HomeМЕСТА25-те най-красиви водопада в света

25-те най-красиви водопада в света

водопади

25-те най-красиви водопада в света

Природата ни изумява с великолепни зрелища, включително зашеметяващи водопади.

За да видите тези мощни водни потоци, заобиколени от живописни пейзажи, си струва да отидете на пътуване дори до най-отдалечените кътчета на света. Вижте кои са 25-те най-красиви водопада на Земята.

Водопадът Кхон, Лаос

Водопадът Кхон се намира на река Меконг между Лаос и Камбоджа, като всяка секунда пада над девет милиарда литра вода. Височината му е около 21 метра.

Джог Фолс, Индия

Това е най-високият водопад в Индия. По-скоро поредица от водопади, които достигат височина до 200 метра! Най-доброто време за туризъм в тези части е по време на дъждовния сезон, периодът, в който водопадът Джог изглежда най-впечатляващ.

Водопад Шифен, Тайван

Великолепен водопад с изумрудено кристално чиста вода на река Кийлунг, Тайван. Това е най-големият водопад в страната с височина 20 метра и ширина 40 метра.

Водопадът Виктория, Замбия и Зимбабве

Водопадът Виктория е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО и често се счита за най-големия в света. Открит е от Дейвид Ливингстън през 1855 г. и е кръстен на британската кралица Виктория. Въпреки че е широко разпространена и версията, че го е кръстил на покойната си съпруга Виктория.

Лангфосен, Норвегия

Водопадът Лангфосен се намира в община Етне в Западна Норвегия и е лесен за достъп: европейският път E134 минава точно в подножието на този водопад, което е много удобно за туристите.

Велики Слап, Хърватия

Намира се в националния парк Крка, Хърватия и е много популярен сред плувци и водолази. Тюркоазените води на реката, течаща от Динарските Алпи, се вливат във великолепния водопад Велики Слап (Големия водопад), потънал в буйна растителност, той е и най-големият водопад в района на Плитвичките езера.

Гьокта, Перу

Поради редица спорни въпроси този водопад е или трети, или 14-ти в света. Във всеки случай Гокта е един от най-високите и величествени водопади в света и е видян за първи път сравнително наскоро едва през 2003 г.

Водопадът Райхенбах, Швейцария

Това дори не е един, а поредица от водопади, разположени в района на Берн (Швейцария). Височината на водопада Райхенбах достига повече от 250 метра. Забележителен е и фактът, че именно на това място се е провела последната битка между Шерлок Холмс и професор Мориарти по романа на Артър Конан Дойл.

Водопад Детиан, Виетнам и Китай

Този най-голям водопад в Азия се намира на река Гуйчун на границата на Китай (провинция Гуанси) и Виетнам и е известен сред виетнамците като водопадите Бан Гиок.

Мардалсфосен, Норвегия

Водите на Мардалсфосен се използват за водноелектрическа централа, водопадът тече свободно само през лятото. Ето защо, когато избирате време за пътуване, за да съзерцавате водопада „в действие“, фокусирайте се върху периода от юни до август.

Сейнт Клер, Шри Ланка

Водопадът Сейнт Клер е най-големият в Шри Ланка и носи прякора „Малката Ниагара“. Всъщност той е 10 пъти по-малък от Ниагарския водопад.

Водопадът Баатара, Ливан

Водопадът „Гърлото на Баатара” пада от над 250 м височина в юрската варовикова пещера „Пропастта на трите моста” в ливанския регион Танурин. Открит е от френския пещерняк Анри Коафе (Henri Coiffait) през 1952г.

Ниагарския водопад, Канада и САЩ

Известният Ниагарски водопад разделя Канада и САЩ. Тъй като е световно известен, той не спира да очарова и привлича търсачи на силни усещания, които се забавляват, рискувайки живота си, за да предизвикат мощния воден поток. През 2012 г. наследственият въжеходец Ник Валенда прекоси успешно водопада по стегнат кабел, закотвен в съседните страни.

Водопадът Kaieteur, Гвиана

Той е с около четири пъти височината на Ниагарския водопад, тоест височината на Kaieteur е 226 метра над земята. Намира се на река Потаро и носи името на великия водач Кая от племето Патамона, който се пожертвал на великия дух на Маконайма, за да спаси народа си.

Водопадът Инга, Конго

Водопадът Инга е известен с най-големия обем преместена вода, по този начин никой друг водопад не може да се сравни с него, той се простира на 15 километра от град Матади.

Водопад Йосемити, САЩ

В Националния парк Йосемити, в Сиера Невада, Калифорния, се намира най-високия водопад в Северна Америка с височина от 739 метра от горе до долу. Според различни източници той се нарежда на шесто или 20-о място сред най-високите водопади на планетата.

Водопадът Рейн, Швейцария

Водопадът на Рейн е един от най-големите в Европа. Той се простира на 150 метра между швейцарските градове Нойхаузен и Флурлинген, с максимална височина около 23 метра.

Водопад Ераван, Тайланд

Този тюркоазен каскаден водопад се намира в националния парк Erawan и привлича много туристи. В индуистката митология Ераван е слон с три глави.

Водопадът Тугела, Южна Африка

Водопадът Тугела е най-високият в Африка и вторият по височина в света (933 метра). Намира се в района на Дракенсберг, Южна Африка.

Водопадът Гепинг Гил, Англия

Gaping Gill Falls се намира на планината Ingleborough в Северен Йоркшир, Англия, в кухината на най-голямата естествена пещера във Великобритания, която е популярна сред пещерняците. Водата попада в този кладенец от 105 метра височина.

 

Водопад Син Нил (Тийз Абей), Етиопия

На амхарски тези водопади се наричат ​​“Tis-Ysat“ и „Tis-Abbay“, което означава „пушеща вода“. Намират се на река Син Нил, на няколко метра от първите каменни мостове, построени в Етиопия през XVII век.

Ръсел Фолс, Тасмания

Водопадът Ръсел се намира в Тасмания, в националния парк Маунт Фийлд. Използван е за илюстриране на първата пощенска марка в Австралия през 1899 г.

Водопадът Игуасу, Аржентина

 

Водопадите Игуасу се намира на едноименната река, която разделя Бразилия и Аржентина. Те се състоят от няколко каскади, повечето от които принадлежат на аржентинската страна на реката. Въпреки това, най-красивите гледки принадлежат на Бразилия.

Водопадът Хавасу, САЩ

Този водопад се намира в националния парк Гранд Каньон в Аризона, на територията на индианския резерват Хавасупай, което означава „хора от синьо-зелени води“. Това място е много популярно сред плувците, тъй като температурата на сините води на Хавасу остава постоянна през цялата година – 21 градуса по Целзий.

Водопадът Анхел, Венецуела

Водопадът Анхел е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, по-висок е от емблематичния Дубай Бурж Халифа (най-високата сграда в света – небостъргача в Дубай, ОАЕ с височина 828 м, открит в 2010 г.). Той води класацията на най-високите водопади в света с обща височина от 1054 метра, непрекъснатото падане на водата е 807 метра.


Прочетете още: 20 държави, които са кръстени на нещо странно


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: