HomeСЪБИТИЯГерманският хореограф Юлиан Вебер открива 15-ото издание на „Антистатик“

Германският хореограф Юлиан Вебер открива 15-ото издание на „Антистатик“

Вебер

Германският хореограф Юлиан Вебер открива 15-ото издание на „Антистатик“

„Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват“ е мотото на тазгодишния Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

Гьоте- институт България и организаторите на събитието Ви канят на откриването на фестивала на 9-и май от 19:00 часа, когато германският хореограф Юлиан Вебер ще представи премиерно за България „Дуети с абстракции“ в „Квадрат 500“

Проектът, стартирал през 2021 г., не следва класическата драматургия с наратив, начало и край, а пресъздава откривателско пътешествие, в което на фокус са физическото, соматичното и сетивното изследване на концепцията за абстракцията във визуалните изкуства. Дуетите, които ще видим в София, са с избрани творби от представителната колекция на Национална галерия „Квадрат 500“. Там, заедно с музикантката Ику – Йохана Одерски, Вебер ще „танцува“ с картините „Стъклената кана” (1933) на художника и скулптор Иван Ненов (1902-1997), „Прозорец” (1969) на живописеца Найден Петков (1918-1989), както и с кинетичната скулптура „Каприз” (1982) на визуалната артистка Лин Емери (1926-2021).

Другото германско участие в програмата на фестивала ще бъде на 10-и май от 19:30 часа в „Топлоцентрала“, когато хореографката Зуфит Симон ще представи „Странни чужди тела”

Изпълнителката е вдъхновена от текста на френския философ Жан-Люк Нанси, „58 индекса за тялото“, наподобяващ философски списък от концепции и кратки, понякога противоречащи си, бележки относно човешкото тяло. На сцената, три тела с много различна физика, се впускат в изследване върху движението на тялото, за да докажат, че то винаги трябва да се мисли във връзка с други тела. След представлението ще има разговор с екипа, модериран от философа Боян Манчев.

Участието на Юлиан Вебер продължава и на 15-и май в 15:00 часа в Национална галерия „Квадрат 500“, когато ще бъде представен резултатът от двуседмичната му хореографска лаборатория с български артисти – „Moving in Squares“. Амбициозното начинание има за цел да осъществи една от най-популярните световни практики в български контекст – танц в музей. Зрителите ще могат да присъстват на пет новосъздадени „дуета“ между артист и произведение на изкуството. По време събитието Виолета Витанова ще взаимодейства с „Пейзаж с фетиш“ на Динко Стоев, Станислав Генадиев – с “Площадна” на Петър Дочев,

Зорница Стоянова – с „Портрет в червено“ на Десислава Минчева, Галина Борисова

– с „Kомпозиция женска фигура“ на Николай Абрашев, а Войн де Войн – с „Човекът с вестник“ на Ренато Гутузо.

Новата инициатива „Moving in Squares“ е част от дългогодишната образователна платформа на „Антистатик“ – „Без дистанция“ и се реализира с подкрепата на Гьоте- институт България и в партньорство с Национална галерия „Квадрат 500“ и мрежата “Life Long Burning” – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа, съфинансирана от Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз.

ПОВЕЧЕ ЗА АРТИСТИТЕ

ЮЛИАН ВЕБЕР

Хореограф, танцьор, визуален артист и дизайнер. Учи скулптура във втория по големина университет за приложни изкуства в Германия, хореография в HZT, Берлин, както и в “Theaterschool“ в Амстердам. Работите му са свързани преди всичко с темата за пространствата и взаимодействието между движение, тяло и обект. Застанал на кръстопътя между визуалните и изпълнителски изкуства, Вебер печели редица отличия, сред които и Berlin Art Prize за 2015 г. Той е съосновател на галерията за танц и пърформанс “New Fears” в Берлин.

ЗУФИТ СИМОН

е изпълнителката и хореографка, родена в Израел. Завършва образованието си по съвременен танц във Висшето училище по музика и сценични изкуства във Франкфурт на Майн. През 2012 г. участва в Немската танцова платформа в Дрезден със солото Wild Thing. Две години по-късно в рамките на същата платформа на сцената на театър „Кампнагел” в Хамбург показва хореографския концерт I LIKE TO MOVE IT. Между 2015 и 2018 г. работи заедно с режисьора Мориц Шонекер (“Die Zofen“ (Genet) and “Judith“ (Hebbel)) в „Theaterhaus Jena“, където курира и танцова поредица. През 2019 г. завършва трилогията „un-emotional”, посветена на отношенията между езика на физиката, имитацията и жестовете. „Странни чужди тела” е най-новата й продукция, чиято премиера се състои през 2020 г., на сцената на “Schwere reiter” в Мюнхен.

Повече информация за българските артисти, които ще вземат участие в представянето на „Moving in Squares“ можете да откриете ТУК.


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: