HomeЗДРАВЕТоп 5 книги, които ще променят връзката ти с храната

Топ 5 книги, които ще променят връзката ти с храната

книги за връзка с храната

Топ 5 книги, които ще променят връзката ти с храната

Предложенията на аудиоприложението „Бързи книги“ помагат да разчупите оковите на постоянното преяждане и хранене с некачествена храна и за изграждане на здравословна връзка с храната.

За повечето от нас връзката с храната е ограничаваща, объркваща и стресираща. Голяма част от хората не обръщат внимание на това какво ядат и се хранят безразборно, което води до често преяждане и влошаване на здравето. Изследванията показват, че 70% от населението на България е изгубило здравословната си връзка с храната и много от тях не знаят какво се съдържа в това, което консумират.

За да ви помогнем да разчупите оковите на постоянното преяждане и хранене с некачествена храна, екипът на аудиоприложението „Бързи книги“, на които MADAMSKO е партньар са подготвили списък с топ книги за изграждане на здравословна връзка с храната.

Хранителна свобода завинаги
Мелиса Хартуиг

„Хранителна свобода завинаги“ е предназначена за всеки, който се бори с диетите и няма успех. Хранителната свобода е начин на живот, който помага на хората да вземат правилни решения по отношение на това, което ядат. Според авторката на книгата всеки човек се нуждае от промяна на хранителния режим и приемане на повече здравословна храна. Мелиса Хартуиг е сертифициран спортен диетолог и основател на хранителния режим „Чисти 30“.

Това е 30-дневен план, който има за цел да премахне вредните хранителните навици. Изключително важно е хората да се откажат от храните с негативно въздействие върху здравето и такива, които ги разболяват. Това включва захарта, млечните продукти, алкохола, дори житните и бобовите растения.

Мелиса Хартуиг предлага те да се заменят с режим, който набляга на зеленчуците и чистите източници на протеини. Тя препоръчва хората да се съобразяват какво ядат и да обръщат внимание на това как храните ги карат да се чувстват физически, психически и емоционално.


Гениални храни
Макс Лугавере и Пол Гревал

Има ли връзка между това, с което се храните, и вашия мозък?

Влияе ли храната и променя ли начина, по който мозъкът ви старее? Книгата на Макс Лугавере ще ви помогне да достигнете върхови умствени резултати чрез практични идеи и много съвети.

Мотивиран от болест, с която майка му била диагностицирана, авторът решава да изучи в детайли здравето на мозъка и как той работи. Тъй като болестта била неизвестна, дотогава форма на деменция, авторът посвещава пет години от живота си, като изчита всички най-нови медицински изследвания и успява да говори с едни от най-добрите специалисти в тази сфера на медицината.

„Гениални храни: Станете по-умни, по-щастливи и по-продуктивни, като предпазите мозъка си за живот“ – е наричана от мнозина наръчник за това, как да увеличим максимално здравето на мозъка си. Авторът споделя идеи, които спомагат не само за здравето на мозъка, но и за фокуса, ученето, запомнянето, креативността и възможността ни да анализираме нови идеи. С множество прости, но важни съвети хората могат да увеличат силата на мозъка и да подобрят общото си здраве за по-малко от две седмици.


Можем да сме здрави
Д-р Майкъл Грегър, Джийн Стоун

Авторите на “Можем да сме здрави“ ни разкриват тайната на дългия и здравословен живот. Диетите нямат за цел само да ни подготвят за банския костюм през лятото. Храненето оказва голямо влияние върху здравето на хората. Изборът на човек какво ще вечеря днес се отразява върху цялостното му състояние утре. Макар че всички ще умрем един ден, чрез правилно хранене можем да предотвратим и забавим неизбежното.

С преминаването към режим на хранене, основан на растителни продукти, хората могат да живеят по-дълго и по-здравословно. Много от болестите, от които страдаме днес, са причинени от прекомерното приемане на храни от животински произход. Ако промени начина си на хранене, човек може да предотврати доста сериозни заболявания като сърдечни болести и рак. Много често съветите за здравословно хранене са доста противоречиви. Приятелите казват едно, социалните медии друго, а лекарите съвсем различно. Човек е трудно да разбере откъде да започне.

Д-р Майкъл Грегър и Джийн Стоун предлагат някои ясни и лесни за спазване правила. Според тях убиец номер едно на хората са мастните отлагания по стените на артериите, наречени атеросклеротична плака. Натрупването на плака представлява втвърдяване на артериите от джобове със слузеста, богата на холестерол маса, която се натрупва по вътрешния слой на кръвоносните съдове. Това стеснява пътищата, по които тече кръвта. Ограничаването на циркулацията на кръв към сърдечния мускул води до болки в гърдите и натиск, известни като стенокардия. Ако плаката се разпука, в артерията може да се образува кръвен съсирек. Проучванията доказват, че сърдечните заболявания са основен убиец в много от развитите страни.


Интуитивното хранене
Евелин Трибол и Елис Реги

Книгата е издадена през 1995 година и има за цел да постави основите на правилния подход към здравословното хранене. Авторките съветват читателите да не приемат сляпо всякакви причудливи диети. Вместо това трябва да слушаме собственото си тяло и да внимаваме в това, което то ни казва. За разлика от ума, който е склонен да мисли ирационално по отношение на храната, телата ни интуитивно знаят кое е най-доброто за нас.

В днешно време диетата е представена като средството, което решава всичките ни проблеми. Диетолозите ни съветват да спазваме различни видове хранителни режими, за да отслабнем и да бъдем по-здрави и по-щастливи. Според Евелин Трибол и Елис Реш всъщност диетата често е рецепта за нещастие. Тя разрушава взаимоотношенията ни с храната. Развиваме нови страхове, чувстваме се виновни и впоследствие напълняваме повече, отколкото сме отслабнали.

Добрата новина е, че има алтернатива и това е интуитивното хранене. Този подход се състои в това да се вслушвате в собственото си тяло и да замените изкуствените ограничения, поставени от диетите, с естествени, определени от вашата собствена биология. Книгата е за всички хора, които са уморени от лишенията и от това да се чувстват вечно гладни, както и за диетолозите и лекарите, които се интересуват от алтернативни подходи за отслабване.


Корекция на храната
Д-р Марк Хаймън

Авторът споделя как най-сериозните проблеми като болести, психични разстройства, глобално затопляне и други, често се причиняват от храната и начина, по който я произвеждаме. Д-р Марк Хаймън описва какво трябва да се направи оттук нататък и очертава пътя към здравословното хранене и възстановяващо земеделие.

Книгата помага да читателите да подобрят здравето си и да спасят планетата чрез устойчиво произведена храна. Следващият път, когато си купите пакет картофен чипс или газирана вода, спрете и погледнете съставките. Всички те звучат толкова нормално, нали? Царевичен сироп, пшенично нишесте, соя. Точно тези съставки са ключът към толкова много проблеми, които виждаме около нас.

Свръхпреработената храна убива хората и планетата. Точно тя стои зад ужасяващата статистика за сърдечни заболявания, рак и диабет. За съжаление, интензивното земеделие е необходимо за производството на всичките тези нездравословни продукти, които съсипват нас и природата, и ускоряват изменението на климата. Д-р Марк Хаймън споделя какви храни е необходимо да се избягват, как трябва да действат управляващите по отношение на селското стопанство и какво могат да направят фермерите, за да произвеждат устойчиви храни.


Резюметата на тази и още книги може да чуете в Бързи Книги -
първото мобилно приложение за аудиорезюмета на български език.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Полезни свойства на артишок за тялото

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: