HomeЗДРАВЕТоп 5 книги за управление на стреса

Топ 5 книги за управление на стреса

Книги за управление на стреса

Топ 5 книги за управление на стреса

Стресът е неизбежна част от съвременния живот, в който хората постоянно са притискани с крайни срокове и изисквания.

За някои стресът е станал обичайна част от ежедневието и дори се е превърнал в начин на живот. Стресът, в премерени дози, е полезен, тъй като може да ви помогне да се справите в различни ситуации и да ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. И все пак, ако имате повишени нива на стрес, и той ви държи будни през нощта, чувствате се физически изтощени и напрегнати, то е време за промяна.         

Има много техники, от които може да избирате или дори да комбинирате, за да създадете рутина за управление на стреса, която да работи за вас. Някои от основните методи са свързани с отделяне на време за себе си, през което да правите нещата, които обичате. В действителност обаче проблемът не е стресът, а по скоро липсата на способност за справяне и управление на стреса. Книгите за самопомощ, насочени към управлението на стреса, могат да бъдат полезно и ефективно начало за вас. Ето ги и едни от най-добрите книги за управление на стреса, специално подбрани от екипът на „Бързи книги“, партньор на MADAMSKO.


Книгата е издадена през 1948 година и е от серията „Познай себе си“. Авторът ясно показва защо притесненията са вредни за хората и какво може да се направи по въпроса. Той предлага различни техники, които човек може да използва, за да преодолее стреса и да се тревожи по-малко.

Безпокойството вреди на вашето физическо и психическо здраве.

Необходимо е да намерите начин да се справите с него. Един лесен метод, който Дейл Карнеги предлага, еда разберете защо се притеснявате, след това изберете начин на действие и не поглеждайте назад.  Друг съвет, за да спрете да се тревожите, е да не очаквате благодарност за вашата доброта. Правете добро, защото така трябва, а не заради останалите хора.  

Книгата помага на хората да променят живота си за добро. Преодолейте пагубния навик да се безпокоите за всичко и се наслаждавайте на живота днес и сега.


„Спечелете битката в ума си“ е издадена през 2021 година и учи хората как да подобрят психичното си здраве.Понякога изпитваме толкова тежки страдания и проблеми, че ни е трудно да продължим. Опитваме се да се освободим от негативните преживявания, но често се проваляме с битката в ума си. Крейг Грошел препоръчва в такива моменти хората да се обърнат към Библията и вечните истини, които тя съдържа. Само по този начин можете да препрограмирате мислите и да овладеете живота си. Ако успеете да преборите негативното си мислене, бъдещето ви ще изглежда по-красиво и пълноценно.  

Виждате ли ежедневието си като една непрестанна битка?

Чувствате ли се неуверени и неспособни за нищо? Струва ли ви се, че всяка минута от деня се борите със собствените си негативни мисли и емоции? Искате да избягате от тази умствена спирала, но се чувствате като в капан. Ако всичко това ви звучи познато, тази книга ще ви помогне да спечелите битката в ума си. Едно от първите неща, които трябва да направите, е да се помирите със своето минало. Следвайте съветите на Крейг Грошел и скоро ще забележите промяна в мисленето и в живота си. 


„Да се чувстваш добре: Клинично доказано лечение на депресията без медикаменти“ е книга за самопомощ. Издадена е за първи път през 1980 година и има продадени повече от 4 милиона екземпляра. Това е най-често препоръчваната от американските психиатри книга при депресия.              

Проучванията сочат, че 70% от страдащите от депресия, които са прочели „Да се чувстваш добре“, са постигнали подобрение само за четири седмици.

Разбира се, Д-р Дейвид Бърнс не смята, че книгите за самопомощ са заместител на професионалната терапия. Има случаи, в които професионалната помощ е наложителна. С усилия и позитивно мислене обаче тревожността, вината, песимизмът, ниската самооценка и други признаци на депресията могат да бъдат излекувани без лекарства.

Др Дейвид Бърнс описва научно доказани техники, които повдигат духа на човека и помагат за развитието на положителен поглед към живота. Той учи читателите си как да премахнат отрицателните чувства и емоции, как да се справят с чувството на вина, как да отхвърлят самокритиката и как да се чувстват добре всеки ден.

 Д-р Дейвид Бърнс предлага използването на когнитивната терапия като ефективно, научно доказано средство за борба с депресията, особено когато се използва в комбинация с подходяща терапия. Когнитивната терапия се основава на идеята, че начинът, по който хората възприемат себе си, своите взаимоотношения, работата си и цялостния си живот формират техните чувства. Когато хората успеят да променят мисленето си в положителна посока, те могат драстично и много бързо да подобрят настроението си.   


Авторът е наричан „бащата на положителното мислене“. Той споделя своята формула за вярата и оптимизма, които милиони хора по света са превърнали в житейска философия.

Книгата е ръководство за използване на духовни техники за преодоляване на депресия, апатия и други подобни състояния. Норман Винсънт Пийл учи читателите как да бъдат щастливи и уверени в себе си, за да постигнат успех.                                                                    

Принципите в тази книга, са извлечени по пътя на опита и грешката.

Те са отговор на собствените проблеми и предизвикателства на автора. Идеята за това четиво се ражда в резултат на усилията му да сподели своя духовен опит с останалите хора. Той вярва, че ако нещо е помогнало на него, ще помогне и на другите. Норман Винсънт Пийл открива отговорите на своите въпроси в учението на Иисус Христос и така преоткрива вечните истини за живота.

Книгата е смятана за една от най-добрите в областта на личностното развитие и себепознанието. Разпространена е в повече от 20 милиона екземпляра и е преведена на десетки езици. Четивото е истинско доказателство, че вярата може да прави чудеса.  Много хора са променили живота си, използвайки техниките, представени в тази книга, и са благодарни за резултатите, които имат. 


Книгата е издадена през 2019 година. Идеите на авторката се базират на онлайн проучване относно почивката. В това изследване са включени над 18 000 души от 135 страни. Клаудия Хамънд използва тези резултати, за да разбере кои дейности се считат за най-релаксиращи и защо две трети от анкетираните казват, че не си почиват достатъчно.

Книгата предлага десетте най-популярни начина за отмора.

Според авторката хората трябва да намерят баланс между почивка и работа, за да успеят да се справят със стреса. Някои дейности като четене, слушане на музика и време сред природата, се смятат за най-популярните начини за почивка. Всеки човек релаксира по различен начин и трябва да открие точно това занимание, което му помага да се отпусне най-добре.   

 Ако животът ви се струва стресиращ, не само вие мислите така. Много неща около нас ни причиняват стрес. От неприятностите в работатадо напрежението вкъщи, от непрочетените имейли до неизмитите съдове – всички тези дребни неща се натрупват и водят до ежедневен стрес. За щастие, има лесен антидот за всичко това: почивката. Намирането на правилния начин за отмора може да подобри живота ви.  


Резюметата на тези и още книги може да чуете в Бързи Книги -
първото мобилно приложение за аудиорезюмета на български език.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: