HomeИНТЕРЕСНОГеорги Победоносец – светец, който е почитан в различни религии

Георги Победоносец – светец, който е почитан в различни религии

църква на Богородица на рифа и остров Свети Георги в Которския залив Остров Свети Георги

Георги Победоносец – светец, който е почитан в различни религии

На 6 май отдаваме почит на храбрия великомъченик – Георги Победоносец, който до последния си дъх се уповавал на Бога и завършва своя храбър и мъченически живот с думите: „Господи, чуй ме! Приеми моята душа в мир!“. 

Снимка на корицата: Църква на Богородица на остров Св. Георги в Которския залив в Пераст в Черна гора

Името Георги е с гръцки произход и е символ на земята, обработването на земята и земевладелците (от гео – земя и ерго – работя)

Но самият светец Георги се свързва с храбростта и войната. Свети Георги (275 – 281 г. – 23 април 303 г.) е бил мъченик, загинал за христовата вяра. Той е един от най-почитаните светци и мъченици за вярата. Паметта му се чества от почти всички християни на Изток и на Запад без разлика от конфесионалната им принадлежност. Много популярен е светецът и на Балканите – в България, Сърбия, Гърция и т. н. У нас св. Георги е патрон на Българската армия и затова 6 май е Ден на храбростта. 

Смята се, че на 23 ноември Георги е бил измъчван по заповед на император Диоклециан заради предаността му към православната вяра

Но един ангел се явил, сложил ръката си върху измъчения воин и той беше изцелен. Виждайки чудотворно изцеление, много от езичниците се обърнали към православната вяра. Георги не се отказва от вярата си въпреки ужасните мъчения. Според легендата родителите му били дълбоко вярващи християни. С малки изключения повечето жития посочват като родно място на св. вмчк Георги – Кападокия, а за място на неговата смърт се сочи гр. Лид в Палестина (днес Израел). Самият той се издига до чин старши командир на армията на император Диоклециан. Но когато в страната започнало преследване на християните, Георги се явил в Сената, обявил, че е православен, и раздал цялото си имущество на бедните. Молбите на Диоклециан да изостави своите възгледи бяха напразни. Поради това Георги бил подложен на ужасни мъчения. Измъчвали го, но ангел излекувал раните му, хвърляли го в негасена вар, принуден бил да бяга в ботуши с пирони вътре. Краката и ръцете му били счупени, дали му отрова, били го с камшици, но той не се отказал от идеите си и в същото време останал невредим. Тогава императорът заповядал да отсекат главата му на 23 април 303 г.

Как се почита Свети Георги в различни страни

Има версия, както се случва доста често с християнските светци, култът към св. Георги да е издигнат в опозиция на езическия Дионис. Така ли е или не, този светец е почитан в много страни. По традиция Георги се смята за покровител на земеделци, овчари, воини и пътешественици. Вероятно именно във връзка с последния факт този светец е много популярен и сред циганите.

Снимка: Икона на св. Георги с житие, XVI-XVII век, Държавен исторически музей, изложба Български икони

Православните в България, Сърбия и Македония му се молят за дъжд

В много страни като Грузия и Великобритания св. Георги се почита като национален светец. Грузинците се обръщат към Свети Георги с молби за късмет, за изцеление, за потомство на добитък, за защита от злото, за раждане. Гергьовден е официално обявен за неработен в Грузия, както и в България. В Грузия, например, съществуват точно 365 храма, посветени на св. Георги, колкото са и дните в годината. Самото име на страната, съхранило се в много езици, е производно от името на светеца – Георгия (Джорджия). Грузинските жития говорят, че св. Нино, покръстителката на Грузия била родственица на бащата на светеца – Геронтий, с което се обяснява почитането на св. Георги в Грузия като национален светец. Европейците вярват, че молитвите, отправени към този светец, облекчават заразните болести и отровните змии. Свети Георги е добре познат на ислямските народи в Африка под името Jirjis и на народите от Близкия изток под името ал-Khidr.  Много от житията и легендите в исляма са сходни с тези от гръцките и християнски източници, но отнесени с 4 века по-късно. 

Най-старата руска църква е издигната в чест на Св. Георги.

Дървената църква „Св. Георги Победоносец“ край село Родионово, Подпорожски район, Ленинградска област

Построена е през 1493 г., се счита за най-старата дървена църква в Русия, която стои на историческото си място. Този храм е затворен, но всяка година в деня на св. Георги на 6 май се прави служба в този храм. Всеки, който стигне до Родионово обаче, може да открие монаха Методий, който отваря вратите на църквата за всички.

Мощи на Георги Победоносец

Името на Георги Победоносец е неразривно свързано с манастира Ксенофонт на Атон

Първата църква на това място, според легендата, е издигната през 520 г. от богат сенатор и е посветена на светия мъченик Димитрий. На това място е построена нов храм през 1819 г. Днес това е най-големият храм на Атон с иконостас от цветен мрамор. Сред светините, които се съхраняват в манастира, са чудотворните икони на Божията майка и св. Георги. Мощите на св. мъченик Георги са в едно малко израелско градче до Тел Авив – Лид(Лод).

Появата на град Москва се свързва с името на Георги Победоносец

Когато на великия княз на Киев Владимир Мономах се родил син, той го нарича Юрий. Георги Победоносец става негов небесен покровител, а княжеският печат изобразява Свети Георги слязъл от коня и изтеглил меч (на това изображение няма змия). Според легендата Юрий Долгорукий пътувал от Киев за Владимир и по пътя спрял да остане при болярина Кучка. Принцът не харесал приема и отначало решил да екзекутира болярина, но харесвайки притежанията му, той дал заповед да се основе там град Москва. И в герба на новия град той вмъкнал образа на своя небесен покровител, пишат от Религия.

След Великата октомврийска революция гербът на Москва е премахнат и през 1925 г. Москва става първият град с революционни символи

Вместо Свети Георги на герба се появяват всички атрибути на работническо-селската държава – червена звезда, сърп и чук, ръжени класове и зъбно колело, символизиращи връзката между селото и града, както и емблемата на електрификацията – динамо. Образът на Свети Георги е върнат в Москва по време на Великата отечествена война – кавалерист, удрящ свастика със змийски глави, който явно е вдъхновен от мотивите на древния московски герб.

Историческата емблема на образеца от 1781 г. е върната в Москва на 23 ноември 1993 г. със заповед на кмета на столицата. Малко е жалко, че на герба е запазен образът на средновековен рицар, който е далеч от православния образ на светец, но основното е, че Москва отново е под закрилата на Свети Георги Победоносец. 

Снимка: Исторически герб на Москва, 1781г.

Освен това свети Георги е покровител и на градовете Бейрут, Генуа, Венеция, Неапол, Барселона, Истанбул, Любляна и Фрайбург, Русе

Свети Георги е покровител на Англия, България (у нас е официален държавен празник), Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия и Черна гора. 

Православната църква в Гърция, Румъния и Египет (там той е познат като принцът сред всички мъченици) го честват на 23 април(по нов стил), а в България, Грузия, Северна Македония, Сърбия и Черна гора на 6 май(по стар стил).

Голяма е почитта на нашия народ към светеца и не напразно една от най-големите български светини – издигнатият и населяван от българи манастир на Света гора (9 в.) носи името „Св. Георги“, както вече бе споменато.

Пловдив, храм Св. Георги

В България много от най-старите църкви носят името на свети Георги

Ротондата в София „Свети Георги“ е православен храм, построена в началото на IV век само няколко десетилетия след мъченическата смърт на светеца, Русе (1838 г.), в Перник Църквата„Св. Георги“ е построена през 1843 г., Смолян (1842 г.), първият български исторически православен храм в Пловдив, свързан с борбата за национално самосъзнание и за самостоятелна българска църква, особено активна през 40-те години на XIX в. носи името на св. Георги (1852), Панагюрище (1856-1860г, опожарен и възстановен през 1878-1880 г.), Асеновград(1848 г.), Базилика Св. Георги Победоносец в София (1899 – 1909г) и др.


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: