HomeИНТЕРЕСНОЛитературният талант на Джон Грийн в ново поле

Литературният талант на Джон Грийн в ново поле

Грийн

Литературният талант на Джон Грийн в ново поле

Джон Грийн, един от най-обичаните съвременни автори на художествена литература за младежи, ще зарадва българските читатели с нова книга.

„Антропоцен: Есета за човешкото въздействие върху Земята“ представя литературния талант на Грийн в нова светлина – тази на есеист и вече му носи признанието както на читателите, така и на критиката. През 2021 г. книгата спечели наградата Goodreads Choice Award в категорията за нехудожествена литература.

След известно отсъствие на един от най-популярните автори на младежка литература, най-новата книга на Джон Грийн Антропоцен: Есета за човешкото въздействие върху Земята“ излиза на български език

Сборникът включва 44 есета, в които авторът се спира на различни теми и явления, посвещавайки ги на Халеевата комета, пингвините от Мадагаскар, велосирапторите, канадските гъски, плюшените мечета, залезите, човешката способност да се удивляваме и др. Написани с характерното, остроумно писателско перо на Грийн, есетата очертават основни противоречия на нашето съвремие по оригинален и информативен начин.

Тази забележителна симфония от текстове е естествено продължение на наложилия се в чужбина подкаст The Anthropocene Reviewed, в който авторът прави преглед на различни аспекти на човешкия опит в 5-звездна скала. Името на подкаста, а в последствие и на книгата, идва от понятието „антропоцен“, с което се определя настоящата геоложка ера, в която именно човешкото въздействие е определящо за планетата.

„Антропоцен: Есета за човешкото въздействие върху Земята“ спечели с почти двойна преднина читателския вот за Goodreads Choice Awards – 2021 г. в категорията „Нехудожествена литература“ и директно влезе в бестселър класацията на Ню Йорк Таймс. Списание People я определи като: перфектната книга за настоящето, а според Library Journal тя е от „съществено значение за общуването между хората“.

„Антропоцен: Есета за човешкото въздействие върху Земята“ ще се появи на български език с логото на импринт „Анишър“, запазена марка на издателство „Егмонт“ на 16 април, събота.

За Джон Грийн

Джон Грийн работи като асистент в издателска къща, докато пише първата си книга „Къде си, Аляска?” (Looking for Alaska, 2005)

Романът се превръща в бестселър и му донася не само голяма популярност, но и първото литературно отличие – наградата Printz. Следващите му книги се радват на не по-малък успех, авторът печели и престижната награда Edgar през 2009 г. с творбата си „Хартиени градове” (Paper Towns). „Вината в нашите звезди” (The Fault of Our Stars, 2012) оглавява редица световни класации за бестселъри, сред които на The New York Times и USA Today, а у нас на верига книжарници „Хеликон”.

Photo © Ton Koene

Екранизацията по хитовия роман е с участието на холивудската звезда Шейлин Удли и излиза по кината през юни 2014 г. През 2021 г. сп. Time включва „Вината в нашите звезди“ в класацията ТОП 100 на най-добрите книги за тийнейджъри (young adults), обхващаща най-завладяващите, просветляващи и влиятелни книги от 1800-а година насам.

През 2017 г. e публикуван романът му „Костенурки до безкрая“ (Turtles All the Way Down), която също се радва на ласкави отзиви от читателите и критиката. Обявена за най-добра книга на годината от The New York Times, Time и Wall Street Journal.

Заедно с брат си Ханк Джон Грийн създава Vlogbrothers – един от най-популярните видеопроекти в света

През януари 2018 г. се появява и подкастът The Anthropocene Reviewed. През 2014 г. Джон Грийн е определен от Time за един от 100-те най-влиятелни хора на планетата.


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: