HomeИНТЕРЕСНОЕкспериментирате ли със своята сексуалност и ориентация ?

Експериментирате ли със своята сексуалност и ориентация ?

сексуалност

Експериментирате ли със своята сексуалност и ориентация ?

Кои са каналите и инфлуенсърите, от които се влияят нашите младежи? Експериментират ли със своята сексуалност под влияние?

По принцип темата за младежи и тийнейджъри не ми е любима, най-малкото защото все още ми е далечна, да не говоря, че е сложна, винаги изпълнена с противоречия и куп смесени чувства и емоции. Но последните две-три седмици разбирам и се включвам в разговори за нова тенденция, която надявам се да не е масова, но ми се стори интересна, любопитна и подходяща да я поставя като тема за публичен разговор:

Eксперименти на младежите със своята сексуалност и ориентация, която нито крият, нито намират за странно да споделят, нито дори да демонстрират

Държа да отбележа, че примерите са ми малко и спорадични и по-скоро бих искала да поставя акцент върху влиянието на социалните мрежи, сериалите и американските младежи върху нашите.

И сега директно по темата:

Колко от вас познават или са чували за момчета, които през 2022 ще отидат на бала си с други момчета, а не с момичета например?

Познаваш ли подрастващ, който се съмнява дали го кефи повече да облича дамски или мъжки дрехи?

Чувал ли си тийнейджър да иска да го наричаш “те”, а не той или тя?

Аз не бях. Поне по време на моя бал и моето тийнейджърство тези неща не бях публични, явни и дори някой от близките ми да е имал интерес към същия пол, не го е заявил с отиване на бала си със същия пол кавалер или дама.

По мое време липсваше и публична демонстрация на сексуалността на младежите: една седмица да излизаш с момиче, на другата да излизаш с момче.

Затова сега съм силно изненадана, но след кратко проучване виждам, че нещата не са съвсем налудничави, защото има ясни източници на влияние:

  • американски сериали
  • социални мрежи като Tik Tok
  • форуми и мрежи, които позволяват не само анонимна, но и междуличностна комуникация

Младежите са по-смели от всякога. Американските LGBTQ инфлуенсъри на различни възрасти смело говорят по темите, които ги вълнуват. Наскоро разбрах и за един филтър на Tik Tok, който сменя мъжки и дамски черти, съответно със син и червен цвят, за да видиш как би се усетил, какво би почувствал, ако ти като момиче се видиш в екрана с мъжки черти. И вярвам, че във възраст, когато въпросите са повече от отговорите, влиянията са всякакви и на различни нива, този филтър е не просто за забавление. За някои може да се окаже добра начална точка за по-дълбок анализ “кой съм, какво ми харесва, какво искам”.

При сериалите влиянието е не по-малко, защото там на практика се показва кое как работи, как се случва и как да го направиш и ти

Аз съм на 36, чета тийнейджърски книги и се радвам на сериали, вълнуват ме техните емоции и истории. Досега не се бях замисляла, че там се формират модели, които може да ни повлияят за цял живот. Така, например, гледам един младежи италиански сериал “Summertime”  по Netflix, в който една от главните героини е гей, която е влюбена в най-добрата си приятелка, но тя е хетеро. Какви тревоги, драми и емоции преживява е интересно да се проследи.

За финал ще обобщя така:

Нямам нищо против гей и би ориентираните хора, тук по-скоро ми е интересно как тийнейджърите между 16 и 18 години смело заявяват, че търсят себе си, че експериментират със своята сексуалност и не се притесняват да споделят с родители, близки и цялото училище. Не им пука да отидат на бала с партньор от същия пол, да се целуват с него, а после да пробват нещо съвсем различно. Не съм психолог, няма да изследвам и в детайли, дали Covid-19 пандемията и кризата се отрази на тези деца по такъв начин, но с интерес ще следя това и се надявам, ако на мен се случи след време като родител, да съумея да се справя нормално в тези ненормални времена. Защото не експериментираме ли всички ние постоянно?


Редакторско допълнение от Madamsko:

Ерик Ериксън „Етапи на психосоциалното развитие“

Идентичност срещу дифузия (юношество – от пубертета до 20 години)


Това е кулминационната стъпка в схемата на Ериксън, когато юношите активно се опитват да синтезират своя опит, за да формират стабилно чувство за лична идентичност. Ериксън подчертава ролята на точното самопознание и сверяването с реалността. Хората започват да разглеждат себе си като продукти на миналия си опит и да чувстват контуинитета на опита. Положителното разрешаване на предишните кризи – постигането на доверие, автономия, воля и трудолюбие, улеснява формирането на идентичността, докато провалите в разрешаването им могат да доведат до дифузия на идентичността. Верността, способността да се поддържа ангажираност независимо от противоречивите ценностни системи, е добродетелта, която възниква по време на юношеството.

Цитирано от Wikipedia.


Радостина Христова, по-известна като Радостна, е един от първите маркетинг специалисти в България. Автор е на две книги, а по време на втората си бременност става и Радостна мама, като създава блог със същото име и изгражда целия си брандинг на негова основа. През 2021 година, блогът „Радостна мама“ получава награда за „Сайт на годината“ в категория „Личен сайт“. 

Колонката на Радостна е авторска рубрика, която тя води на страниците на MADAMSKO. Очаквайте два пъти в месеца, в петък. Личното мнение на Ради за нещата около нас, това, което ѝ е направило впечатление, това, за което си задава въпроси, това за което се замисля .….. Може да ѝ пишете и  задавате въпроси на me@radostna.com


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: