HomeСЪБИТИЯТанцувай, за да те танцуват

Танцувай, за да те танцуват

Dance-baby

Танцувай, за да те танцуват

15-oто издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ призовава „Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват“

От 09 до 19 май на различни сцени в София ще се проведе 15-oто издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, а екипът му приканва да застанем заедно срещу статиката и срещу войната.

Програмата му е съставена от 7 международни и 13 български продукции, DJ партита, танцова лаборатория и още изненади. Билетите за всички събития с вход вече са в продажба в системата на EPAYGO. Организаторите са предвидили и общ билет за 10 представления от програмата на Българската танцова платформа на стойност 50 лева.

„Танцувай, за да те танцуват“ е символичен двупосочен призив – от артистите от предишните десетилетия в танца към идващите след тях, както и от „Антистатик“ към публиката.

Представленията в програмата на фестивала заемат пространството на сцената с индивидуален артистичен почерк и изявени хореографски решения. Те не се страхуват да подлагат на съмнение стереотипите на тялото. Чрез съвременния език на танца задават въпроси и провокират размисли.“ – споделят тримата създатели на фестивала: Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев.

На 16 май от 19:30 ч. в „Топлоцентрала“ е време да отмерим „Колко кубични сантиметра e разрешено на тялото ми да обитава?“ с хореографката Соня Преград (Хърватия). Тя структурира представлението си като каталог от отличителни белези, заети от предишни нейни работи, превръщащи в обект женското тяло. Представлението поставя пред погледа на зрителя емоцията от докосващи се тела, предмети и пространство, преувеличена „като на игра“ от образите на три драг кралици. Разговорът с екипа след края на представлението ще бъде воден от Войн де Войн.

На 17 май отново в „Топлоцентала“ пристига екип от „Лечители“, водени от хореографката Ясна Виновършки (Германия/Хърватия). Те са на мисия да идентифицират и решат всички проблеми, заплетени казуси, емоционални натоварвания и енергийна стагнация, които може да са се натрупали в пространството, в което се намираме по време на представлението. Хореографията комбинира фикция с историческо-документални елементи и е изтъкана от тънък хумор, а представлението всеки път се адаптира към пространството, в което се показва, вземайки предвид неговото минало и настояща употреба, тъй като много от сегашните театрални пространства по-рано са имали различна функция. След края на „Лечители“ ще има разговор с публиката, воден от театроведа Елeна Ангелова.

На 18 май от 19:30 ч. в Сцена „Дерида“ гостува Виктория Илиоска (Северна Македония/Германия/) с представлението „Отговарям!”. То е създадено като конфронтация между политическата и индивидуалната ни идентичност и се развива като поредица от 100 въпроса, които хореографката и изпълнителка задава към самата себе си. Там, измежду въпросите „Виктория, какво биха били Изток и Запад, ако беше куче?“, „Виктория, какво ще се случи в бъдещето?“, „Виктория, по колко минути си миеш зъбите?“ границите между питащия и отговарящия, между сцената и истинския живот, се размиват. Представлението буквално пита и публиката. След края му, разговорът продължава в залата с модерацията на театроведа Деница Езекиева.

Фестивалната програма завършва на 19 май от 19:30 ч. в „Топлоцентрала“ с „Предметиране“ на хореографа, изпълнител и майстор на импровизацията Ян Розман (Словения). Представлението е интуитивна реакция на света от предмети, с които сме заобиколени, затова на сцената той се конфронтира с всевъзможни предмети наоколо и усещанията и идеите, които те предизвикват. Така превръща залата в пространство за контакт с живата и неживата материя, в екосистема, в която предметите си взаимодействат, разкривайки различни свои страни. Вечерта продължава с пърформативното DJ парти на Виолета Качакова и Мирко Попов (Северна Македония) в Бар „Топлоцентрала“.

Билетите за всички представления са в предварителна онлайн продажба от 10 и 15 лв. на EPAYGO.BG. Отново там се предлага и общ билет за десет представления от Българската танцова платформа на цена от 50 лв.


Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2022 се организира от Фондация „Брейн Стор Проджект”, Асоциация „Информбюро” и Сдружение „Номад Денс Академи България”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, Гьоте-институт България, Столична община – Календар на културните събития, NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN) Фонд за танцови копродукции, финансиран от Федералния правителствен комисар за култура и медии, Perform Europe като част от проекта “East is Best”, както и в партньорство с Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала”, Национална галерия „Квадрат 500”, Сцена „Дерида”, Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство и Общински културен институт „Красно село”. Българска танцова платформа се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Проектът “(NON)ALIGNED MOVEMENTS – Strengthening contemporary dance in Western Balkans / NAM” се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Програма „Култура“ на Столична община. Платаформа „Без дистанция”, в партньорство с проекта “Moving in Squares“, се реализира с подкрепата на Гьоте-институт България и мрежата “Life Long Burning” – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа, съфинансирана от Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз.

Прочетете още: Литературният талант на Джон Грийн в ново поле


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: