HomeЗДРАВЕБърнаут – диагноза или просто преумора?

Бърнаут – диагноза или просто преумора?

бърнаут

Бърнаут – диагноза или просто преумора?

Професионалното прегряване или т.н. бърнаут (burn out) е термин, който въпреки, че доби популярност не далеч назад във времето, е известен още от 1974 година.

Първият, който говори за този синдром,  свързан с професионалния стрес е американски психолог

Най-общо казано понятието описва състояния на изтощение, фрустрация и различни поведенчески прояви, в следствие на продължителен професионален стрес.

Това води до влошаване както на психическото състояние на човек, така и на физическото му. Дългата и продължителна работа, работната рутина без цели, почивка и разнообразие може да доведе до изчерпване на ресурсите на човек, лоша концентрация, липса на мотивация, депресия, нервност, подозрителност и др.

Понятието бърнаут е разглеждано и видоизменяно през годините от множество изследователи и теоретици, ето защо до общо определение и конкретна дефиниция трудно можем да достигнем

Въпреки това обаче има някои основни идеи, които обединяват конкретни характеристики на синдрома. Те включват изчерпване на енергията, свързана с професионалните дейности, емоционална апатия или физическо изтощение, отрицателна самооценка, изолация, загуба на интерес и отношение към работния процес, стрес, проблеми в междуличностното общуване с колеги и началници.

В миналото се е считало, че хората страдащи от синдрома на прегряване са основно работещи в сферата на социалните и здравните услуги. Но развитието на теорията в следствие на множество изследвания, хвърля светлина върху това, че всяка професия би могла да е изложена на това. 

Обикновено хората, които преминават през бърнаут имат склонността да изработват личностни механизми, с които да се справят или съхраняват своята психична енергия

Много са причините за възникването и развитието на синдрома на бърнаут. Взимат се предвид както външни, така и вътрешни фактори. От прекалено монотонна и скучна работа, до прекалено взискателна среда, неотговаряща на ресурсите на човек, през стремеж към независимост, чувство за недооцененост, липса на връзка с екипа или неразбиране на работния процес, личностни особености и др.

Има проучвания, които изтъкват различия в пола като рисков фактор, като наблягат на това, че жените са по-податливи от мъжете. Тук факторите са няколко: по-емоционалната природа на жената, дългото отсъствие от работна среда по време на майчинство или домакинстване, непрекъснатото сравнение с постиженията на другия пол и други.

Може би е добре да отбележим, че към момента синдромът на бърнаут не е описан като диагноза в международната класификация на болестите (МКБ-10), което е добра новина

Разбира се не бива да бъде пренебрегван и неглижиран, а дори напротив. Когато се чувстваме преуморени и изчерпани, но преумората не отминава след почивка или приятни зареждащи емоции, е добре да се огледаме около себе си и в себе си и да се опитаме да разберем причината за нея.

Без да се опитваме да класифицираме рискови и по-малко рискови професии за развитие на професионално прегряване, можем да кажем, че обикновено по-често срещано е при хора, практикуващи помагащи професии. Тук включваме по един или друг начин всички сфери на работа, в които има директен контакт и комуникация човек-човек. Медицински персонал, учители, журналисти, мениджъри, лични асистенти и много други професии биха могли да отключат прегряване в различен етап.

Синдромът на бърнаут често засяга хора на висок пост, хора, които имат ръководни позиции или интензивни и специфични междуличностни взаимоотношения и отговорности

Бурнаут е състояние, което се намира между здравето и болестта и води до последици върху цялостното личностно функциониране. Много хора бъркат това състояние с тревожността например.

Професионалният стрес е явление, което включва различни характеристики и изисква обстойно оценяване на всички компоненти, с цел да се избегне погрешно лечение, коморбидност с други заболявания и да се вземат предвид всички особености на житейския цикъл през който преминава човек. Необходима е обстойна оценка, работа с уменията за справяне на всеки отделен човек.

Каквато и дефиниция да използваме, синдромът на прегряването не е за подценяване и изисква внимание и отношение

Всеки пренебрегнат сигнал, може да влоши и задълбочи проблема и да доведе след себе си по-сериозни последствия.

Една от първите стъпки за излизането от това състояние е да можем да открием първопричината за стреса, от къде и кога започва всичко. Не на последно място да говорим за това и да подредим приоритетите си, без да се чувстваме виновни.

Балансираният живот, т.е добра храна, качествен сън и лично време за почивка са задължителни при преминаването през бърнаут.


Фотка Георгиева
Фотка Георгиева е специалист клинична психология с основни интереси и области на консултантска практика: кризисна интервенция, проблеми със самооценката и общуването, хранителни разстройства, безпокойство, тревожност, стрес и чувство на неудовлетвореност, бърн-аут, проблеми по време на бременност и следродилна депресия и др. Тя е част от екипа на Медицински комплекс "Доверие" София и Център Empatium

„Вярвам, че хората имаме силата да направим промените, които търсим. Има моменти в живота ни, когато се чувстваме обезсилени и откъснати от себе си и другите. Тук съм за да вървя с Вас по Вашето пътуване към изграждането на една силна личност.“

В своята рубрика Фотка Георгиева ще споделя мнение по актуални казуси, но и ще отговаря на ваши въпроси. Пишете на:  fotkavasileva@gmail.com

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: