HomeИНТЕРЕСНОЕния – принцесата без принц

Ения – принцесата без принц

Enya

Ения – принцесата без принц

Има много прекрасни музиканти и певци. Талантливи, интересни, с чудесни гласове. А има и уникални. Такива, които са неповторими.

Разпознавате ги веднага, щом чуете звука на гласа им. Такава е ирландската изпълнителка и композиторка Еня Патриша Ни Бренън, по-известна като ENYA.

Тя е родена на 17 май 1961 в село Дор Барти, шестото от 9-те деца в семейството.

Кланът Бренънс са щастлива ирландска адаптация на Джаксън. Любовта към мелодиите е в кръвта на семейството. Баща й се интересува от църковна музика и композира келтски балади, майка й преподава музика в гимназия. Всички деца се насърчават да се  занимават с музика, да вземат уроци по вокал и инструмент, както и жаждата им за красота. Ения избира пианото, интересува се от класика. През 1968 г. братовчедите и по-големите й братя основават група An Clann as Dobhair, чието име, поради трудности при превода от галски на английски, по-късно се променя на Clannad.

Роднините й се изявяват в таверната на Лео Бренан, а по-късно придобиват европейска популярност като изпълнители на келтски фолк, смесен с рок и ню ейдж. Към момента на основаването на групата Ения е само на 7 години, но веднага след дипломирането си, се присъединява към нея, където сестра й Мойя вече заема водеща позиция, свири на арфа. По време на работата си с групата тя се запознава с мениджера Ник Райън и жена му Рома Райън, която е автор на песни. След напускането му на групата, Ения тръгва след него и решава да започне солова кариера. Тя самата казва, че 2/3 от успеха й се дължи на Райън.

Photo: instagram @official_enya

Коя е тази красива брюнетка и за какво пее, дълго време не знаех. Но бях сигурна, че пее за нещо красиво, приказно, прекрасно. Дълго време не знаех други песни на певицата, освен Caribbean Blue. И бавно завесата на тайната започна да се повдига. Други нейни песни започнаха да звучат по радиото, клипове се пускаха по телевизията. И всеки път е като потапяне в приказка, в свят на фантазия и мечти…

Веднъж попаднах на списание, в което имаше статия за тази певица. Прочетох го с нетърпение. Разбрах, че Ения е от Ирландия, обича класическата музика, особено руския композитор Сергей Василиевич Рахманинов. Тя сама композира музиката си и я записва по някакъв специален начин, при който един глас се наслоява върху друг, създавайки усещане за полифония, въпреки че е само тя. Именно тази особеност на звученето на нейните песни й пречи да изнася концерти на живо. губи се характерният й стил, изключителният ефект, който нейната музика произвежда. Въпреки че понякога, рядко тя все още се изявява на някои церемонии, награди.

Освен това Ения живее като истинска принцеса от приказка в замък.

Замъкът Мандърли на стойност 3,8 милиона евро, Дъблин, Ирландия

Ения води уединен живот. Интересното е, че този замък, който тя придобива през 1997 г., се казва Мандърли. Това е името на имението в романа на Дафне Дю Морие „Ребека“. Това е един от любимите й романи. Ето защо тя го нарича така.

Ения е богата. Това, по собствените й думи, е една от причините никога да не свърже живота си с мъж. „Страх ме е от брака, защото могат да се оженят за мен за удобство, а не за любов. Не бих бързала с брака, но мисля за това много“.

Тя остава принцеса без принц.

И замъкът й сякаш е потопен в стогодишна мечта…Живеейки в затворения си свят, певицата работи много. „Прекарвам часове в обмисляне: не мога да спра всичко и след това да се върна и да продължа да работя върху музиката. В мен има строгост, от която не мога да се отърся. С мен е трудно да се работи, знам го добре“.

Създавайки свои изображения и видеоклипове, Ения е изцяло потопена в творческия процес. Тя се опитва да доведе всичко до съвършенство и е готова да бъде на снимачната площадка толкова дълго, колкото е необходимо.

Photo: instagram @official_enya

Изглежда, че изживява всичко наистина. Може би затова нейните видеоклипове изглеждат така, сякаш са излезли направо от келтските митове или фантастични светове? И тя не играе, а живее в тях.

Ения е създала девет студийни албума (от 1987 до 2015г). Във всеки един сингъл има не само вокални партии, но и сложни оркестрации с хоров акомпанимент. И тя, разбира се, е известна със саундтраците си към много филми.

Първият в нейната музикална филмова кариера е саундтракът към филма „Принцът жаба“ (1984), който й е предложено да напише от филмовия продуцент Дейвид Пътнам, слушал демо касетите на Ения. Възползвайки се от шанса си, момичето експериментира с ново музикално оборудване. Нали на нейно разположение е имала цяло ателие!

Но безусловно най-известните филмови хитове на Ения са песните May It Be и Lothlorien, написани съвместно с филмовия композитор Хауърд Шор за „Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена“. За May It Be Enya спечелва наградата „Златен глобус“ през 2002 г. и беше номинирана за „Оскар“ (номинация за най-добра оригинална песен).

Какво още може да се разкаже за прекрасната Ения?

Фактът, че вече над тридесет години се радваме на нейната музика. Слушаме я в моменти на тъга и тогава, когато на душата ни е леко. И това е музика, която никога не омръзва. Може да се слуша безкрайно. Кой знае, може би Ения наистина е дошла от света на мечтите и древните легенди, за да донесе красота и светлина на хората с музиката си…

Снимка на корицата: pitchfork

Прочетете още: Цветелина Русалиева – за изкуството като страст и бизнес

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: