове, образуван от наводняването на долина от ледници. Това е едно от онези съкровища на природата, които всеки иска да види поне веднъж в живота си. А някои дори имат късмета да плуват между тях на лодка. Трудно е да си представим възторга по време на такова пътуване! Въпреки, че това е обичайна практика за местните жители – повече от половината от населението има лодка, катер или дори яхта.

Северно сияние. Бели нощи. Среднощно слънце


Цяло трио природни чудеса са се събрали в една малка страна! Северното сияние, или „светлината, която се чува“, както го наричат местните, може да се види не само в Исландия, но и тук. И можете да видите белите нощи не само в Санкт Петербург, но и в Норвегия. Е, третото много необичайно явление има красиво име „среднощно слънце“. По време на него, слънцето огрява Земята цял ден! Не е чудно, че норвежките народни приказки и легенди са толкова необичайни и оригинални, защото местните жители са заобиколени от магия.

Световноизвестното скално образование Езикът на трола (Trolltunga)

Това е най-посещаваното туристическо място в Норвегия. Сигурно всеки, който някога е посещавал страната, има снимка на тази скала. Въпреки факта, че понякога трябва да стоите на опашка за снимка, все пак си струва да посетите това място. Ако един турист не е твърде мързелив, за да се изкачи няколко часа, тогава може да бъде сигурен: гледката си заслужава!

Пешеходна пътека за глупави походки

Намира се в малкия град Ерье. Какво е това? Можете да го наречете признание в любов към известния скеч за „Монти Пайтън“ (Monty Python and the Holy Grail), един епизод от който е посветен на чиновниците от „Министерството на глупавите походки“. На този прелез е инсталиран специален странен знак и можете да го пресечете само с глупава походка. И колкото по-глупашка, толкова по-добре. Подобна измислица само показва, че норвежците не само разбират от кораби, но могат да си позволят да се шегуват и да се забавляват.

Пресни морски деликатеси

Сурови, печени, осолени, пушени – Норвегия е истински рай за любителите на риба и други морски дарове. Ако се отправите в търсене на най-добрите скариди, всички видове сьомга в света, това е точното място. Освен това в тази студена страна се отнасят към кафето с уважение и са се научили да го приготвят на най-високо ниво, така че любителите на кафето в Норвегия определено няма да бъдат разочаровани.

Викингите

Невъзможно е, говорейки за Норвегия, да не говорим за славните викинги – смелите предци на норвежците, прославили се като едни от най-смелите воини в историята. Именно от тях съвременните хора са наследили силата на ума и способността да устроят живота си в най-суровите метеорологични условия. Има много легенди и митове за викингите, десетки филми и телевизионни предавания, но нито един от тях няма да предаде характера им, както едно реално посещение в родината на смелите воини.

Троловете са любими герои от норвежките приказки.


Към които, местните впрочем се отнасят много сериозно. Често можете да намерите чиния с мляко, храна или монети близо до прага на къщата – така хората се опитват да подкупят троловете, за да не им навредят. Ако във вашия град понякога можете да срещнете фигурка на весел и колоритен гном, то в Норвегия това по-скоро ще бъде космат, лукаво ухилен и ексцентричен трол. Но това са само най-малките от тях, занимаващи се с дребни саботажи. Според народните вярвания всеки трол се различава по външен вид и размер – от малък пакостник до огромен великан.

Норвегия се смята за майката на ски спорта!


Тук той се практикува повече от четири хиляди години. При това е забавление за цялото семейство, така че ако решите да отидете на семейна почивка, тогава Норвегия е чудесен вариант. Местните курорти не са много претъпкани с хора, предлагат се на много изгодни цени и са оборудвани с отделни детски зони за ски. Има дори детска стая за най-малките викинги.

Националните паркове и туристическите пътеки

Това са местата, в които не само да се любувате на природата на Норвегия отдалеч, но и да я усетите, да я изживеете. Развитият туризъм в страната е просто рай за любителите на отдих на открито и къмпинг пътувания. И никаква настинка не е ужасна, ако за награда се окажете сред неописуема красота. Освен това, тези места обикновено са далеч по-малко пренаселени от популярните туристически райони, така че докато всички се редят на опашка за снимки в Тролтунга, можете да се насладите на едно сливане с природата.

Висок стандарт на живот


Дори и да не се каните да живеете в Норвегия, а само планирате да отидете на пътешествие, пак ще почувствате комфорта, с който можете да изследвате красотата на тази незабравима страна.


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: