HomeСЪБИТИЯПолзвате ли приложения за запознанства? – съвети на психолога

Ползвате ли приложения за запознанства? – съвети на психолога

запознанства

Ползвате ли приложения за запознанства? – съвети на психолога

Приложенията за запознанства стават все по-популярни в целия свят и трупат хиляди потребители месечно.

Прибягването до такива платформи може да крие въпроси като „Защо не откривам своя човек?“, „Защо се представят за друг?“, „Къде бъркам?“, както и други, свързани с очакванията ни и начина по който се свързваме с другите. На тези въпроси и редица други ще отговори психологът Георги Добрев в предстоящия уебинар „Dating Apps – психологически аспекти“. Събитието ще се проведе в понеделник, 16 май 2022 г., а повече информация може да откриете на Фейсбук страницата ни тук. За уебинара е нужно предварително заявяване на участие, което може да попълните от тук.

В специално интервю за Мадамско, организаторът на уебинара – Георги Добрев, ни открехва вратичката към някои от темите, които ще бъдат обсъждани.

Как се роди идеята за събитието?


Живеем във времена на удобства, в които бихме могли да получим сега, точно в този момент, само с едно кликване на мишката или докосване по дисплея, всичко онова, от което се нуждаем. Бързо можем да си набавим неща от първа необходимост (храна, козметика, аксесоари и други), но и партньор – за да заменим настоящия с по-добър, за да се справим със самотата (да бъдем в различно от своето присъствие), за да задоволим сексуалните си нужди и други. Задоволяването на всяка наша потребност толкова бързо носи със себе си и своите негативи. От една страна за еднократните интимните отношения, които се случват импулсивно и необмислено. От друга за самите интимни отношения, при които знаем, че ако този партньор не отговори на очакванията ни, то има много други и лесно би могъл да бъде заменен.

Идеята за събитието се зароди именно от описаните трудности, с които се сблъсква ежедневно съвременният човек. Неговите очаквания, опасения и отношения с другите, дори и със самия себе си. Това е една актуална, но и важна тема, която разгръща начина, по който се свързваме с другите, идеализираните ни идеи за интимни отношения, еднократни срещи, както и много други аспекти на нашата личност, възприятия и връзки.

Кои са най-ценните съвети и уроци, които участниците в уебинара ще успеят да извлекат за себе си? Как ще им помогнат в общуването с човека отсреща?

С участниците в уебинара ще разгледаме различни ситуации и ще обсъдим психологическите аспекти на приложенията за запознанства. Вярвам, че това ще доведе до по-силно разбиране на себе си и другите. От друга страна получените знания биха могли да послужат като инструмент за справяне в света на оnline срещите и в търсенето на партньор.

Кои хора прибягват към сайтове или приложения за запознанства? Имат ли психологически профил и ако да – кои са някои от общите черти, които притежават?

Не бих казал, че има психологически профил на потребителите на приложения за запознанства. По-скоро тук можем да говорим за една неограничена възможност, каталог с потенциални партньори, от който да избираме. Днес масово хора от различни възрасти използват приложения за запознанства с различни цели. Някои от тях от любопитство, в търсене на партньор, в търсене на социални интеракции, приятелства, секс и други.

В сайтовете и приложенията за запознанства бихме могли да се срещнем с различни типове личности, с различни потребности и разбирания за живота и междуличностните отношения.

Според Вас кой е най-големият минус и кой е най-големият плюс, когато използваме приложения за запознанства?


Смятам, че най-големият минус на приложенията за запознанства е живият контакт. Online общуването предоставя възможност на участниците в разговора да излязат от реалния си образ и да бъдат каквито пожелаят. Те имат възможност да замаскират свои негативни характеристики, за които са наясно, или да разкрасят своя образ, генерално. Това, разбира се, би могло да се отчете и при срещите на живо. Вярвам, че тогава подобни хиперболизации по-лесно биха могли да бъдат забелязани. От друга страна неизвестността на събеседника отваря пространство за въображението и неговия образ се идеализира спрямо желанията ни за партньор. В следствие на това, при осъществена среща има много голяма вероятност да не харесаме човека срещу нас.

Най-големият плюс е, че имаме възможност да общуваме с нови хора в удобно за нас време, от всяко място на света. Смятам, че  при всяка една интеракция с нов човек, научаваме нещо ново за нас, както и за междуличностните отношения.

“Catfishing” или създаването на фалшива самоличност в социалните мрежи е един от големите проблеми на 21-ви век. Какви могат да бъдат психологическите травми/последствия за човек, който разбере, че е общувал и се е открил емоционално пред измислен образ?


Последствията при общуването с човек, криещ се под различна самоличност биха могли да бъдат много и различни. Те са спрямо възприятията, личностните черти и устойчивостта на другия. От една страна разобличаването би могло да доведе до тревожност, отвращение, съмнения в себе си, в другите и в тяхната автентичност, склонност към недоверие (всичко се поставя под съмнение) и т.н. От друга е възможно, измаменият, да се откаже от този тип търсене на събеседници/партньори. От трета – това да не повлияе на търсенето му в киберпространството, но да доведе до предпазливост или да не се отчете промяна.

Според Вас защо за някои хора е толкова трудно да намерят партньор и да изградят здравословни взаимоотношения? Смятате ли, че големите очаквания и изисквания ни лишават от възможността да срещнем своята половинка?

Зад срещата на подходящ партньор и зад консистентните или още наречените здравословни взаимоотношения има различни фактори. Един от тях със сигурност са нашите очаквания към другия. В интернет пространството, във филмовата продукция и в социалните мрежи сме заобиколени от съвършенства. Приказната и безусловна любов, перфектният партньор, образцовото семейство, безупречните деца, категоричната кариера и много други. Тези съвършенства силно оказват влияние на нас и нашето разбиране за живота, за онова, което може да ни направи щастливи и за партньора, който вече съществува в нашето съзнание, още преди да сме го срещнали.

Много често, срещайки се с подобни перфектни елементи от човешкия живот си казваме, че това не е реално. В следващия момент се улавяме как се вълнуваме на романтични сцени, случайни срещи с перфектния партньор и други ситуации и преживявания, които тайно се надяваме да се случат и на нас. И когато вече сме  изградили представа и очаквания за житейския си път, семейство, партньор и т.н., то къде остава спонтанността, възможността да видим и оценим хората, с които се срещаме, знаейки, че можем да имаме повече?!


Георги Добрев
Георги Добрев е дипломиран психолог от бакалавърската програма по психология на Нов български университет, където продължава и своето обучение в магистърската програма „Клинична психология – психоаналитична перспектива“. Той се обучава за специалист при хранителни нарушения към УНИКАЛ Онлайн Институт.  За психолога Георги Добрев е от изключителна важност в рамките на съвместната работа с клиенти да достигне до техния комфорт, по-високи нива на разбиране на себе си, изграждането на механизми за справяне с трудни ситуации и конфронтации на работното място и междуличностните отношения.


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: