HomeИНТЕРЕСНОТоп 5 книги за успешно управление на финансите

Топ 5 книги за успешно управление на финансите

финансите

Топ 5 книги за успешно управление на финансите

Светът на финансите е сложен. Някои хора получават средна работна заплата и успяват да спестят пари, докато други се борят да свържат двата края при наличието на висок месечен доход.

Каква е тайната? – Финансова грамотност. Повечето хора днес живеят от заплата до заплата. Те нямат спестени средства за спешни случаи. За да ви помогнем с управлението на финансите ви, съставихме списък с някои от най-добрите финансови книги на всички времена. Докосвайки се до съвети от експерти и опита на другите, ще придобиете по-задълбочено познание темата за финансите, независимо от възрастта ви.  

В тези книги ще намерите безценни уроци за парите. Нека разгледаме списъка, а след това можете да решите коя предпочитате да прочетете през уикенда.  

Умни пари, умни деца – Дейв Рамзи и Рейчъл Круз

“Умни пари, умни деца“ e издадена през 2014 година. Авторите използват практически и стратегически принципи, за да ограмотят финансово както възрастните, така и децата. Дейв Рамзи често говори от личен опит и споделя своите трудности с парите.

Той изминава дълъг и нелек път от фалирал предприемач до един от най-успешните финансови консултанти в Съединените щати

Неговият опит и знания в сферата на финансите помагат на много хора да си върнат свободата и сигурността, от които имат нужда. Своята мъдрост Дейв Рамзи черпи от Библията, а методите за финансово обучение на децата са изпитани и доказани. Те не са просто тествани върху случайни хора, а са изпробвани върху собствените му деца. Със сигурност можем да твърдим, че Рамзи знае какво говори.   

Понастоящем и трите му вече пораснали деца са финансово грамотни и независими. Това показва, че можем да се доверим на съветите в тази книги.

Като родители всеки един от нас иска най-доброто за детето си. Готови сме да направим всичко, за да гарантираме, че то ще се превърне в отговорна и зряла личност. Дейв Рамзи учи децата си още от 3-годишна възраст как да разпределят парите си в три плика – един за спестявания, втори за харчене и трети за дарения. Това помага на малките да разберат значението на парите и тяхната стойност.

В своята книга Дейв Рамзи и дъщеря му Рейчъл Круз учат родителите как да отглеждат деца, които ценят парите

Те показват принципите, върху които се изгражда правилното отношение към финансите. Книгата започва с основните неща като работа, харчене, спестяване и дарение и преминава към по-трудните въпроси като дългове, кредити и финансова нестабилност. Съветите, които авторите предлагат, са подходящи за всички родители и техните деца, независимо от доходите и възрастта им.

Богат татко, беден татко – Робър Кийосаки

 Книгата “Богат татко, беден татко: Уроците за парите, на които богатите учат децата си, а бедните и средната класа – не” е издадена през 1997 година. Нейният автор Робърт Кийосаки е световно признат експерт по финансова грамотност. Книгата описва различията в мисленето на богатите и бедните, и е предназначена за всеки, който иска да повиши своята финансова интелигентност.

Авторът Робърт Кийосаки е главният герой в „Беден татко, богат татко“

Бедният татко е биологичният баща на автора. Той е бил изключително образован и интелигентен човек, професор в университет. За съжаление, винаги е имал финансови затруднения, въпреки че е печелил добре. След смъртта си оставя доста дългове и сметки за плащане.

Другият баща на автора, който всъщност е баща на негов приятел, е нискообразован човек. Той дори не е завършил осми клас, но става един от най-богатите хора на Хаваите. Робърт Кийосаки го приема за свой наставник и ментор и го нарича „богат татко“ в книгата си. След смъртта си оставя десетки милиони долара на семейството си, на благотворителни организации и на църквата, която посещава.

Робърт Кийосаки обича и двамата бащи и се възхищава на техните силни и харизматични характери

Тези мъже имат две коренно различни гледни точки относно парите и финансите: едната – на богат човек, а другата – на беден. Бедният татко дава съвет на сина си да учи много, да получава отлични оценки, да си намери добра работа и да върши всичко усърдно и прилежно, за да постигне мечтите си. Богатият татко назначава на работа в своя ресторант 9- годишни момчета. Плаща им малко, но им преподава безценни уроци. Това се случва в Хавай през 1956 година. Богатият татко учи своите работници на финасова грамотност. Първият урок, който им дава, е, че богатите хора карат парите да работят за тях. Той ги учи, че активите правят пари, а пасивите вземат пари и  подчертава необходимостта да се научи тази проста разлика. Тогава хората могат да се съсредоточат върху натрупването на активи, като същевременно избягват пасивите.

Пълно финансово преобразяване – Дейв Рамзи

Много хора са притиснати от огромни дългове, постоянно растящи цени и нищожни спестявания. Има обаче един сигурен начин да се излезе от това положение и той се нарича „Пълно финансово преобразяване“. Дейв Рамзи предлага точен и изпълним план, който ще промени отношението ви към финансите. С него можете да контролирате парите си и те да започнат да работят за вас.

Следвайки седем лесни стъпки, всеки човек може да върне финансовата сигурност в живота си и да започне да планира добра пенсия за в бъдеще

 Съветите, които Дейв Рамзи предлага, са подходящи за всички хора, независимо от доходите и възрастта им. Авторът смята, че финансовите процеси и принципи трябва да работят и в добри, и в лоши времена. Той се опитва да изгради у хората грамотност и дисциплина, които се отплащат многократно. Според него дългът е начин на хората да изпълняват прищевките си, преди да успеят да си ги позволят. Повечето американци не могат да си представят автомобил без месечни вноски, къща без ипотека, университет без студентски заем и покупки без кредитна карта.

Финансовите институции ни представят дълговете като нещо хубаво и нормално

Понякога сякаш губим представа какво е да живеем, без да погасяваме заеми. Според Дейв Рамзи да си купиш нещо по плана „Изплати за три месеца без лихва“ не е същото като да си го платиш в брой. Маркетингът, на който цяла Америка се връзва, кара хората да си купуват неща, от които не се нуждаят, с пари, които не са техни, за да впечатлят някого, когото дори не харесват. Авторът споделя своя дългогодишен опит и разкрива тайната на пълното финансово преобразяване. Всеки, който му се довери, няма да сбърка.  

Принципи за навигация при кризи с голям дълг – Рей Далио

Книгата „Принципи за навигация при кризи с голям дълг“ е издадена през 2018 година. Авторът  Рей  Далио  е  основател  на  инвестиционната  компания  „Бриджуотър Асошиътс“, която e петата най-уважавана частна компания в САЩ според класацията на списание „Форчън“. Според Рей Далио всички финансови кризи имат определени характеристики и модели. Като се научат да разпознават тези модели, инвеститорите могат да вземат по-добри решения.

В основата си финансите са въпрос на кредитиране и паричен дълг

Кредитът е купуване на власт, а дългът е обещание за изплащане. Заедно тези два елемента формират кредитния цикъл, който по своята същност е несъвършен.  Прекомерното  кредитиране  е  рисковано,  а  твърде  много  кредитни ограничения  задушават  растежа.  Постигането  на  баланса  е  основната  задача  на политиците.  Когато  съотношенията  на  кредитите  и  паричният дълг  станат неравномерни, политиците трябва да предприемат действия, така че да не се стигне до финансова  криза.    

Кредитирането  е  несъвършен  процес,  който  води  до  неизбежни проблеми.  Като  цяло  дълговият  цикъл  е  два  вида:  дефлационен  и  инфлационен. Основната  разлика  е,  че  инфлационните  кризи  обикновено  се  случват  в  страни  с външен дълг.   

Дефлационните дългови цикли, като например Голямата депресия и рецесията през 2008 година, имат пет отделни фази

Петте етапа на този дългов цикъл са доста сходни с тези на дефлационната криза, но за политиците е много по-трудно да постигнат намаляване на задлъжнялостта. Твърде често те не предприемат нужните действия за ограничаване на кризата. Ключът към успешното управление на почти всяка финансова криза е да се разпредели лошия дълг в обществото, като се използват спасителните мерки, вместо да се позволи на институциите да фалират.

Рей Далио се справя отлично по време на кризата през 2008 година. Той постига това чрез изграждането на изключителна фирмена култура.

Бизнес приключения – Джон Брукс

Книгaтa „Бизнec  пpиĸлючeния: 12 ĸлacичecĸи  иcтopии  oт  cвeтa  нa  Уoлcтpийт“  е издадена през 1969 година. Книгата е написана от журналиста Джон Брукс и е колекция от 12 cтaтии зa ĸopпopaтивния и финaнcoв живoт нa Aмepиĸa. Авторът пoмecтвa иcтopии зa големи компании като Форд и Ксерокс.

“Бизнес приключения“ е любимaтa бизнес книгa нa Бил Гeйтc и Уopън Бъфeт

Всяка една от историите проучва различна тема, включително световноизвестни лидери и техните успехи, неуспехи и трудности. Тези  истински  истории  от  различни  компании  рисуват  портрета  на  американския бизнес свят през 60-те години на 20 век. Темите, които се разглеждат, са актуални за читателите дори и днес.

Централно място в книгата имат колебанията на фондовия пазар и огромното въздействие на шепа хора върху националните и международните икономики

Кризите на фондовите пазари често възникват бързо и неочаквано. Крахът на  американската  фондова  борса  през  1962  година,  например, е  краткотраен. Първоначално  изглежда,  че  кризата  ще  има  дълготрайни  последици  като  тази, предшестваща Голямата депресия. Вместо това тя отминава много бързо и никой не знае точно как и защо.

В книгата  пише как Дженерал Илектрик се сблъсква с вътрешна криза, когато много от нейните служители са признати за виновни за фиксиране на цените. След сериозен съдебен процес, много ръководители на Дженерал Илектрик отиват в затвора. Това е един от  първите  случаи  на  Закона  на  Шърман. 

Антитръстовият  закон  Шърман е първият антимонополен закон в САЩ, който обявява за престъпление препятстването на свободната търговия чрез създаването на монопол.

Резюметата на тези и още книги може да чуете в Бързи Книги -
първото мобилно приложение за аудиорезюмета на български език.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:


Share With: