HomeСРЕЩИЧовек трябва да се възприема и развива като собствен бранд

Човек трябва да се възприема и развива като собствен бранд

iva

Човек трябва да се възприема и развива като собствен бранд

Личният ни бранд не е само бизнес – това е комплексният ни публичен образ, който изграждаме пред самите себе си, в семейството, в приятелската и служебна среда, споделя Ива Симеонова.


Д-р Ива Симеонова е комуникационен експерт, международен инструктор по аеробика и Kangoo Jumps, гражданин на света и любител на естетиката в ежедневието. Отскоро е собственик на Импресарио – малка агенция за професионални комуникации в полза на малки, стартиращи и развиващи се бизнеси, и млади таланти.


Повод за срещата ни с нея е събитието Brand Like A Girl, където Ива беше сред лекторите, а MADAMSKO – медиен партньор. Ива ни впечатли с вдъхновяващата си история и невероятна харизма.


С какво се занимавате? От колко време?


С бизнес комуникации се занимавам вече повече от 15 години. Работила съм в публичния, частния и неправителствения сектор, имам международен опит като консултант на малки, стартиращи, и развиващи се брандове. Освен професионалната, в последните 5 години развивам и академичната си комуникационна експертиза – през 2020 г. защитих докторантура по обществени комуникации и информационни науки в СУ „Св. Климент Охридски“.

Как и кога се роди идеята за личния ви бранд?


От малка вярвам, че всеки човек трябва да се възприема и развива като собствен бранд, независимо дали е предприемач или служител, ученик или учител, лидер или последовател…Когато намерим призванието си – онова, което ни кара да се чувстваме значими и полезни, трябва да надграждаме уменията и да споделяме успехите си. Личният ни бранд не е само бизнес – това е комплексният ни публичен образ, който изграждаме пред самите себе си, в семейството, в приятелската и служебна среда.

Снимки: Личен архив


Какво е личен бранд? Кои са неговите основни елементи?


Всеки бранд е едновременно личен и публичен, като отразява идеологията, интересите и уменията на своя създател, но и неговата/нейната среда! Да вземем например една от най-успешните марки в света – NIKE. Основателят на бранда, Филип Найт е счетоводител и спортен репортер, но и любител-маратонец. Завършва бизнес администрация в Станфорд и заедно с треньора си основава бранда, на който дава името Blue Ribbon Sport. Едва 7 години по-късно, във връзка с патент на футболни обувки, той се допитва до служителите си за име и първият назначен в компанията служител предлага NIKE – гръцката богиня на победата (име, което е сънувал предната вечер)! Това е идеален пример за същността на успешния личен бранд – автентичен, уникален, устойчив, свързващ хора със сходни интереси и стъпил на вълнуваща лична история.


Коя е вашата формула за изграждането на успешен личен бранд?

(Отдаденост + вяра) – (разочарования) x (постоянство + знания + умения)


На какъв етап личният бранд започва да продава?


Веднага щом хората се уверят в добавената стойност, която им осигуряваме. Понякога продажбата е по-маловажна от репутацията, защото можеш да продадеш доста продукти или услуги, от които в крайна сметка клиентите да останат недоволни. Онова, към което всеки предприемач трябва да се стреми, е да наложи безупречната си репутация на пазара, чак след това – самият продукт или услуга, които предлага.


Как да проучим/достигнем желаната аудитория при развитието на личен бранд?


На теория, това е първата стъпка при формулирането на идеята за собствен бранд. На практика обаче, в динамиката на бизнеса, изграждането на устойчива връзка с аудиторията е конкурентен, разнопосочен и непрекъснат процес! Обичам да сравнявам професионалната комуникация с публичното говорене – по същия начин, по който един лектор се свързва с аудиторията – емоционално, диалогично, целенасочено и структурирано. Трябва ни задълбочена предварителна подготовка, подходяща комуникационна стратегия и креативен ентусиазъм, за да задържим вниманието на клиентите си, особено днес, когато то повече от всякога се разпилява между реалното и виртуалното пространство.


Какво прави един личен бранд харесван?
Персоналният почерк, почтеността и отношението към детайла. Как посрещате гостите си вкъщи? По същия начин трябва да посрещате и клиентите на бранда си!


Защо жените се нуждаят от личен бранд и как това ще помогне на тяхната кариера?


Не деля хората на жени и мъже – едните се нуждаят не повече или по-малко от личен бранд, отколкото другите, било то по отношение на персоналния или професионалния имидж. Когато се погрижим за начина, по който обществото ни възприема, това няма как да остане незабелязано от хората около нас. Съответно, ще забележим растеж в уважението, възхищението и доверието на колегите, на клиентите, партньорите, и на ръководителите ни.

Снимки: Личен архив


Kои са честите грешки, които забелязвате в създаването на брандове?


Стартиращите бизнеси и малките предприемачи масово се възприемат като недостатъчно узрели за наемане на консултанти – било то за дизайн, маркетинг, комуникационни, счетоводни или юридически услуги. Всички тези дейности обаче са основополагащи за всеки нов бранд и често грешките, които се допускат поради опитите да си ги спестим или да наваксаме сами, са фатални за успешното развитие на бизнеса. За всяка сграда най-важен е здравият фундамент, за всеки човек – първите 7 години – по тази аналогия трябва да се организира и всеки нов бизнес.


Смятате ли, че женската сила може да промени света?


Убедена съм в балансирания метод на разпределение на въздействието и енергията. Жените притежават деликатна сила и мултидисциплинарни умения по природа. На нас е поверенo спокойствието и равновесието в дома, грижата за уюта в семейството. Както обгрижваме себе си, домашната си среда и децата си, така се грижим и за професионалната атмосфера. Именно паради тази причина, според мен, да се сравняваме с мъжете е нелогично. Много по-уместно е да използваме стратегически качествата, които ни определят като „нежния пол“, за да прилагаме вродените си умения във всеки аспект от реализацията на живота си. За всеки човек е валидно разбирането, че трябва да използва най-добрите си качества и най-силните си страни, за да развива най-добрата версия на себе си, през целия си живот.


Прочетете още: Личният бранд ни изгражда като личности


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: