HomeЗДРАВЕТренирайте Постепенно, Последователно и Постоянно

Тренирайте Постепенно, Последователно и Постоянно

тренирайте

Тренирайте Постепенно, Последователно и Постоянно

Жената е създадена да бъде красива, жилава, силна, гъвкава и … разбира се загадка. Повечето от тези неща са даденост, за някои обаче е нужно да се потрудим.

Ваня Василева е треньор, спортист по дух и призвание. По важното е обаче, че годините професионален спорт я карат да се замисли за спецификите в различните тела и начините, по които спортът може да бъде решение независимо от годините и предубежденията. Как спортът може да бъде култура?

Преди 17 години Ваня създава дамски фитнес клуб „Феерия“. Дамски, защото треньорите работят основно с жени и са фокусирани в особеностите на женското тяло. Във „Феерия“ е уютно, усещаш се у дома и в същото време си предан на любовта към тялото си.  Срещаме се с Ваня по повод Европейския ден за борба с наднорменото тегло.

Кога разбра, че спортът е твоята философия?

Занимавам се със спорт от три годишната си възраст. В началото бе плуването, а след това (на 11 години) волейболът грабна сърцето ми. В годините, когато се състезавах и след това, когато имах възможност да работя и като треньор по волейбол взех от спорта всичко, което той би могъл да даде на един млад човек. Характер и качества, които изградени в годините, след това помагат и в обикновения живот, ако има изобщо обикновен живот 🙂

Винаги съм мислела, че волейболът ще е част от моя живот, независимо, че ще спра да се състезавам, но не стана точно така. Завършила съм Националната спортна Академия, където знанието за значението на спорта, за развитието и поддържането на един здрав организъм добиха ново измерение. Може би там някъде, в онези студентски години е започнала да се оформя и концепцията за популяризирането на спорта сред хората, които не са професионални спортисти или тяхното физическо състояние предполага спорт и терапия чрез спорт.

Снимки: Личен архив

Как избираме какъв спорт да спортуваме?

В детството ни голямо влияние оказва мнението и насоката от родителите ни. Ако те поставят добра основа и успеят да ни спечелят за каузата, то почти е сигурно, че след това ние сами ще търсим възможност за системно движение. Вариантите тогава са поне два: Да наследим спорта на някой от двамата родители или да ни изберат за някой спорт, заради физическите ни качества. Има  обаче и вариант, в който да не сме били вкарани в лоното на тази “религия“ и в един момент от живота си да осъзнаем, че имаме нужда да се занимаваме с някакъв спорт. Обикновено се започва с масови практики – Йога, аеробика, Зумба , Пилатес, фитнес … Аз вярвам, че за всеки човек има вариант или спорт, който да стане част от неговия живот.

Как стана така, че спортът за жени стана твое призвание?

Помните ли филмът „Божествени тела“? Или „Флашданс“? В академията имах възможност да се занимавам не само с волейбол. В онези години аеробиката и каланетиката бяха масовите спортове за жените и даваха възможност за практика. Йогата също. Общата физическа подготовка, обаче беше за избрани. За професионалните спортисти. Да, виждала съм и спорт или спортни Съботници в института, в който работеше майка ми, но не и спорт за превенция или спорт за оформяне на тялото. Спорт  всички … в  90-те години, кой точно говореше?

В края на студентските ми години имах възможността да работя и на място, което искаше да даде на дами възможност да оформят телата си, да ги променят и това беше първият ми досег с жени, които не са спортисти. Жени, които бяха интелигентни, търсещи нещо ново, което да им даде възможност за промяна. И може би тогава, отново се прокрадна идеята, че е необходимо да се говори повече,  да се покажат повече възможностите на кондиционната или на физическата подготовка, за да могат дамите да се грижат за телата си. Да получат информация, която да е специализирана, научна, точна и ясна и която да е в помощ на здравето им.

Може би постепенно осъзнах, че дамите, които нямат понятие и не са възпитани във физическата култура са повече, отколкото съм си давала сметка. Може би някъде там съм видяла възможността това да е ниша, не само бизнес, но и професионално развитие за мен като човек, който точно е излязъл от залата и търси възможности.

Снимки: Личен Архив

С какво тялото, физиката на жената е по-специално и заслужава по-особено внимание в контекста на спорта?

Човешкото тяло е съвършена система, която, ако се грижиш правилно за нея има способността да се възстановява. До тук всичко е наред. Много колеги биха казали, че и жените, и мъжете трябва да тренират и ако го правят, ще има резултат. Аз, обаче смятам, че тялото на жената отправя много повече предизвикателства, с които да се борим. Ще посоча примери без да влизам в много голяма дълбочина.

  • Костно ставен апарат.
  • Хормонален статус.
  • Месечен цикъл
  • Мускулатура и нейните възможности.
  • Основната биологична функция на жената – да ражда деца.
  • Период на пред менопауза и самата менопауза.
  • Психология.

Тук ще отворя една скоба и ще кажа, че всичко това се отнася и до професионалните състезатели (жени), които не правят изключение. Има редица примери на професионални спортисти – жени, които именно по време на цикъл или след раждане на дете, са постигали изключителни резултати и са имали завидна физика и физически качества. Разговорът тук обаче е насочен към всички други дами, които не са избрали професионалния спортен път. Затова бих казала, че е необходимо да има персонализиране на задачите и целите на всяка една жена, които да се основават на нейните антропометрични, наследствени и биохимични особености.

В Европейския ден срещу наднорменото тегло се говори много за превенция, за последиците, за добрите практики. Само спортът достатъчен ли е да се справим с наднорменото тегло?

Спортът е задължителната част от животът на човека, поне според мен така трябва да бъде. От особена важност е и с какво се храним, каква е хигиената на това тяло, както физическа, така и психическа. Това са неразривно свързани компоненти, без които здравето ни не може. Статистиката е много притеснителна. Затлъстяването, сърдечносъдовите заболявания, обездвижването са проблем не само на нашата държава, а на цяла Европа. Затова и има Европейски ден срещу наднорменото тегло ????

И тук бих казала, че не опира до неинформираност, а по-скоро до влизане в други пластове на поведение, на психология. Последните две години го доказаха.

Твоя мисия е да наложиш културата против наднорменото тегло чрез спорт и здравословен начин на живот. Това заради наблюденията ти като треньор ли стана?

Както казах в страната на професионалния и аматьорския спорт нещата са различни. Професионалистите освен, че са научени на отношение към тялото си, са и  мотивирани да побеждават. Тази моя цел се оформи от 25 години срещи с различни дами, с хора, които имат различни заболявания (голяма част от които много тежки). Тя не е самоцел, но бих била щастлива, ако мога да съм част от трансформацията на толкова много жени. Какво по-хубаво от това, да си част от новия живот на някой?

Снимки: Личен Архив

Кажи три важни съвета, с които можем да бъдем във форма?

1.Тренирайте Постепенно, Последователно и Постоянно

2. Направете изследвания, които да покажат Вашето биохимично състояние и спрямо тях започнете да работите със специалист, на който имате доверие.

3. Храната е Вашето лекарство. Внимавайте с какво се храните, защото тялото Ви е това, с което ще живеете до края на живота си.


Прочетете още: 15 нискокалорични храни, които можете да ядете без страх за фигурата


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: