HomeЗДРАВЕСледродилна депресия – как да се справим с тежките симптоми в най-красивия момент от живота ни?

Следродилна депресия – как да се справим с тежките симптоми в най-красивия момент от живота ни?

депресия

Следродилна депресия – как да се справим с тежките симптоми в най-красивия момент от живота ни?

Докато определяме раждането като един от най-значимите събития в живота на едно семейство, може би е добре да обърнем поглед и към преживяванията, като депресия, на всяка майка, която се изправя пред това предизвикателство.

Проучвания сочат, че това е период, в който могат да се появят и сериозни психични заболявания

И това не е рядко явление. Счита се, че през седмиците и месеците след появата на бебето, една на всеки десет жени преминава през симптоми, близки до депресията.

Много са авторите през годините назад, които обръщат внимание и изследват подробно процесите и емоциите между майката и бебето още от утробата, през раждането и общуването им след това. За никого не е тайна колко значима е връзката между майката и бебето за правилното психомоторно развитие на детето и добрия старт на живота.

Въпреки това обаче, над 50% от жените не получават адекватна помощ, лечение или съпровождане през този период.

Много често те се изправят пред срама, вината, тъгата, агресията или автоагресията, за да се опитват да намерят облик на това, което преживяват.

Нека се опитаме да си отговорим на въпроса какво е следродилна депресия?

Това е разстройство на настроението, което засяга част от жените, след раждането на детето им. Майките със следродилна депресия преживяват чувства на тъга, тревожност, вина, които често водят до затруднено функциониране и извършване дори на обикновените им дневни активности. Те се чувстват отчуждени, неразбрани и самотни.

Симптомите обикновено се припокриват, но най- честите от тях са резки промени в настроението, дълго чувство на тъга, гняв, срам и вина, интензивно чувство на раздразнителност. Чувстват се изолирани, срещат трудност при грижата за бебето, изпитват хронична умора, липса на апетит или преяждане, безсъние и не на последно място намалено либидо, което води след себе си други проблеми.

Това са само част от симптомите, които алармират за този проблем и при ненавременна намеса от специалист могат да се усилят или да продължат от няколко месеца до година

Всички тези симптоми могат да се дължат и на големите внезапни хормонални промени, както и на новият начин на живот на жената, привикването към новото ежедневие и рутина, различна от познатата до сега.

Разбира се, в зависимост от тежестта на симптомите, времетраенето им, ресурсите на всяка жена, говорим за различни степени на депресивно разстройство. Не винаги това, че сме преуморени, изнервени, нямаме необходимост да общуваме с близките ни означава, че страдаме от сериозен следродилен проблем. Но ако ние или близките ни забелязват, че сме дългосрочно объркани, потиснати, нямаме желание за любимите ни дейности, държим се разсеяно или сме постоянно тъжни, може би е добре да поговорим за това, през което преминаваме без да се чувстваме виновни.

Какво можем да направим?

Разбира се, много е трудно, когато си на върха на щастието и всички очакват от теб да бъдеш като “майка от реклама” да си признаеш дори пред себе си, че нещата не стоят толкова добре. Но е важно да осъзнаем навреме, че най- добрият начин да се грижим за бебето си е, когато първо се погрижим за себе си. Не случайно в самолета инструкциите за безопасност гласят: “Сложете кислородна маска първо на себе си!”.

Ако състоянието ви не отшуми до втората седмица е добре да потърсите помощ. Поговорете с някой за това, което усещате. Така, ще разберете, че не сте сами и имате нужда от подкрепа. Говорете с близките си, партньора си. Обяснете им, че имате нужда от време и емпатия, за да преминете през това. Отделете време за себе си, говорете с други майки. Това, че не пърхате от щастие, както всички очакват от вас, не ви прави лош човек. Появата на дете е събитие, което пренарежда цялостно живота ни. И не на последно място, не прибягвайте към самолечение с лекарства или алкохол. Това само ще влоши ситуацията! Напротив, обърнете се към специалист при необходимост , защото без лечение състоянието може да се задълбочи и продължи по-дълго от очакваното.

В допълнение към личното страдание на майката, депресията може да попречи на способността й да се свързва с детето си, което ще се отрази негативно на неговото развитие

Психотерапията може да бъде много ефективна в такива ситуации и според изследвания, по-специално когнитивно-поведенческа терапия и междуличностна терапия. Антидепресантите също са помощно средство при по-тежките клинични картини. Приблизително 60% от жените реагират добре на този вид лекарства.

Разбира се най-оптималният вариант и тук си остава комбинацията от двете.

Темата за емоциите и промените, които настъпват в семействата, чакащи нов член е дълга и значима за всеки. Както майката, така и бащата, а и братята и сестрите на бебето се сблъскват с много нови и непознати процеси. Ето защо е важно да се обърне на време внимание на всички емоции и връзки помежду им, за да е по-разбираема и по-лесна ролята на всеки един от тях.


Фотка Георгиева
Фотка Георгиева е специалист клинична психология с основни интереси и области на консултантска практика: кризисна интервенция, проблеми със самооценката и общуването, хранителни разстройства, безпокойство, тревожност, стрес и чувство на неудовлетвореност, бърн-аут, проблеми по време на бременност и следродилна депресия и др. Тя е част от екипа на Медицински комплекс "Доверие" София и Център Empatium

„Вярвам, че хората имаме силата да направим промените, които търсим. Има моменти в живота ни, когато се чувстваме обезсилени и откъснати от себе си и другите. Тук съм за да вървя с Вас по Вашето пътуване към изграждането на една силна личност.“

В своята рубрика Фотка Георгиева ще споделя мнение по актуални казуси, но и ще отговаря на ваши въпроси. Пишете на:  fotkavasileva@gmail.com

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: